Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: 2 nesudėtingi itališki desertai su braškėmis

Šį kaitros prisodrintą ketvirtadienį nusprendėme pasigaminti vakarienei tik saldumynų. Romoje vos prieš kelias dienas pasirodė trečiasis natūralus braškių derlius. Jau minėjome, kad Amžinajame mieste braškės neauginamos šiltnamiuose, Romos klimatas joms tinka ir žiemą, ir vasarą.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas desertas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas desertas / Jurgos Jurkevičienės nuotr.

Tačiau stebina vienas paradoksas. Lietuvoje vasarą braškės kur kas pigesnės, nei kitu metų laiku, o Romoje – atvirkščiai. Šiuo metu už mažą pintinaitę turguje (maždaug 250 g) tenka pakloti 2,5 euro, už didelę (0,5 kg ) – 5 eurus. Nes vasarą braškių priežiūra sudėtingesnė nei šiltą žiemą. Reikia pabrėžti ir tai, kad šiuo metu jos šiek tiek didesnės, bet mažiau saldžios nei pavasarį ir rudenį.

Iš Sorento prieš savaitę atsigabenome sultingų citrinų stora žieve, jos puikiai tinka kaip deserto indas. Bet šiam saldumynui galima naudoti ir citrinas plonesne žievele, tik plonažievės turi būti didesnės. Ir cukraus užpilui tuomet reikia šiek tiek daugiau. Sorento citrinos mūsų krepšeliui puikiai tinka ne tik savo estetika – laivelio forma ir ryškia geltona spalva, bet ir sultingumu. Aštriu peiliuku suformuojame dailų krepšelį, palyginame apačią, kad patiektas lėkštėje nejudėtų ir neišvirstų turinys. Krepšelis iš plonos žievės citrinų gali būti be rankenėlės.

Svarbiausia tinkamai pasigaminti krepšelio įdarą: sultingą braškių macedonia. Būtina lygiais gabaliukais susmulkinti uogas, užpilti jas citrinų sultimis bei cukrumi. Jokiu būdu iš karto nei braškių, nei kitų vaisių ir uogų maišyti nereikia. Tuomet cukrus ištraukia iš uogų natūralias sultis ir nesuyra vaisių struktūra.

Mūsų vakarienių Romoje metu kaip paskutinį patiekalą dažnai siūlome braškes su desertinio likerio maraschino užpilu. Jis harmoningai dera su saldžiarūgščiu braškių skoniu. Šį vakarą pabandėme suformuoti Sorento citrinos krepšelį su citrinos sultimis, bet braškių skonį paryškinome kitu – gerokai kartesniu limoncello – citrinos žievelių likeriu. Desertas – gana dietiškas, bet nesotus.

Po vakarienės neketiname likti alkani, todėl prekybos centre nusipirkome paruoštų sausainių tešlos krepšelių. Jų galima pasigaminti naudojant pagrindui itališko deserto crostata ingredientus ir receptūrą bei konditerinį – crema pasticcera arba zabaione kremą. Ir vieną ir kitą jau išmokėme pasigaminti. Zabaione yra geltonesnis, todėl pyragaičiai atrodo spalvingesni. Mūsų pyragaičiams pasirinkome zabaione kremą.

Vaisiai kremui suteikia sultingumo. Vaisių pyragaičiai vasarą – gana sotus ir cukraus resursus organizme papildantis desertas. Juo užsitikriname gerą nuotaiką, nes cukrus – tai nuotaikos hormono seratonino pagrindas.

Kai už lango svilina beprotiškas karštis, seratonino resursus papildyti tiesiog būtina. Svarbu cukraus neviršyti ir dažnai desertais nepiktnaudžiauti.

Braškės citrinos krepšelyje

Ingredientai (4 asm.):

  • 400 g šviežių braškių;
  • 4 stambios citrinos (mes naudojame Amalfio arba Sorento);
  • 80 g citrinų likerio limoncello;
  • 4 arbat. šaukšt. cukraus;
  • mėtų šakelė.

Gaminimas:

1. Po šaltu vandeniu švariai nuplaukite šviežias braškes ir palikite nudžiūti. Nupjaukite viršūnėles.

2. Supjaustykite kiekvieną braškę į 8 dalis, sudėkite jas į didelį indą.

3. Perpjaukite aštriu peiliuku citriną taip, kad suformuotumėte dailų krepšelį. Nupjaukite citrinos apačią, kad lėkštėje patiektas krepšelis nejudėtų. Išskaptuokite citrinos minkštimą ir išspauskite iš jo sultis ant braškių.

4. Pabarstykite braškes cukrumi, palikite valandą šaldytuve.

5. Po valandos išmaišykite ir atsargiai sudėkite braškes į krepšelį. Pašlakstykite limoncello likeriu, papuoškite mėtos šakele.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Braškės citrinos krepšelyje
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Braškės citrinos krepšelyje

Pasticcini – pyragaičiai su braškėmis

Romoje vasaros metu konditerijos desertus keičia ledai, bet dažniausiai jie yra penktos valandos užkandis, numalšinantis alkį tarp pietų ir vakarienės.

Švieži kremai su kiaušiniais karštą dieną pavojingi, todėl italai vasarą nesiūlo riebių grietinėlės ir šokoladinių kremų. Jie pasigamina ir užšaldo šeimos mėgstamų pagrindinių konditerinių kremų, su kuriais mes pasiūlėme vakarienės saldumynus. Italijos mamos ir močiutės šiuos kremus panaudoja greitiems desertams.

Kaitrią liepą populiariausi ir vieni sveikiausių – sausainių tešlos su šviežiais vaisiais. Ananasus ir braškes galima pakeisti melionais, šviežiomis kaktusinėmis figomis, vynuogėmis, mandarinais, persikais, mėlynes – avietėmis, gervuogėmis, šilauogėmis, serbentais.

Ingredientai (4 asm.):

  • 12 sausainių arba iš sausainių tešlos iškeptų krepšelių;
  • 4 valg. šaukštai zabaione arba konditerinio kremo – crema pasticcera;
  • 2 riekelės ananaso (arba 2 kiviai);
  • 12 mėlynių;
  • pluoštelis mėtų;
  • cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Po tekančiu vandeniu švariai nuplaukite vaisius.

2. Braškes supjaustykite pusiau, kivį arba ananasą – stambiais trikampiais.

3. Ant sausainių arba krepšelių uždėkite po šaukštelį zabaione arba konditerinio kremo crema pasticcera. Ant kremo išdėliokite braškes ir ananasus (arba kivius), uždėkite po vieną mėlynę.

4. Sudėkite pyragaičius ant padėklo ir atsargiai uždenkite plėvele. Palikite šaldiklyje kelias minutes, kad greičiau sustingtų.

5. Perkelkite padėklą iš šaldiklio į šaldytuvą, palaikykite valandą.

6. Prieš patiekdami palaikykite pyragaičius kambario temperatūroje 15 min. Patiekite kiekvienam valgančiajam po 3 pyragaičius.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pasticcini – pyragaičiai su braškėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pasticcini – pyragaičiai su braškėmis

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius