-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldaus projekto „100 tortų Lietuvai“ finišui – Renatos Ničajienės rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas

Tiek tortų, kiek jų Druskininkuose buvo praėjusį šeštadienį, šis kurortas, galbūt dar nematė. Gegužės 26 d., skaičiuojant 100-ąją dieną po Vasario 16-osios, kai Lietuva oficialiai minėjo Valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejų, Druskonio ežero pakrantėje rinkosi projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyviai, kuriuos subūrė kulinarinių knygų autorė, tinklaraštininkė Renata Ničajienė. Puikaus projekto pabaigtuvių proga projekto iniciatorė dalijasi padėka dalyviams ir nuostabiu receptu iš dar tik pasirodysiančios jos knygos.
Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas
Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas / „Fotopastelė“ nuotr.

„Nuoširdžiai dėkoju visiems ir kiekvienam projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyviui bei organizatoriams, kurie padėjo sukurti išskirtinę šventę ir dar kartą atšvęsti garbingą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Džiaugiuosi visais žmonėmis, kurie iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavo į šventę ir atsivežė savo kūrinius. Vis dar negaliu atsistebėti kepėjų kūrybiškumu ir jų entuziazmu! Visi tortai stebino: vieni savo skoniu, kiti išvaizda ar pateikimu. Drąsiai galiu teigti, kad ne kažkas kitas, o patys tortų kepėjai ir sukūrė šią šventę! Didžiuojuosi, kad ji vyko gimtajame mano mieste – Druskininkuose. Nuoširdžiai dėkoju Druskininkų miestui ir informaciniam projekto partneriui – portalui 15min, kad patikėjo „100 tortų Lietuvai“ idėja, padėjo ją įgyvendinti bei paversti saldžia švente ne tik druskininkiečiams, miesto svečiams, bet ir projekto dalyviams iš visos Lietuvos. Ačiū visiems, kad tas 100 dienų buvome drauge!“ – savo padėka dalijasi R.Ničajienė.

Projekto pabaigai ji dovanoja dar vieną gegužės skonio torto receptą iš savo baigiamos ruošti naujosios knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“. Ši knyga pasirodys jau šį rudenį.

„Į naująją knygą įtraukiau tik natūralius ir maistingus sezoninių skanumynų receptus, kuriuos gaminau nenaudodama rafinuotų kvietinių miltų, baltojo cukraus bei nenaudingų riebalų. Šia knyga skaitytojus pasistengsiu įtikinti, kad net saldumynai gali būti gaminami iš sveikų ir sveikatai palankių produktų, išvengiant įprastinių saldumynų menkaverčių sudedamųjų dalių. Knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“ bus ne tik 52 natūralūs skanumynų receptai – kiekvienai metų savaitei po vieną, bet ir jų skanios istorijos. Sezoninių skanumynų fotoistorijas šį kartą pasakos fotografės mama ir dukra: Loreta Jasiukėnienė ir Elzė Jasiukėnaitė. Jų Instagram profilis Allthebeautifulthingsblog yra stebimas daugiau nei 92 tūkst. sekėjų, kurie grožisi jų sezoninio gyvenimo būdo nuotraukomis“, – apie naują savo kūrinį pasakojo ji.

„Fotopastelė“ nuotr. /Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas
„Fotopastelė“ nuotr. /Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas

Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas (be glitimo)

Ingredientai:

biskvitams:

  • 6 kiaušiniai;
  • 6 šaukštai nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 6 šaukštai kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštai aguonų;
  • žiupsnelis druskos.

rabarbarų sviestui:

  • 500 g rabarbarų;
  • 1 šaukštas lofilizuotų aviečių miltelių;
  • 2 šaukštai rožių vandens;
  • 1 šaukštelis vanilės miltelių;
  • 0,5 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus.

kremui:

  • 500 ml plakamosios grietinėlės;
  • 1 šaukštelis vanilės miltelių;
  • 1 šaukštas nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 2 pakeliai grietinėlės standiklio (po 9 g).

papuošimui:

  • sezoninių gėlių: laukinių rožių, alyvų.
„Fotopastelė“ nuotr. /Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas
„Fotopastelė“ nuotr. /Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas

Gaminimas:

1. Iškepkite tortui du biskvitus. Standartinę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vieno biskvito kepimui prireiks pusės nurodytų produktų. Pirma iškepkite vieną biskvitą per visą skardą, o tada jau ir antrą.

2. Trijų kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus išplakite iki standumo su žiupsneliu druskos ir atidėkite. Kiaušinių trynius išsukite su 3 šaukštais cukraus, suberkite 3 šaukštus kukurūzų miltų ir 1 šaukštą aguonų. Į trynių masę atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus. Paruoštą tešlą supilkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vienodai paskirstykite ir kepkite kaip biskvitą vyniotiniui 200 laipsnių karščio orkaitėje 10 minučių.

„Fotopastelė“ nuotr. /Renata Ničajienė ir jos rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas
„Fotopastelė“ nuotr. /Renata Ničajienė ir jos rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas

3. Kai biskvitas bus iškepęs, guldykite jį ant drobinio virtuvinio rankšluosčio, kepimo popieriumi į viršų. Leiskite biskvitui kiek praaušti, tada nulupkite kepimo popierių. Biskvitą kartu su rankšluosčiu suvyniokite kaip vyniotinį, kad atšalęs jis būtų lankstus.

4. Lygiai taip pat iškepkite ir antrąjį biskvitą bei suvyniokite jį į kitą drobinį rankšluostį. Biskvitus išsikepti galite iš vakaro.

5. Kol biskvitai aušta, pasiruoškite rabarbarų sviestą. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite juos į puodą ir užpilkite cukrumi. Palikite valandai, kad cukrus ištirptų, o rabarbarai paleistų sultis. Rabarbarus virkite ant vidutinės kaitros ugnies, kol pradės težti. Tada suberkite lofilizuotų uogų miltelius, vanilės miltelius ir supilkite rožių vandenį. Dar kelias minutes maišydami pakaitinkite ir nukelkite nuo ugnies. Palikite, kad praauštų, po to sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą rausvą kreminę masę. Rabarbarų sviestą irgi galite pasiruošti iš anksto.

6. Paruoškite torto kremą. Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vanile, beplakant iš lėto suberkite grietinėlės standiklio miltelius. Kai grietinėlė jau bus standi ir suplakta, sumaišykite ją su visiškai atšalusiu rabarbarų sviestu. Gausite švelniai rausvą saldžiarūgštį kremą.

7. Formuokite tortą. Kiekvieną biskvito lakštą atsargiai išvyniokite iš rankšluosčių. Biskvitus perpjaukite išilgai į dvi dalis. Pirmąją biskvito dalį ištepkite kremu ir suvyniokite kaip vyniotinį, tada antrąją biskvito dalį taip pat ištepkite kremu, ant krašto uždėkite jau susuktąją dalį ir vyniokite kartu taip, kad vyniotinis storėtų. Antrąjį biskvitą taip pat padalinkite pusiau, kiekvieną biskvitą ištepkite kremu ir vyniokite ant jau anksčiau paruošto vyniotinio. Kai suvyniosite abu biskvitus, tortas bus panašus į trumpą ir storą vyniotinį, jo skersmuo turėtų išeiti apie 14 centimetrų, o aukštis apie 15 centimetrų. Tada vyniotinį pastatykite, jei reikia, viršų kiek palygindami nupjaukite.

8. Torto viršų ir šonus gražiai aptepkite atlikusiu kremu su mentele arba peiliu. Tortą statykite į šaldytuvą, kad atšaltų. Po kelių valandų tortą galima bus puošti šviežiomis gėlėmis: laukinėmis rožėmis ir alyvomis.

Receptas iš rudenį pasirodančios Renatos Ničajienės knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“.

„Fotopastelė“ nuotr. /Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas
„Fotopastelė“ nuotr. /Rožėmis kvepiantis rabarbarų tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius