Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldus pasiūlymas: mielinis slyvų pyragas su riešutais

Šis mielinis kepinys tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti sudėtingas, o iš tiesų – nieko panašaus! Galų gale, mielinės tešlos pagrindo, slyvų rūgštelės, saldžių trupinių ir traškių riešutų derinys atperka visas pastangas. Nuostabus kepinys, įsitikinkite!
Pyragas su slyvomis
Pyragas su slyvomis / Vida Press nuotr.

Ingredientai (10 asm.):

mielinei tešlai:

  • 380 g miltų;
  • 180 ml pieno;
  • 40 g šviežių mielių;
  • 2 valg. šaukšt, cukraus;
  • 80 g sviesto;
  • 70 g lazdyno riešutų.

slyvų įdarui:

  • 1 kg kietesnių prinokusių slyvų;
  • 4 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono.

saldiems trupiniams:

  • 180 g miltų;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 100 g šalto sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 50 g migdolų (arba migdolų plokštelių).

Gaminimas:

1. Pirmiausia pagaminkite mielinę tešlą. Į didelį dubenį persijokite miltus, padarykite centre duobutę, į ją sudėkite mieles, berkite šaukštelį cukraus ir porą šaukštų šilto pieno, ištrinkite mieles, cukrų, pieną iki skystos tyrelės, o tuomet užberkite trupučiu miltų. Statykite dubenį į šiltą vietą 15-ai minučių – viduryje turi susidaryti kauburėlis (t.y. mielės „pabus“).

2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite likusį šiltą pieną, išmaišytą su likusiu cukrumi bei tešlai skirtą išlydytą sviestą (nekarštą!). Viską sumaišykite, o tuomet pradėkite minkyti. Turite išminkyti elastingą ne pernelyg kietą tešlą (papildomų miltų geriau neberti). Uždenkite dubenį su išminkyta tešla švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai maždaug 40–50 min., tegul tešla pakyla.

3. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais išimdami kauliukus. Keturkampę (maždaug 20x25) ar ovalią kepimo skardą aukštesniais kraštais pabarstykite miltais.

4. Kai mielinė tešla pakils, darsyk gerai ją perminkykite ir iškočiokite iki 1 cm storio „blyno“ – stačiakampio ar ovalaus, priklausomai nuo to, kokią kepimo skardą naudosite. Išklokite tešla skardą suformuodami neaukštus kraštelius.

Vida Press nuotr./Pyragas su slyvomis
Vida Press nuotr./Pyragas su slyvomis

5. Mielinės tešlos pagrindą pabarstykite kapotais lazdyno riešutais, o tada klokite slyvų ketvirčius, kad padengtų visą tešlą, išskyrus kraštelius. Pabarstykite slyvų sluoksniui skirtu ruduoju cukrumi ir cinamonu.

6. Pagaminkite viršui skirtus saldžius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštų galais sutrinkite sviestą su miltais – turite gauti riebius rupius trupinius. Dirbkite greitai, kol sviestas neišskydo ir vietoje trupinių negavote tešlos.

7. Gautus trupinius tolygiai užberkite ant slyvų, o viršų dar pabarstykite kapotais migdolais (ar migdolų plokštelėmis).

8. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas iš viršaus bei apačios, be ventiliatoriaus funkcijos) ir kepkite 40 min.

9. Atvėsinkite ir skanaukite. Šis pyragas išlieka skanus dvi dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius