-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: paprastai pagaminama, bet nustebinanti morkų chalva

Morkų chalva yra indiškas desertas, dažniausiai valgomas karštas. Bet mano praktika rodo, kad pasakiškai skanus jis ir šaltas. Geriausia tai, kad morkų chalvos skonis nei kiek nepasikeičia ją užšaldžius. „Pritrombuoji“ indelius, užšaldai, o užgriuvus netikėtiems svečiams akimirksniu gali pavaišinti šiuo kiek neįprastu saldėsiu.
Morkų chalva
Morkų chalva / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

  • 2 didelės morkos (iš jų išėjo 4 nuotraukoje matomos nedidelio keksiuko dydžio porcijos);
  • 50 g rudojo cukraus;
  • 150 g saldinto kondensuoto pieno;
  • 100 ml pieno;
  • 50 g sviesto;
  • kardamono;
  • cinamono.

Gaminimas:

1. Morkas sutarkuojame burokine tarka. Pabarstome ruduoju cukrumi ir kepiname keptuvėje iš pradžių ant didelės ugnies, kad išgaruotų morkose esantis vanduo, o vėliau – ant mažesnės ugnies, kad morkos nuo cukraus imtų karamelizuotis.

2. Į keptuvę ant morkų pilame kondensuotą ir paprastą pieną, masę vis pamaišome. Mėgstantys saldžiau gali naudoti tik kondensuotą pieną. Taip pat čia puikiai tiks ir kokosų pienas.

3. Į kepimo-troškinimo pabaigą įdedame sviesto, pabarstome kardamono ir cinamono.

4. Kepimo laikas priklauso nuo morkų, bet galiausiai tarkiai turi būti visiškai suminkštėję, o pati chalva – tiršta ir lipni (man užtruko apie 20 min.).

Asmeninio albumo nuotr./Morkų chalva
Asmeninio albumo nuotr./Morkų chalva
  • Morkų chalvą galima valgyti išsyk karštą, iš atvėsusios labai lengva rankomis formuoti rutuliukus ir paruošti mažučius vieno kąsnio desertukus. Arba tiesiog sudėti į dėžutes ir užšaldyti, iki kol užsinorės „ko nors skanaus ir greitai“.
  • Receptas labai paprastas, o valgant pirmą kartą sunku patikėti, kad čia tik morkos, pienas ir prieskoniai. Mano pačios vyras buvo įsitikinęs, kad valgo egzotišką kokosinį desertą.
  • Beje, kartą gaminant iš tikrųjų buvau įbėrusi saują kokosų drožlių, bet jos visiškai nustelbė morkų skonį ir prigesino skaisčią oranžinę spalvą, tad taip eksperimentuoti nepatariu.
  • Nuotraukoje ant chalvos užpurkšta truputis plaktos grietinėlės, bet čia labiau dėl grožio, daugiau skonio nei prideda, nei atima.

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, šiuo metu studijuojanti HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Virginija atliko praktiką prabangiame restorane Nyderlanduose, o dabar dirba akademijos restorane Sofijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartkartėmis ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius