Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinklaraštininkė patarė, kokių sveikesnių skanėstų dėti į Advento kalendorių. Receptas

Kalėdų laukimas, ypač vaikams, dažnai neatsiejamas nuo kas rytą pradžiuginančios dovanėlės. Tačiau Advento kalendorius ne tik padeda skaičiuoti dienas iki gražiausių metų švenčių, bet turi ir gilesnę prasmę – šiuo susikaupimo ir jaukumo laikotarpiu dalintis, džiuginti ir skirti dėmesio vienas kitam.
Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“
Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“ / Eglės Juzumas nuotr.

Kaip pastebi elektroninės parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai cituojama maisto tiklaraštininkė Eglė Juzumas, šventinis laikotarpis pasižymi saldumynų gausa, o dažnai ir pertekliumi. Tėvams, kuriems labiau priimtina sveikesnių užkandžių ir skanėstų taktika – E.Juzumas pataria pasigaminti rankų darbo kalendorių.

Eglės Juzumas nuotr. /Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“
Eglės Juzumas nuotr. /Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“

„Į tokį kalendorių galima kas dieną dėti skirtingai pagardintus savo gamintus sviestinius sausainius. Jei norisi dar sveikiau – galite dėti džiovintų vaisių (kaskart vis kitokių, pvz. džiovintų mangų, ananasų, figų, datulių), riešutų, šaltyje džiovintų vaisių, uogų ar net daržovių, taip pat džiovintų vaisių šokolade, vaisių sulčių guminukų be pridėtinio cukraus“, – vardina tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė.

Brangiausia dovana – laikas kartu

Kalėdų laukimas – puikus laikas sustoti ir skirti daugiau laiko sau ir savo artimiesiems. Advento kalendoriaus skyrelius puikiai galima užpildyti žiemos laikotarpiu ir ilgiems, jaukiems vakarams tinkamomis veiklomis, kurios pripildys namus šventine nuotaika. Pavyzdžiui, kalėdinių meduolių ar sausainių, kūčiukų kepimas drauge su vaikais – į kalendoriaus skyrelį galima įdėti receptą ir kepinių pabarstukus.

123RF.com nuotr./Advento kalendorius
123RF.com nuotr./Advento kalendorius

Galima sugalvoti daugybę įvairių veiklų – kalėdinių filmų žiūrėjimas, laiško Kalėdų seneliui rašymas, eglutės puošimas, vainiko pynimas, savaitgalio pusryčiai lovoje, diena su pižama, girliandų ir kitų šventinių dekoracijų gaminimas ir daugybė kitų malonių veiklų.

Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“

Ingredientai:

  • 175 g kambario temperatūros sviesto;
  • 85 g rudojo cukraus;
  • 200 g kvietinių miltų.

Gaminimas:

1. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir mediniu šaukštu ištrinkite iki vientisos masės.

2. Suberkite ir įmaišykite miltus, rankomis užminkykite vientisą, nelimpančią tešlą.

3. Padalinkite tešlą perpus ir iš kiekvieno gabalėlio suvyniokite maždaug 5 cm storio volelį. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 1 val. arba kelioms dienoms į šaldytuvą. Šaldiklyje tešlą galima ir užšaldyti iki 1 mėnesio.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (arba 160C su ventiliatoriaus funkcija).

5. Tešlą supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, sudėliokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 10 –12 min.

6. Atvėsinkite kepimo skardoje.

Eglės Juzumas nuotr. /Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“
Eglės Juzumas nuotr. /Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“

Patarimai:

  • Tešlos galima nešaldyti ir iškart iškočioti. Miltais pabarstykite stalviršį ir kočėlą, iškočiokite 0,5 cm storio tešlos lakštą ir išspauskite norimas formeles.
  • Iš sausainių tešlos galim pagaminti ir eglutės papuošimus: iškočioję išpjaukite ar formelėmis išspauskite norimas formas, šiaudelio galiuku padarykite skylutę virvelei perrišti ir kepkite, kaip nurodyta recepte.
  • Sausainius galima apvolioti aguonomis, barstyti smulkiu ruduoju cukrumi, riešutais ar aplieti šokoladu. Į tešlą galima įmaišyti saulėje džiovintų spanguolių arba du šaukšteliais kakavos ir šokolado gabaliukais – taip išeis gardūs šokoladiniai sausainiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius