-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užgavėnių šventei – įdomesni blynai ir... blynų tortas

Ir kokios gi Užgavėnės be stirtos įvairiausių blynų ir blynelių? Tiesiog neįsivaizduojamos! Net Kanapinio ir Lašininio kova nustumiama į antrą planą, o persirengėlių eitynės – tik šventės paskaninimas.
A. Černės nuotr. / Blynų tortas
A. Černės nuotr. / Blynų tortas

Sakoma, jei tikrai nuoširdžiai nori išvaryti žiemą iš kiemo, Užgavėnių dieną nevalia pamiršti virtuvės ir skanaus, sotaus maisto. Priešingai – reikia valgyti tiek, kiek telpa, o gal net dar šiek tiek daugiau; kol pilvas bus pilnut pilnutėlis ir daugiau netilps nė kąsnelis. Bent vieną dieną per metus šalin visas dietas, susilaikymus ir kąsnių skaičiavimus. Kuo daugiau apvalių blynų, tuo greičiau prisiviliosime saulę ir šilumą!

Blynai – neatsiejama tradicinių Užgavėnių dalis. Jie gali būti patys įvairiausi: dideli ir maži, saldūs ir sūrūs, plonyčiai ir purūs, visai paprasti ar ištaigingi ir su daug priedų. Be to, blynus galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje. Išmėginkite orkaitėje keptą blyną su obuoliais ir įsitikinsite, kad šis pusiau pyragas, pusiau blynas yra tikra šventė tiek dideliems, tiek mažiems! Maži ir simpatiški purūs blyneliai su pieninio šokolado lašeliais taip pat patiks visiems smaližiams, o štai blynų tortas su šokoladu nepaliks abejingų – tokį sutepę, drąsiai atsisveikinimo su žiema šventę galėsite organizuoti savo namuose.

Užgavėnės yra ideali proga išbandyti kuo daugiau naujų blynų receptų ir atrasti mėgstamiausius. Tegu blynų festivalis, kuris šįmet sutampa su Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero švente (kovo 4 d.), prasideda! Paskirkime savaitgalį eksperimentams, o antradienį tais blynais išvarykime ir žiemą. Pasitikime pavasarį saldžiai ir skaniai!


Jei nemėgstate stovėti prie keptuvės ar tiesiog neturite laiko, orkaitėje keptas blynas – puikus pasirinkimas. Tokį blyną paruošite labai greitai, o rezultatas tikrai nenuvils. Galima sakyti, kad tai kur kas daugiau nei blynas – pusiau blynas, pusiau pyragas. O žiupsnis cinamono, imbiero ir muskato šiam skanėstui suteiks puikaus kvapo. Patikėkite, ne tik mėgausitės puikiu skoniu, bet ir namai dar ne vieną valandą kvepės labai jaukiai. 

Orkaitėje keptas blynas su obuoliais
Receptas: Orkaitėje keptas blynas su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 39
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š. malto)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Sviestas: 25.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Miltai: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 125.00 ml
Vanilė: 1.00 arbat. š. (0,5 ekstrakto)
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (patiekti)
Ledai: (keli kaušeliai - patiekimui) 2.00 vnt.
Klevų sirupas: 3.00 arbat. š. (patiekti)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų – patiekti)
Kaip gaminti
Orkaitėje keptas blynas
Orkaitėje keptas blynas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  2. Obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Dubenyje sumaišykite valgomąjį šaukštą cukraus, maltą cinamoną, imbierą, muskatą ir citrinų sultis. Sudėkite obuolio skilteles į dubenį ir išmaišykite, kad jos visos pasidengtų cukrumi ir prieskoniais.
  3. Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kepimo indą (16 cm skersmens). Dėkite kepimo indą į orkaitę ir pakaitinkite kelias minutes, kol sviestas ištirps.
  4. Išimkite kepimo indą su ištirpusiu sviestu iš orkaitės. Ant dugno tolygiai užberkite rudąjį cukrų, ant jo paskleiskite obuolių skilteles. Dėkite kepimo indą atgal į orkaitę.
  5. Paruoškite blyno tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius, pieną ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir gerai sumaišykite.
  6. Išimkite kepimo indą iš orkaitės ir ant apkepusių skiltelių užpilkite paruoštą tešlą. Pašaukite atgal į orkaitę ir apie 20–25 min. kepkite, kol blynas gražiai apskrus ir iškeps.
  7. Blyną tiekite tik išimtą iš orkaitės, šiltą, su kepimo indu. Prieš tiekdami, blyną pagardinkite priedais: apibarstykite milteliniu cukrumi, uždėkite porą kaušelių ledų, apipilkite juos keliais šaukštais klevų sirupo ir apibarstykite saujele mėgstamų riešutų. Skanaus!

 

Suskleisti

Šie blyneliai – beveik tradiciniai. Vienintelis, bet didelis jų pranašumas – tai į tešlą įmaišyti pieninio šokolado gabalėliai. Jei labiau mėgstate juodąjį ar baltąjį šokoladą, naudokite jį. Na, o jei pirmenybę teikiate nesaldiems blyneliams, kepkite juos be šokolado.

Blyneliai su pieniško šokolado lašeliais
Receptas: Blyneliai su pieninio šokolado lašeliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Pienas: 310.00 ml
Sviestas: 100.00 g (60 g tirpinto ir gabalėlis – patiekti)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Šokoladas: 50.00 g (50 g – pieninio gabalėlių ir tarkuoto – patiekti)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (patiekimui)
Kaip gaminti
Blyneliai
Blyneliai
  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės suplakite pieną, tirpintą ir atvėsintą sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Suberkite į plakinį miltų mišinį ir maišykite, kol neliks sausų miltų.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Dėkite po šaukštą tešlos, ant blynelių viršaus užberkite po kelis gabalėlius pieninio šokolado.
  4. Kepkite ant vidutinio dydžio ugnies porą minučių, kol apskrus, ir pamatysite, kaip tešlos paviršiuje ima kilti burbuliukai. Tuomet atsargiai mentele apverskite blynelį ir taip pat apkepkite kitą jo pusę, kol gražiai apskrus.
  5. Iškeptus blynelius tiekite su mėgstamais priedais: sviestu, sirupu, gabalėliu tarkuoto šokolado ar kt.

 

 

Suskleisti


Esame įpratę matyti kitokius tortus: su biskvitais, riešutais, sviesto ar grietinėlės pertepimais... Žinome, jiems reikia ir daug laiko, ir kantrybės, todėl rankos kartais nekyla net pradėti. O štai čia – visai kas kita! Blynų tortas paruošiamas juokingai lengvai ir labai greitai, atrodo gražiai, o jo skonis – tiesiog nuostabus. Tai šauni alternatyva tiek įprastiems blynams, tiek įprastiems tortams. Netikėta, gražu, gardu!

Blynų tortas
Receptas: Blynų tortas su šokoladu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 162
Receptas
Ingredientai
Miltai: 375.00 g (blynams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5 – blynams)
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5 – blynams)
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š. (1,5 – blynams)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (blynams)
Pienas: 750.00 ml (blynams)
Brendis: (blynams) 3.00 valg. š.
Aliejus: 195.00 ml (blynams)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios – pertepti)
Juodasis šokoladas: 200.00 g (pertepti)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (smulkintų – viršui)
Šokoladas: 300.00 g (150 g baltojo – pertepti, 50 g baltojo ir 100 g pieninio – viršui)
Kaip gaminti

IŠKEPKITE BLYNUS

Blynų tortas
Blynų tortas
  1. Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius,  druską ir miltelinį cukrų.
  2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę į miltų mišinį, maišykite. Lėtai elektriniu plaktuvu plakdami masę, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos masę. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar net ilgiau.
  3. Įkaitinkite keptuvę (22 cm skersmens), lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į ją pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą kuo tolygiau per visą keptuvę. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
  4. Taip iškepkite visus blynus. Turi iškepti jų apie 20. Aliejumi keptuvę lengvai ištepkite tik kepant pirmiems keliems blynams. Vėliau nebereikia.

SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ

Blynų tortas
Blynų tortas
  1. Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps. 
  2. Masę atvėsinkite ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
  3. Aptepti skirtą pieninį ir baltąją šokoladus ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
  4. Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol tortas sustings ir sutvirtės. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius