Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su vasaros startu atsivėrė geriausi restoranai: kokie lūkesčiai ir kas naujo meniu?

Startavus kalendorinei vasarai, tautiečiams planuojant atostogas bei atsiradus daugiau laisvės burtis ir bendrauti, vienas po kito duris atvėrė geriausi Lietuvos restoranai. Tiesa, ne visi patekusieji į paskutinįjį reitingą „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ išgyveno karantiną. 15min domėjosi, su kokiais lūkesčiais išgyvenusieji žvelgia į vasarą bei kokių įdomybių ir naujienų gali tikėtis lankytojai.
Restoranas „Monai“
Restoranas „Monai“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Antradienį, birželio 1-ąją, susisiekus su bene tituluočiausio Lietuvos restorano „Džiaugsmas“ vyriausiuoju šefu Martynu Praškevičiumi, virtuvėje buvo galandami peiliai – ir tai jokia metafora, pokalbio fone dzingsėjo ir žvangėjo. Būtent su vasaros startu šis sostinės restoranas pagaliau atsivėrė, nes ilgus mėnesius visai nedirbo – nepriėmė lankytojų lauke, neruošė maisto išsinešti.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Martynas Praškevičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Martynas Praškevičius

Nuo šiol „Džiaugsmas“ kviečia ir į nedidelę terasą lauke, o į vidų tuos, kurie turi galimybių pasus. M.Praškevičius teigė, jog jo lūkesčiai bent jau dėl starto savaičių gana kuklūs. „Pagal išankstines rezervacijas matome, kad žmonės su galimybių pasais ateis maždaug po poros savaičių“, – teigė jis.

Paklaustas, ko restorano svečiai gali tikėtis meniu, virtuvės šefas atskleidė, kad jis nėra pilnas, tačiau „tikrai užtektinas, yra iš ko rinktis – svečiai jame ras ir mūsų klasiką, ir naujų patiekalų“. Vyriausybei palaipsniui vis ilginant restoranų ir barų darbo laiką, „Džiaugsmas“ dirbs jam įprastu vakariniu laiku – nuo 17 iki 23 val.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restorano „Džiaugsmas“ patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restorano „Džiaugsmas“ patiekalas

Jaučiasi pasiilgti nuolatinių lankytojų

Panašiai santūrus bent jau dėl pirmojo vasaros mėnesio yra ir kitas žinomas šefas Vytautas Samavičius. Visi jo restoranai pagaliau jau dirba – ir „Monai“ Klaipėdoje, ir „Momo Grill“ Vilniuje, Kaune bei uostamiestyje. „Dirbame jau antra savaitė, kai oras geresnis, lankytojų, žinoma, daugiau, pamažu jaučiame, jog daugėja ir žmonių su galimybių pasais“, – pasakojo pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius

Pasak jo, būtent dėl to, kad lankytojų srautai vis dar menki, siauresnis yra ir restoranų meniu, dirba kiek mažiau darbuotojų nei ikikarantininiais laikais.

Kokie šefo lūkesčiai dėl ką tik prasidėjusios vasaros? „Pajūryje gal tikėtumėmės panašaus srauto kaip pernai, o Vilniuje, Kaune, aišku, bus kukliau. Džiaugiamės, kad mus lanko ištikimiausi gerbėjai, tą tikrai pajutome. Tačiau didelio optimizmo nėra, yra tik vilties“, – teigė V.Samavičius.

Tai, kad pirmieji restoraną suskubo aplankyti ištikimiausi gerbėjai, patvirtino ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas, restorano „Amandus“ šeimininkas. „Kai tik paskelbėme, kad restorane galimos rezervacijos, iškart pamatėme, kad tai tie žmonės, kurie mus ištikimai lanko. Be to, buvo net tokių, kurie specialiai dėl vakarienės grįžo į Vilnių. Tad išėjo lyg koks draugų susibūrimas, atsižvelgdami į tai ir meniu orientavome į mūsų restorano klasiką“, – įspūdžiais po pirmojo savaitgalio, mat „Amandus“ startavo tik praėjusį penktadienį, dalijosi D.Praspaliauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Anot jo, „judesys yra, nors ir dirbama ne visa koja, kartais tai darbas dėl darbo“, todėl kol kas nutarta dirbti tik ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais.

D.Praspaliauskas pasakojo, jog jis labai džiaugiasi žmonių sąmoningumu – yra svečių, kurie specialiai dėl vakarienės restorane darėsi greituosius COVID-19 testus. Jis net nepaiso nemalonių žinučių, kurių restoranas sulaukė būtent dėl svečių tik su galimybių pasu priėmimo. „Pagaliau matyti šviesa tunelio gale, džiaugiamės, kad jau galėjome išbėgti į aikštelę“, – sakė žinomas šefas.

Viliasi, jog svečių srautas tankės

Su kiek siauresniu, labiau klasikiniu meniu svečius pasitinka ir sostinės restoranas „Dine“, valdomas šefo Egidijaus Lapinsko ir gėrimų žinovo Armino Darasevičiaus. Restoranas svečius priima nuo praeito ketvirtadienio. Kaip pasakojo A.Darasevičius, gerą savaitę buvo intensyviai ruoštasi atsidarymui, o lankytojų kol kas nedaug – po keliolika per pietus ir per vakarienę, tačiau jie buvo labai laukti. Be to, pasak jo, reikia, kad žmonės vėl įprastų eiti į restoranus, pagaliau, kad sklistų žinia, jog jie jau dirba.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

„Esame a la carte restoranas, svečias pas mus gali rinktis, tad meniu dabar kiek siauresnis“, – paklaustas apie patiekalų pasiūlą, teigė pašnekovas, paaiškinęs, jog toks sprendimas padeda ir spėti gaminti patiekalus, ir nešvaistyti produktų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

Lygiai tą pačią savaitės dieną, kaip ir „Dine“, svečiams atvėrė duris ir virtuvės šefo Tomo Rimvydžio diriguojamas „Ertlio namas“ Vilniuje. „Keistokas jausmas, kai atidarai tą patį restoraną jau ketvirtą kartą“, – šiek tiek ironizuodamas į klausimą, kokiomis nuotaikomis gyvena, atsakė pašnekovas.

Anot T.Rimvydžio, jis jaučia liūdesį dėl to, kad svečių nėra tiek daug, kiek norėtųsi, žmonės vis dar baiminasi. Galimybių pasą, kuris ir leido kviesti svečius į vidų, T.Rimvydis prisipažino vertinantis kaip perteklinį reikalavimą: „Net kai pernai atsidarėme po karantino, kai nebuvo jokio paso, žmonės juk neplūdo. Manau, kad pasą reikėtų padėti į pavėsį, naudoti pavojingesnėse vietose. Mes tikrai galime užtikrinti atstumus, juolab, kad turime kelias sales“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Tomas Rimvydis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Tomas Rimvydis

Nepaisant kol kas gana įtemptos situacijos ir lankytojų stygiaus, „Ertlio namas“ ir toliau išlaiko ankstesniąją savo koncepciją: galimas ilgasis (6 patiekalai) arba trumpasis (4 patiekalai) degustacinis meniu, o, kuriant patiekalus, vadovaujamasi, anot T.Rimvydžio, „gamtos laikrodžiu“. Kol kas restoranas dirba visas dienas, išskyrus sekmadienius ir pirmadienius, o lankytojai priimami tik pagal išankstines rezervacijas. Kaip reziumavo pašnekovas, „svarbiausia, kad komandos nuotaika gera, esame pasiilgę darbo, svečių, jų įspūdžių apie mūsų maistą“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas

Kitiems virtuvės šefams džiaugiantis dėl atsinaujinusio šurmuliuko ir indų žvangėjimo restoranų viduje, svečių į vidų iki pat rudens nesiruošia priimti restoranas „Gastronomika“ su virtuvės šefu Liutauru Čepracku priešakyje. Jis prasitarė netrukus atidarysiantis šio restorano kiemą, o svečius nustebinsiantis visai kitokiu meniu, nei buvo spėta pristatyti anksčiau.

„Bus mažos lėkštės ir maistas, skirtas dalintis, o sekmadieniais kviesime į brunchą. Dirbti ketiname beveik visą savaitę, o kaip seksis, kaip viskas atrodys, tiesiog pamatysime. Juk viltys yra viena, o realybė kita“, – sakė jis.

Buvo dienų, kai trūko sėdimų vietų

Priešingai, nei santūroki vilniečiai, Kaune įsikūrusio ir geriausių restoranų reitinge taip pat figūruojančio restorano „Dia“ vadovė Vaiva Gumbienė prisipažino negalinti pernelyg skųstis situacija. Restoranas viduje svečius priima nuo gegužės 24-osios, kai tik buvo galima tą daryti. „Pradžioje gal svečiai į vidų ateidavo vangiai, tačiau kuo toliau, tuo aktyviau. Žmonės skambina, teiraujasi, ar dirbame, kaip dirbame. Štai penktadienį buvo gausu lankytojų, net neturėjome, kur sodinti“, – pasakojo ji.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dia“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dia“

„Dia“ nesiaurino ir meniu, jis visas, t. y. su 40-ia patiekalų. „Viskas tikrai gerai, džiaugiamės, kad išparduodame, o kartais ir nebelieka. Ir pernai po karantino jutome antplūdį, ir šiemet viskas gerai. Galbūt Kaune esame palankesnėje situacijoje nei Vilniaus restoranai, nes ten lankytojai pasiskirsto po daugiau vietų, o Kaune panašių į mus restoranų nedaug“, – savo versija apie sėkmę dalijosi V.Gumbienė ir prasitarė, kad didžiausia problema šiuo metu yra net ne svečių, o darbuotojų trūkumas.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Restorano „Dia“ patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr./Restorano „Dia“ patiekalas

Kita vieta, kur svečių vos tik atsidarius po pertraukos nepristigo – Ventės rage veikiantis Česlovo Žemaičio vadovaujamas „Šturmų švyturys“. „Praeitą savaitę buvome visiškai užpildyti, žmonės labai pasiilgę, puikiai tą pajutom. O meniu pas mus nesikeičia, jis sukasi apie lietuvišką žuvį“, – sakė Č.Žemaitis.

Kol kas jis nusiteikęs svečius priimti penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais, o vėliau, į pajūrį plūstelėjus didesniam atostogautojų srautui, dirbti kasdien. „Tiesa, į restorano vidų pas mus niekas pernelyg gal ir nesiveržia, prioritetas yra laukas, iš kur galima stebėti marias. Ta proga net praplėtėme terasą“, – šios vasaros aktualijomis dalijosi pašnekovas.

Linos Burdenkovos nuotr./Česlovas Žemaitis
Linos Burdenkovos nuotr./Česlovas Žemaitis

Į vasarą žvelgia optimistiškai

Dar vienas pajūrio, šįkart Palangos, restoranas „Vila Komoda“ pradėjo dirbti dar balandį – kadangi jis įsikūręs viešbutyje, maistas tiektas į kambarius, taip pat išsinešti. Kaip teigė restorano šeimininkė Karolina Vičiūtė-Meidus, kaip tik praėjusią savaitę pristatytas vasaros meniu, jau dirbama su degustacijomis.

Pašnekovė tvirtino, jog restoranas laikosi griežtos politikos dėl galimybių paso. „Viduje pas mus kol kas galima valgyti tik turint galimybių pasą arba būnant apsistojus viešbutyje. Džiaugiamės turėdami puikius svečius, kurie supranta šiuos ribojimus ir jų svarbą“, – teigė pašnekovė ir pasidžiaugė, jog praėjusį savaitgalį visas restoranas viduje buvo pilnas. „Mūsų nuotaikos tikrai geros, nes tikimės gražios vasaros“, – optimizmo nestokojo „Vila Komoda“ šeimininkė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“

Optimistiškai ir net pakylėtai apie pirmąsias darbo dienas atsiliepė ir dar vieno gerai vertinamo restorano, „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose savininkė Rasa Šnaiderienė. „Svečias mums yra šventė, kiekvienas karantino atlaisvinimas yra šventė. Visą žiemą remontavome restoraną, kūrėme meniu, labai labai ruošėmės. Žinoma, labai tikėjomes, jog atsidarysime kovą, o atsidarėme vėliau. Taigi, ta tamsa prieš aušrą, ko gero, ir buvo sunkiausias metas“, – nuotaikas, kuriomis gyveno pastarąjį pusmetį, įvardijo ji.

Restorano archyvo nuotr. /„Apvalaus stalo klubo“ šeimininkė Rasa Šnaiderienė
Restorano archyvo nuotr. /„Apvalaus stalo klubo“ šeimininkė Rasa Šnaiderienė

Anot pašnekovės, atsidarymo itin laukė restorano komanda. Praėjęs savaitgalis buvo antrasis, kai „Apvalaus stalo klubas“ galėjo priimti svečius viduje. Tiesa, lankytojai čia mielai renkasi ir terasą, iš kurios atsiveria pasakiškas vaizdas į Galvės ežerą, ir Trakų pilį.

R.Šnaiderienė prisipažino, jog net nesitikėjo, jog per pirmuosius savaitgalius bus jau tiek žmonių su galimybių pasais. Tiesa, turistų kol kas nėra, greitu metu gausių jų būrių ir nesitikima, tad pradėta nuo kiek siauresnio meniu, nei jis būtų įprastais laikais. „Apvalaus stalo klubo“ meniu šiuo metu sudaro patiekalai, kuriuos restoranui anksčiau yra sukūręs „Michelin“ žvaigždute įvertintas italų šefas Pasquale Palamaro bei kelios naujienos, kurias pasiūlė šefas iš Barselonos Javieras Lopezas, darbavęsis retorane ir tiems patiems savininkams priklausančioje picerijoje šią žiemą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“

Paklausta, ko besitikinti iš būsimos vasaros, R.Šneiderienė sakė žvelgianti į ją optimistiškai, nors kol kas atvykėlių kiekis darbo dienomis ir savaitgaliais skiriasi gal net dešimčia kartų: „Ieškome galimybių, kaip dirbti, kaip pritraukti, juk esame svetingumo versle. Taigi, turime padėti žmonėms džiaugtis, tiesiog gyventi. Tikiu, kad visi bursis, švęs, nes to visiems labai reikia. Žinoma, išlaikysim atstumus, plausim rankas, tačiau ateis tas laikas, kai šventes pagaliau švęs visi, kas iki šiol jas atidėjo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius