Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18 /2021 10 08

Tradiciniai vėdarai, pagaminti šokio ritmu

Lietuviai, gyvendami ne itin derlingose žemėse, nuo seno buvo įpratę taupiai vartoti maisto produktus. Todėl sriubas virdavo iš įvairių lapų, o paskerdę kiaulę šiukštu neišmesdavo jokios gyvulio dalies. Todėl skirtinguose regionuose tarp tradicinių patiekalų galima rasti ne tik bulvinius, bet ir kraujinius vėdarus. Pastarieji dažniau sutinkami buvo Žemaitijoje, o štai bulviniai liko populiarūs iki šiol visoje Lietuvoje.
„Rivonoje“ gaminami vėdarai
„Rivonoje“ gaminami vėdarai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vėdarai – gardus patiekalas, tačiau gaminti juos užtrunka, todėl tai gana retai ant mūsų stalo pasirodantis patiekalas. 15min paklausė savo skaitytojų, ar jie mėgsta šį patiekalą ir ar gamina patys. Iš 4913 apklausos dalyvių net 1777 prisipažino mėgstantys vėdarus ir gaminantys juos patys, 1427 teigė valgantys tik progomis, kai kas nors juos pagamina. 267 apklausos dalyviai šį patiekalą kartais ragauja kavinėse, o 522 nusiperka parduotuvėje, kai nori ko nors išskirtinio. 145 apklaustieji neslėpė vėdarų nemėgstantys, o 775 teigė jų visai nevalgantys.

Ką gi, dėl skonio nesiginčijama. Tačiau jeigu kam teko ragauti ką tik iš krosnies ištrauktų apskrudusių vėdarų, tas vėliau ilgai dar seilę varvina, juos prisiminęs. Ir jeigu norisi paskanauti, bet tingisi ar nėra laiko patiems išsikepti, galima nusipirkti parduotuvėje.

Apsilankę „Rivonos“ kulinarijos ceche Kėdainiuose radome plušantį specialų aparatą, kuris kimšo bulvių tarkius su visais skaniais priedais į jau paruoštas žarnas. Aparatą prižiūrėjo ir dozavimo rankenėlę šokio ritmu su koja spaudė viena moteris. Iš pradžių net nesupratome, kodėl jai taip smagu – pagalvojome, kad užsidėjusi ausines klausosi muzikos ir šoka.

Tačiau iš tiesų tai ne juokas – kad ir šokio ritmu, šiame ceche kasdien pagaminama nuo 500 iki 600 kilogramų vėdarų, kurie dailiai paskrudinami specialiose krosnyse, o paskui supakuoti išvažiuoja į „Norfos“ prekybos tinklo parduotuves visoje Lietuvoje. Gal jau ragavote ir jūs? Sako, gaminami pagal senovinį lietuvišką receptą. Skanumėlis!

VIDEO: Tradiciniai vėdarai – šokio ritmu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius