Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: mažulytės „Pavlovos“, kurios patiks visiems

Šiandien, po kiek daugiau nei metų, miniatiūrinis „Pavlovos“ desertas, kurį matote nuotraukoje, man kelia siaubą. Visokiems susitikimams, kavos pertraukoms ir mažesniems bei didesniems viešbučio banketams „Pavlovas“ darome praktiškai kasdien. „Pavlova“ man siaubingai nusibodusi, bet kiek matau iš būsimų renginių užsakymų, darysime mes jas dar ilgai. Mat Anglijoje morengas labai mėgstamas. Jeigu anglai taip mėgsta, gal ir jums patiks?
Mažytės „Pavlovos“
Mažytės „Pavlovos“ / Asmeninio albumo nuotr.

„Pavlovos“ gali būti labai įvairios. Tereikia pasiruošti morengiukų, tada išsiplakti grietinėlės, išspausti ant morengo ir galiausiai paskaninti – papuošti kuo nors spalvotu. Ant balto morengo praktiškai viskas atrodo šventiškai.

Mes darbe dažniausiai darome tokias gana žiemiškas „Pavlovas“: plaktą grietinėlę paskaniname trupučiu imbiero, o ant jos dedame keletą gabalėlių labai pikantiškame sirupe virtų ananasų (su visokiais ten gvazdikėliais, cinamonais ir anyžiais). Jūs namie nevarkit, puikiai tiks ir konservuoti ananasai.

Vasarą „Pavlovas“ idealu puošti šviežiomis uogomis. Šaltuoju sezonu traukit iš šaldiklių šaldytas uogas, galiausiai tiks net paprasta rūgštesnė uogienė.

Trumpai tariant, „Pavlovos“ viršus didesnių iššūkių nekelia, kiek sudėtingiau yra pasiruošti jos apačią.

Čia mes grįžtame prie kulinarinių košmarų dalies!

Tik pradėjus dirbti virtuvėje man kiek užtruko įprasti prie nuolatinio, labai didelio triukšmo. Gaminti morengus – darbas triukšmingas, nes maišytuvas dirba garsiai, o plakti reikia ilgai. Jei esate tam pasiryžę, dalinuosi receptu:

  • 1 dalis šviežių kiaušinių baltymų;
  • dvigubai daugiau cukraus.

1. Iš pradžių pradedame plakti vienus baltymus, kai jau neblogai išsiplaka, pradedame po truputį berti cukrų.

2. Įberiame trupučiuką, paliekame plaktis, tada po kiek laiko vėl įberiame dar, vėl plakame ir taip žaidžiame, kol suberiame visą cukrų.

Kaip žinoti, kad morengas jau išplaktas pakankamai? Sustabdykite plakiklį, paimkite šiek tiek morengo ir suspauskite tarp pirštų. Jeigu jaučiate cukraus granules, reikia plakti toliau, jeigu cukrus visiškai baltymuose ištirpęs – morengas paruoštas. Kad cukrus greičiau baltymuose ištirptų, mes virtuvėje plakiklio puodą negailėdami kaitiname tokiu didžiuliu žiebtuvėliu. Bala žino, gal ir jūs namie tokį turit įsitaisę, bet jei plaksit vos kelis baltymus savai šeimynai, tokių profesionalių agregatų neturėtų prireikti.

3. Paruoštą morengo masę sukrečiame į konditerinį maišelį su gražiu antgaliu (praktiškiausias turbūt būtų žvaigždutės formos), išspaudžiam dailias rožytes ir dedame į 90 °C laipsnių Celsijaus orkaitę bent 2–3 valandoms, kad visiškai išdžiūtų. Išdžiūvusius morengus laikome sausoje vietoje, iki kol sugalvojame naudoti.

Man „Pavlova“ yra kone didžiausias išsigelbėjimas, kai popiečio arbatėlės į viešbutį užsuka gliuteno netoleruojantys svečiai. Morengiukas tinka ir pieno negalintiems vartoti žmonėms – tada vietoje plaktos grietinėlės užvarvinu rūgštaus citrinų marmelado, papuošiu didele juoda gervuoge, ohoho, koks skanumėlis būna!

Žodžiu, nusibodusios man tos „Pavlovos“, bet be jų kasdienis darbas būtų sunkiai įsivaizduojamas. Pabandykit ir jūs!

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų, o vėliau – ir darbo restorano virtuvėje dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje, o vėliau ėmusi dirbti kaip profesionali konditerė. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartkartėmis ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius