Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: įdarytos cukinijos ir antivirusas – karčių žolių asorti

Mes visi laukiame žiemos pabaigos. Nusibodo sotūs mėsos patiekalai, po sunkios darbo dienos vakarienei trokštame ko nors lengvo. Pirkdami pas Romos mėsininką ingredientus mūsų romietiškajam patiekalui, kuris „pats įšoka į burną“ – „saltimbocca alla romana“ – vitrinoje pastebėjome gausybę jau paruoštų patiekalų, kurie skirti skubantiems. Tereikia pakepinti alyvuogių aliejuje ir patiekalas jau ant vakarienės stalo.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mūsų dėmesį patraukė itin spalvingas derinys. Gatavą daržovės ir mėsos kompoziciją mėsininkas pavadino zucchine farcite con la salsiccia di Norcia. Nusipirkome šį gatavą patiekalą – kimštas cukinijas ir jos mums atrodė sultingos ir saporite – aromatingos ir kvapnios.

Mėsininkas paaiškino, kad daržovės įdarytos vienomis garsiausių Italijoje norcia dešrelėmis. Jau anksčiau buvome pastebėję, kad dažnai mėsinės Italijoje vadinamos norcineria. Žinojome, kad Norča (Norcia) Italijos regiono Umbrijos Perudžos provincijos miestas kalnuose, garsėjantis ne tik ypatinga architektūra, bet ir legendiniais mėsos gaminiais, ypač – dešrelėmis.

Kimštos cukinijos mums taip patiko, jog sugrįžome atgal ir dar kartą pasiteiravome mėsininko, kaip įdarytos cukinijos tampa tokios aromatingos. Jis mus užtikrino, kad tai vienas greičiausiai pagaminamų patiekalų ir pabrėžė tai, kad žiemos patiekalas – itin sotus, tačiau lengvai virškinamas. Mėsininkas užtikrino, kad cukinijos ląsteliena harmoningai dera su rieboka norcia kiaulienos dešrelės mėsa. Svarbu maltą kiaulieną pakepinus aliejuje dar pagarinti baltajame sausame vyne. Sotumo suteikia ir duonos drožlės, o aromato – tarkuotas sūris pecorino romano.

Nusipirkome turguje sultingų tamsiai žalių stambių cukinijų. Nors mėsininkas mums parodė keistą įnagį – sraigtą, kuriuo išsuko daržovės vidų, mes jo virtuvėje neturėjome. Tačiau neretai šią sudėtingą „išskutimo“ operaciją atliekame gamindami artišokus, ir tai tikrai nelengvas veiksmas. Mėgstame gaminti artišokus, todėl namų virtuvėje turime mažų itin smailų ir itin aštrių peiliukų. Pabandėme persmeigti peiliuku į tris dalis supjaustytos cukinijos vieną dalį, tačiau mėsininko pademonstruotą veiksmą apvertėme aukštyn kojomis. Sukome ne įnagį – mažą peiliuką, o daržovę. Cukinijos vidų atsargiai ištraukėme. Minkštimą, kaip liepė mėsininkas, panaudojome mėsos įdarui. Žalia spalva mėsai suteikė švelnų atspalvį ir neįtikėtino lengvumo.

Prie patiekalo nederinome nei bulvių nei ryžių. Vakarienės pabaigai pasigaminome aštrių žiemos žolių. Mūsų Apijaus Latino turguje kiekvienas daržovių pardavėjas žiemą siūlo pirkti karčių žolių. Mes jas valgome visą žiemą tikėdami, kad jos mus saugo nuo infekcinių ligų. Dažnai gaminame violetinę Trevizo salotą, karpytą itin karčią cikoriją. Šį kartą susigundėme įvairių žolių asorti.

Viena žolė buvo tokiais aštriais lapais, jog sunku buvo ją net nuplauti nesusibadžius pirštų, ji priminė mūsų piktžolę usnį. Svarstėme, kaip jas reikės valgyti. Tačiau pavirėme žoles verdančiame sūdytame vandenyje, patroškinome tyrame alyvuogių aliejuje su natūraliu antibiotiku – česnaku ir pamatėme, kad iš kalno žolių liko vos saujelė. Žolės buvo karčios, tačiau aštraus paviršiaus nebeliko.

Gėrėme daug vandens ir buvome patenkinti: antibiotiko, alyvuogių aliejaus ir karčių žolių mišinys mus dar kartą apsaugos nuo žiemos virusinių ligų.

Įdarytos cukinijos

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 stambios cukinijos;
  • 2 kiaulienos dešrelės (mes naudojame Norcia, bet tinka ir kitos);
  • 4 arbat. šaukšt. duonos;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 taurė baltojo stalo vyno;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 80 g avies sūrio pecorino romano;
  • kokybiškos stambios druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite kiekvieną cukiniją į 3 dalis. Plonu peiliuku sukdami išimkite cukinijų vidų.

2. Į puodą su rankena pilkite tyro alyvuogių aliejaus, pakaitinkite, įmeskite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite.

3. Susmulkinkite cukinijos minkštimą, kurį išėmėte iš vidaus. Susmulkinkite ir dešreles.

4. Dėkite dešreles į šiltą aliejų, pakepinkite, pašlakstykite baltuoju vynu, nugarinkite. Sudėkite cukinijos minkštimą ir duonos drožles, išmaišykite, o tada ataušinkite.

5. Gautą masę mažu šaukšteliu prikimškite išskobtus cukinijų gabalus.

6. Švariame inde pakaitinkite šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus, sudėkite į šiltą aliejų įdarytas cukinijas, pakepinkite, įpilkite baltojo stalo vyno, uždenkite dangčiu ir pakaitinkite dar apie 15 minučių.

7. Patiekdami pabarstykite tarkuotu avies sūriu.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Įdarytos cukinijos
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Įdarytos cukinijos

Asorti iš karčių žolių

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 kg šviežių cikorijos lapų, galima maišyti su kitomis žolėmis – ropių lapais, dilgėlėmis;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 0,5 citrinos;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Užvirinkite puodą vandens, pasūdykite.

2. Nuplaukite žoles, meskite į verdantį vandenį, pavirkite 10 minučių, nupilkite vandenį, žoles atvėsinkite.

3. Pilkite į keptuvę tyro alyvuogių aliejaus, pakaitinkite, meskite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite žoles ir pakepinkite.

4. Patiekdami pasūdykite ir išspauskite puselę citrinos.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Karčių žolių asorti
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Karčių žolių asorti

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius