Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgaliui – pavasariški žuvies patiekalai: tiks ir jungsiantiems orkaitę, ir kursiantiems grilį

Vos kelios savaitės mus skiria nuo vasaros ir vos kelios dienos nuo atkeliaujančios šilumos bangos. Pasitikime tą šilumą mėgaudamiesi lengvais, pavasariškais žuvies patiekalais. Pamirškite sunkius, riebius padažus ir verčiau praturtinkitę žuvį daržovėmis.
Ant grotelių keptos dorados
Ant grotelių keptos dorados / Vida Press nuotr.
Orkaitėje kepta menkė
Receptas: Orkaitėje kepta menkė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Miltai: 80.00 g
Pienas: 450.00 ml
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 30.00 g (ankštis)
Krapai: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 valg. š. (8 lapeliai)
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso baltojo)
Žuvis: 450.00 g (menkių filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų baltųjų; pagal skonį)
Sūris: 4.00 vnt. (ploni fermentinio sūrio griežinėliai)
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pusę minutės pakepinkite. Paskui po truputį supilkite pieną, užvirinkite ir maišydami virkite 2 min. Keptuvę uždenkite, kad paviršiuje nesusidarytų plėvelė, ir nukelkite nuo ugnies.

2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, žiedeliais supjaustytus porus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas ir žalumynus. Retkarčiais pamaišydami kepkite 10 min.

3. Į keptuvę su troškintomis daržovėmis supilkite vyną, citrinų sultis, sukrėskite padažą, sudėkite kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytą žuvį, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Viską sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Ant viršaus išdėliokite sūrio griežinėlius ir kepkite dar 10 min.

Suskleisti
Menkė su daržovėmis
Receptas: Menkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (šviežių menkių filė)
Sultys: 50.00 ml (citrinų)
Citrinpipiriai 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (maltų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelė)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Austrių padažas 2.00 valg. š.
Baltieji pipirai (žiupsnelis maltų) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą žuvį apibarstykite citrininių ir maltų juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis ir pusvalandžiui palikite pastovėti. Sudėkite į kepimo maišelį ir apie 15 minučių kepkite 180°C karštumo orkaitėje. Padėkite šiltai.

2. Karštuose riebaluose pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką ir aitriąją papriką. Sudėkite šiaudeliais smulkintas morkas, stambiais kubeliais pjaustytą cukiniją, saldžiąją papriką bei pomidorus, išmaišykite ir, padidinusi ugnį, troškinkite apie 5 minutes.

3. Apšlakstykite daržoves sojų bei austrių padažais, citrinų sultimis, suberkite cukrų, įberkite žiupsnį maltų baltųjų pipirų, pagal skonį druskos, išmaišykite ir dar 5–8 minutes patroškinkite.

4. Į serviravimo lėkštes dėkite po kelis šaukštus karštų daržovių, ant jų – po porcijos dydžio žuvies gabalą ir ketvirtį citrinos.

Suskleisti
Citrininė menkė
Receptas: Citrininė menkė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 37
Receptas
Ingredientai
Menkė: 800.00 g (filė)
Batonas: 8.00 riekės (padžiūvusios)
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydytas)
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių.

2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite baltuosius pipirus.

3. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žievelę (be baltosios vidinės dalies).

4. Nuluptus česnakus sutrinkite.

5. Dubenyje sumaišykite grūstus džiūvėsius, baltuosius pipirus, tarkuotas citrinų žieveles.

6. Žuvų gabalėlius pagal skonį pasūdykite. Kiekvieną pavoliokite džiūvėsių, citrinų žievelių ir pipirų mišinyje. Dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes.

7. Tiekite su bulvių koše ar aliejuje skrudintais bulvių košės rutuliukais.

Suskleisti
Jogurte marinuotų menkių vėrinukai
Receptas: Jogurte marinuotų menkių vėrinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Menkė: 800.00 g (šviežios filė)
Jogurtas: 400.00 ml (natūralaus)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Šalavijai: 1.00 valg. š. (ispaniniai (Chia))
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.  Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostomis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis, druska.

2. Ant viršaus sukrėskite natūralų jogurtą. Pamaišykite šaukštu. Valandą marinuokite. Žuvų juosteles susukite į ritinėlius, suverkite juos ant šaltame vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių.

3. Iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

4. Ištraukusi vėrinukus apibarstykite sezamų bei ispaninių šalavijų mišiniu ir dar 5 minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su saldžiarūgštėmis daržovėmis.

Suskleisti
Menkė islandiškai
Receptas: Menkė pagal islandišką receptą
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 66
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Menkė: 6.00 vnt. (filė gabaliukai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Sūris: 200.00 g (tarkuoto „Tilžės“)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 0.50 st. (smulkintų)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.

2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.

Suskleisti
Troškinta menkė su pomidorais
Receptas: Troškinta menkė su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Menkė: 800.00 g (šviežios filė)
Pomidorų tyrė: 400.00 g
Pomidorai: 200.00 g (mažų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ančiuviai: 3.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Alyvuogės: 100.00 g (žaliųjų, be kauliukų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Pomidoriukus perpjaukite per pusę.

2. Menkės filė supjaustykite 3 cm pločio juostelėmis ir apvoliokite miltų, druskos bei pipirų mišinyje.

3. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, dėkite ančiuvių filė, įjunkite kaitrą ir maišant pakepinkite, kol ančiuviai sutrupės. Tada dėkite supjaustytus pomidoriukus ir maišydami pakepinkite 2–3 minutes ant vidutinės kaitros. Sudėkite svogūno pusžiedžius ir dar maišydami pakepinkite 2–3 minutes, kol išgaruos skystis.

4. Sudėkite į keptuvę menkės juosteles, išmaišykite ir trumpai pakepinkite. Supilkite pomidorų tyrę, įberkite druskos, jei trūksta, ir persilado prieskonių. Išmaišykite ir patroškinkite 2–3 minutes.

5. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Suskleisti
Ant grotelių keptas karpis
Receptas: Ant grotelių keptas karpis
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Iš karpio išpjauname filė. Žuvį nuplauname, nusausiname vienkartiniu rankšluosčiu.

2. Česnakus supjaustome riekelėmis. Supjaustome krapus. Viską sudedame į dubenį, užpilame aliejumi ir apibarstome druska, išmaišome.

3. Marinatu ištriname žuvį ir paliekame marinuotis porai valandų.

4. Žuvį dedame ant grotelių ir kepame, kol iškeps ir gražiai apskrus.

Taip pat šalia pasikepkite ir mėgstamų daržovių. Prie bet kokių keptų daržovių man visada pasiteisina alyvuogių aliejus, sumaišytas su balzamiku, čiobreliais, traiškytu česnaku, smulkiai kapotu čili, druska ir šiek tiek cukraus. Proporcijos iš akies ir pagal skonį. Arba tiesiog pomidorai su alyvuogių aliejumi ir šviežiu baziliku.

Pabaigoje ant grotelių uždėkite batono, iki gražiai apskrus iš abiejų pusių, jei, aišku, dar balti miltai neišbraukti iš valgiaraščio.

 

Suskleisti
Upėtakis marokietiškai
Receptas: Upėtakis marokietiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 35
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt.
Datulės: 1.00 st. (susmulkintų; arba džiovintų abrikosų)
Ryžiai: 0.25 st. (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Migdolai: 0.50 st. (grūstų)
Kalendros: 5.00 žiupsnelis (šviežios smulkintos)
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (trinto)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Upėtakius išskroskite, galvas palikite, nuplaukite, nukirpkite pelekus, uodegas ir nusausinkite.

2. Sumaišykite virtus ryžius, datules arba abrikosus, svogūnus, migdolus, kalendros lapus, pipirus, druską ir pusę cinamono.

3. Mišiniu įkimškite upėtakius ir mediniais pagaliukais susekite pilvus.

4. Sudėkite upėtakius ant skardos (galima apačioje pakloti kepimo popieriaus).

5. Šepetėliu užtepkite sviestą ant žuvies, tolygiai apibarstykite imbieru, pipirais, cukraus pudra.

6. Kepkite orkaitėje apie pusvalandį 160 laipsnių temperatūroje – kol apskrus.

Suskleisti
Ant grotelių kepti upėtakiai
Receptas: Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 300.00 g (nuvalyto ir išdarinėto)
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 25.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais.

2. Perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus.

3. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą.

4. Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus.

5. Prieš patiekiant upėtakį ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis.

Suskleisti
Upėtakis įdomiau
Receptas: Upėtakis įdomiau
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 73
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt. (kepsniai)
Alyvuogės: 60.00 g (be kauliukų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1/2 sultys)
Petražolės: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant atskirų kepimo folijos lakštų dėkite po upėtakio kepsnį, pašlakstykite citrinų sultimis, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sandariai užlankstykite folijos kraštus ir dėkite į orkaitę 8–10 minučių.

2. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite (didesniais gabaliukais) alyvuoges, supilkite aliejų, kiaušinio baltymą, įberkite petražolių  ir išplakite. Ištraukite skardą su upėtakio kepsniais iš orkaitės, atsargiai praverkite folijos krepšelius (karšti garai gali nudeginti) ir ant kiekvieno kepsnio užpilkite padažo. Vėl šaukite kepsnius į orkaitę kelioms minutėms.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Upėtakis su citrinomis
Receptas: Upėtakis su citrinomis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 87
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 1.00 vnt. (didesnis)
Morkos: 2.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Petražolės: 40.00 g (ryšulėlis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 10.00 g (pagal skonį čiobrelių šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 kg (rupios)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.

3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.

6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.   

7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.

Suskleisti
Pangasijai su pomidorais
Receptas: Pangasijai su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (pangasijų filė)
Konservuoti pomidorai savo sultyse (indelis) 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (pusė raudonos ir oranžinės paprikos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis raudonos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sojų padažas: 6.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Žemės riešutų aliejus 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Rankomis iš žuvies suformuokite apvalius kepsnelius.

2. Raudoną ir oranžinę paprikas išvalykite, susmulkinkite. Aitriąją papriką supjaustykite juostelėmis.

3. Česnaką nulupkite, susmulkinkite. Sojų padažą maišykite su cukrumi dubenėlyje tol, kol ištirps cukrus.

4. Aliejų įkaitinkite paprastoje arba gilioje (kinų valgiams ruošti skirtoje) keptuvėje ir jame iškepkite žuvį, tada ją ištraukite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.

5. Česnakus pakepinkite aliejuje, kuriame kepė žuvis, tada sumeskite aitriąsias paprikas, paprikas, sukrėskite konservuotus pomidorus ir ant nedidelės ugnies kepkite apie 10 min. Galiausiai supilkite sojų padažą, dar minutę patroškinkite ir padažu apšlakstykite žuvies kepsnelius.

Suskleisti
Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti
Kepti starkiai su pankoliais
Receptas: Kepti starkiai su pankoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 2.00 vnt. (mėlynieji)
Pankolis: 2.00 vnt.
Pomidorai: 500.00 g (vyšniniai su šakelėmis)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Žuvis: 4.00 vnt. (starkiai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vynas: 100.00 ml (baltas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Citriną nuplaukite ir supjaustykite storais griežinėliais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedais. Pankolius perpjaukite išilgai į 7–8 dalis. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Česnakų skilteles smulkiai sukapokite. Krapus sukapokite (dalį palikite), sumaišykite su česnakais.

2. Žuvis išskroskite, išvalykite ir nuplaukite. Įtrinkite druska, pipirais, į vidų pridėkite krapų ir česnakų masės ir sudėkite į skardą. Ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlių.

3. Aplink žuvis išdėliokite pomidorus, pankolių gabalėlius, atidėtas krapų šakeles, svogūnų žiedus, viską apipilkite vynu ir alyvuogių aliejumi.

4. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais
Receptas: Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Starkis: 800.00 g (filė (tinka ir šaldyta, o vietoje starkio tiks ir kitokia žuvis, tiek šviežia, tiek šaldyta))
Smidrai: 200.00 g (tik minkštesnė dalis – viršūnėlės)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Miltai: 2.00 valg. š. (apvoliojimui ir padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydyto (arba aliejaus))
Vynas: 175.00 ml (baltojo)
Šalotinis svogūnas: 2.00 vnt. (maži)
Česnakai: 4.00 skiltelės (susmulkintos)
Sultinys: 100.00 ml (arba vandens)
Kaip gaminti

1. Starkio filė atitirpinkite ir nusausinkite. Pabarstykite druska ir pipirais (gausiau nei paprastai) ir palikite pasimarinuoti apie 10-15 min. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

2. Nedideliame puode apvirkite šparagus pasūdytame vandenyje vos kelias minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Tada iškart perliekite lediniu vandeniu, kad šparagai išliktų skaisčiai žalios spalvos. Nusausinkite ir padėkite į šalį.

3. Žuvies filė apvoliokite miltuose ir nupurtykite miltų perteklių. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus lydyto sviesto (arba aliejaus), ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių. Ji neturi pilnai iškepti. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar porą šaukštų sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės, švelniai apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Įberkite 1 šaukštą miltų ir maišydami pakepinkite minutę. Dalimis maišydami supilkite vyną, tada sultinį (arba vandenį), ir užvirinkite (turėtų gautis tirštas vientisas padažas). Pagardkinkite druska ir pipirais.

5. Sudėkite atgal į keptuvę sterko filė, uždenkite dangčiu keptuvę, ir troškinkite apie 1-2 minutes. Sudėkite apvirtus šparagus, suberkite žirnelius, ir uždengę dar patroškinkite, kol dažovės sušils.

Suskleisti
Lašiša su itališku kumpiu kepsninėje
Receptas: Kepsninėje kepta lašiša su itališku kumpiu ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Kumpis: 8.00 riekės (plonų riekelių vytinto itališko, geriausia minkštesnio, tokio, kaip pancetta)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; šviežiai grūstų)
Alyvuogių aliejus: 0.25 st. (rozmarino aliejui)
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės šviežio; rozmarino aliejui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (rozmarino aliejui)
Kaip gaminti

1. Iki vidutinės temperatūros – apie 180 laipsnių – įkaitinkite orkaitę arba iškūrenkite kepsninę iki žarijų.

2. Susmulkinkite česnaką ir rozmariną. Mažame prikaistuvyje ar keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką ir aliejų, kaitinkite ant vidutinės temperatūros apie 3 minutes, kol česnakas paruduos. Neuždelskite, nes ir nukėlus nuo karščio aliejus dar kaitins česnakus. Padalinkite aliejų į dvi dalis ir leiskite atvėsti.

3. Didesniame dubenyje sumaišykite gabalėliais supjaustytą lašišą su paruoštu aliejumi (lašišos gabalėliai – tokio dydžio, kad būtų galima suvynioti į kumpį ir užmauti ant medinio iešmelio). Sumaišykite su druska ir pipirais. Ant lentos išdėliokite lašišos gabalėlius ir kiekvieną įvyniokite į kumpio riekelę. Užnerkite kiekvieną gabalėlį ant medinio iešmelio, kad tarp kepsnelių liktų tarpai.

4. Kepkite, kol lašiša lengvai trupės nuo šakutės įsmeigimo.

5. Patiekite su likusiu česnako ir rozmarino aliejumi pavilgymui.

Kam nedera lašiša ir kumpis – darykite tą patį be kumpio.

Suskleisti
Lašišos kepsnys su padažu
Receptas: Kepta lašiša su žolelių ir citrinos padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g (filė su oda)
Svogūnai: 1.00 vnt. (geriau šalotinis, supjaustytas labai plonais žiedais)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sukapota)
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š. (galite keisti ir nerūkyta)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 250C laipsnių temperatūros.

2. Nedideliame kepimo inde, kuriame kepsite lašišą, sumaišykite svogūno žiedus, pusę abiejų rūšių žievelių tarkių ir šaukštą alyvuogių aliejaus.

3. Lašišos filė pabarstykite druska ir klokite į kepimo indą bei aptepkite jame jau paruoštu mišiniu. Kepkite 30–35 min.

4. Kol žuvis kepa, nedideliame dubenėlyje sumaišykite labai smulkiai kapotas žoleles, česnaką, aliejų, likusius žviebelių tarkius ir citrusinių vaisių sultis, įberkite paprikos miltelių, dar šiek tiek druskos. Gautu padažu apliekite iškepusią žuvį ir patiekite ant stalo.

Suskleisti
Glazūruota lašiša
Receptas: Glazūruota lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 87
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g
Sojos padažas: 4.00 valg. š. (glazūrai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (glazūrai)
Medus: 2.00 valg. š. (glazūrai)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Citrinpipiriai: 1.00 žiupsnelis (glazūrai)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (patiekimui)
Citrinos: 3.00 vnt. (riekelės; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.

2. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.

3. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.

4. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.

Suskleisti
Ant lentelės keptas lašišos kepsnys
Receptas: Ant lentelės keptas lašišos kepsnys su medaus ir garstyčių glazūra
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (t.y. 2 kepsniai (su oda) – maždaug po 200 g)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š. (Dižono; glazūrai)
Medus: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (glazūrai)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (glazūrai)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių; glazūrai)
Kaip gaminti

Nežinau, ar tokias medines lenteles galima pasigaminti patiems, bet maniškės – pirktos. Pasirinkti galima iš keleto rūšių medžio: kedro, uosio… Lenteles prieš kepant maistą reikia išmirkyti vandenyje: ne trumpiau nei 2 valandas, bet patariu mirkyti daug ilgiau – net iki 8 valandų. Kuo ilgiau mirkysite, tuo stipresnį dūmo aromatą turės kepamas maistas. Beje, lenteles galima mirkyti nebūtinai vandenyje, bet, pavyzdžiui, baltame ar raudoname vyne! Kiekvieną kartą kepant gausite vis kitą.

Lenteles galima naudoti keletą kartų – po kelių kepimų jos tiesiog sudega... Jei kepsite maistą ant lentelių naudodami tiesioginę ugnį, lentelės apanglės greičiau, ir jas panaudosite gal kokius 2 kartus… Užtai taip iškeptas maistas turės labai stiprų dūmo kvapą. Bet jei kepant naudosite konvektorių (specialią keramikinę perdangą kamado stiliaus griliuose), tai lentelės tarnaus 4–5 o gal ir daugiau kartų. Dūmo skonis, tiesa, bus mažumėlę silpnesnis.

Panaudotas lenteles išdžiovinkite, sudėkite į plastiko maišelį, kad nepurvintų kitų daiktų ir nesipurvintų pačios, ir laikykite kol prireiks kitam kepimui. Net ir panaudotas lenteles prieš kepimą vėl išmirkykite, nugramdykite prieš tai kepto maisto likučius, jei tokių liko. Jei kepant maistą tepsite glajumi, jis, žinoma, nutekės ir prikeps ant lentelių, todėl gal verta su glajais žaisti ne naudojant naujas, o jau kartą kitą panaudotas lenteles.

Geriausia ant lentelių kepti tinka žuvį, taip pat mėsos kepsnius.

Įkūrę grilį, kai temperatūra jau būna pasiekusi norimą (aš dažniausiai įkaitinu iki 200 laipsnių), pirmiausia ant grotelių 3–4 minutes pakaitinkite pačias lenteles. Neišsigąskite, kai iš grilio ims verstis dūmai, o lentelės ims spragsėti: jos juk keletą valandų mirko vandenyje! Tada lenteles apverskite, ir iškart ant jų dėkite kepimui paruoštą maistą. Geriausia ant lentelių kepti tinka žuvį, taip pat mėsos kepsnius. Žuvį dėkite su oda, ji kepant greičiausiai prilips prie medžio, bet ją prikepusią gana lengvai nugramdysite. Žuvį pakaks pabarstyti druska, pipirais, galite šiek tiek pašlakstyti citrinos sultimis.

O jei sugalvosite pasilepinti šventiškesniu patiekalu, paruoškite lašišos kepsnius ir patepkite juos medaus glazūra. Taip iškeptą kepsnį patiekiau su virtomis šviežiomis bulvėmis, virtais šparagais, perpus perpjauta ir ant grotelių paskrudinta česnako galva, ir apkepintais špinatais bei lapiniais burokėliais.

1. Visus glazūros ingredientus sumaišykite ir atidėkite į šalį.

2. Kai grilius įkais ir apkeps viena lentelės pusė (kaip aprašyta anksčiau), apverskite lenteles kita puse, patepkite jas trupučiu aliejaus ir klokite lašišos kepsnius odele į apačią. Pabarstykite druska, pipirais ir gausiai patepkite glazūra.

3. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite apie 12–15 minučių (priklausomai nuo žuvies gabalėlio dydžio ir storio).

4. Nuimkite nuo lentelių papuoškite šviežio čiobrelio šakelėmis ir patiekite iškart su mėgstamomis daržovėmis.

Suskleisti
Kepta lašiša su daržovėmis
Receptas: Lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 74
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g
Špinatai: 1.00 sauja
Morkos: 2.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, žiedais pjaustytą mėlynąjį svogūną, juostelėmis pjaustytas morkas, apelsino riekeles ir ant viršaus – lašišos filė gabalėlį oda į apačią.

2. Pagardinkite kepimui paruoštą patiekalą druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę.

3. Iš šonų dar sudėliokite po eilutę pjaustytų cukinijų, uždėkite kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius