Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: artišokas – itališkų Velykų karalius. Alla romana ir su pasta

Italija dėkinga Toskanos kunigaikštienei Catherinai de Medici, o mes – karalienei Bonai Sforzai už tai, kad žiemos metu galime džiaugtis artišokais. Vargu ar įmanoma atrasti daržovę, kuri estetine išvaizda prilygtų karališkąjį skeptrą primenančiam gražuoliui. Monumentali daržovė didingus Renesanso interjerus ilgą puošė tarsi išraiškingas gėlės žiedas. Šv. Velykų proga nežudysime avinėlio, o šventės karaliumi skelbsime ne mažiau nei mėsa sotų artišoką.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Esame dėkingi likimui už tai, kad gyvename Romoje, nes būtent Romos priemiestyje kunigaikščio Ladislao įkurtame mieste Ladispolyje ant Tirėnų jūros kranto plyti ištisos artišokų plantacijos. Čia auga visos brangiausios artišokų veislės. Balandžio 15-ąją kasmet Ladispolyje vyksta artišokų mugė. Jos metu vietos ūkininkai tampa menininkais – iš jų išaugintų artišokų galvų kuriamos įspūdingos skulptūros.

Artišokas – brangi daržovė. Mūsų virtuvėje ji keičia mėsą nuo gruodžio iki balandžio pabaigos. Mes renkamės patį brangiausią cimarolo romanesco – su Europos saugomos kilmės nuoroda DOP. Sausio mėnesį už rankinę granatą primenančią artišoko galvą mokėjome 2 eurus, artėjant šv. Velykoms ir artišokų mugei ją galima nusipirkti už pusę kainos. Taigi, skanaus.

Artišokas alla romana – romietiškai

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 vidutinio dydžio artišokai;
  • ketvirtis citrinos;
  • 3 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 100 g pecorino romano sūrio drožlių;
  • kokybiškos smulkios druskos;
  • šviežių mėtų šakelė.

Gaminimas:

1. Nuimkite viršutinius artišoko lapus, nupjaukite kotą (palikite maždaug 5 centimetrų ilgio). Apverskite artišoką kotu aukštyn ir jį nulupkite lyg rabarbarą. Vėl apverskite ir lygiai nupjaukite viršutinę galvutės dalį taip, kad artišokas primintų taurę. Atsargiai aštriu peiliuku išskuskite viduje esančius aštrius plaušus smarkiai nepraskleisdami artišoko.

2. Siaurame puode aukštais kraštais pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, sudėkite į puodą artišokus kotais į viršų. Pakepinkite kelias minutes ant stiprios ugnies, kad gražiai paruduotų.

3. Išspauskite ant artišokų citriną, pasūdykite. Sumažinkite ugnį, apšlakstykite vandeniu, uždenkite puodą.

4. Ant lėtos ugnies troškinkite apie pusvalandį, pašlakstydami vandeniu, o paskutines 5 minutes troškinkite kartu su mėtų šakele.

5. Patiekite kaip šiltą užkandį, pagardindami avies sūrio pecorino romano drožlėmis.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Artišokas alla romana
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Artišokas alla romana

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Artišokas yra puiki žiemos daržovė ne tik dėl to, kad sotumo indeksas suteikia galimybę jaustis lyg suvalgius gerą bifšteksą. Arba tris avienos šonkauliukus. Tai kalio ir geležies saugykla. Nesistebėkite, jeigu sumokėję už artišoko galvą 2 eurus, jį nulupę išvysite tik delno dydžio valgomąją dalį. Tai optinė apgaulė, nes artišoko širdis – dalis tarp kotelio ir lapų – yra mūsų organizmui ypač svarbi ląsteliena.

Vyno vartotojų tautos Italijos ilgaamžiškumas yra tiesiog proporcingas artišokų suvartojimui. Italai įsitikinę, jog vienos vyno taurės neigiamą poveikį kepenims kompensuoja vieno didelio artišoko aktyvioji medžiaga cinarinas.

Vida Press nuotr./Artišokai
Vida Press nuotr./Artišokai

Velykų lakštiniai su orkaitėje keptais artišokais (le fettucine al carfiofo)

Ar švenčių metu Italija atsisako pastos patiekalų? Ne. Tai vienas svarbiausių patiekalų ant Apeninų gyventojų stalo kasdien. Tik švenčių metu pasta sureikšminama, o tai reiškia, kad ją gamina mama arba močiutė namuose, daug laiko skirdamos ne tik minkymui, bet ir pastos džiovinimui.

Juk be to, kad pasta privalo būti skani, ji negali ištižti burnoje arba skrandyje. Pasta namuose gaminama retai, tik ypatingų progų ir švenčių metu. Tai tarsi rankomis pasiūtas aukštosios mados drabužis. Todėl kasdien jį vilkėti būtų neprotinga. Kita vertus, rankomis gaminta pasta neturi apsauginio šarvo – nėra perleista per bronzos formas, tad su glikemijos reikalais reikia būti atsargiems. Mes pastos namuose negaminame, nes keliaudami po Neapolio apylinkes ir Gragnano pastos fabrikus įsigyjame aukščiausios kokybės „pasta secca“ – ilgai džiovintos pastos.

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g pastos le fettucine;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 200 g mocarelos fior di latte;
  • 4 artišokai;
  • 100 g pomidorų pastos „Mutti“;
  • avies pieno sūrio pecorino;
  • kokybiškos smulkios druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Išvirkite pastą ragaudami, kad viduje neliktų žalios tešlos.

2. Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, pakaitinkite kelias minutes, įmeskite česnaką, kai pagels, pašalinkite.

3. Nulupkite artišokus, pašalindami išorinius lapus, nulupkite kotą lyg rabarbarą. Perpjaukite pusiau, paskui dar kartą pusiau. Išpjaukite aštriu peiliuku pūkus ir aštrius plaušus.

4. Pakepinkite artišokus aliejuje.

5. Supilkite išvirtą pastą į artišokus.

6. Supjaustykite mozarelą kubeliais ir pabarstykite ant pastos, išmaišykite.

7. Sudėkite pastą į keramikinį indą, suformuodami 4 bokštelius, pašlakstykite pomidorų pasta.

8. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite 5 minutes.

9. Pabarstykite smulkintomis avies sūrio drožlėmis ir patiekite kaip karštąjį Velykų patiekalą.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Velykų lakštiniai su orkaitėje keptais artišokais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Velykų lakštiniai su orkaitėje keptais artišokais

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Produktas. Artišokai Italijoje laikomi prestižiniu produktu šventiniam stalui. Velykų valgiaraštyje artišokai suteikia ypatingą aromatą lazanijai ir rizotams, įvairiems pastos patiekalams. Garsių restoranų šefai primena, jog artišoko skonis yra ypatingas, todėl jį derinti su prieskoniais reikia atsargiai. Visi šefai vieningai sutinka, jog artišoko aromatą pastos ir užkandžių patiekaluose gerai paryškina mėtos.

Atsargiai. Jurga pastebėjo, kad artišokas lengvai sukelia priklausomybę. Tuomet kraujo tyrimas gali rodyti kalio perteklių.

Derinimas su vynu. Artišoko sudėtyje yra nemažai mineralų, todėl derinimas su raudonuoju vynu nerekomenduojamas. Labiau tinka trebbiano, vermentino, malvasia veislių baltieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius