Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Itališka vasara: caffe shakerato ir citrinų salotos su Veneros ryžiais

Keliaudami su gastronomijos smalsuoliais po Kampanijos regioną kovojome su birželio karščiu. Karštis slopino tonusą. Intensyvus maršrutas iš mūsų dienos tvarkaraščio pašalino siestą. Todėl popietės energiją užsitikrindavome puodeliu espresso.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko/15min nuotr.

Bet šį birželį beveik kiekviename Italijos bare mums siūlė tradicinį espresso puodelį keisti vasaros gėrimais – plakta šaltąja kava – caffe‘ shakerato, šaltos kavos kremu – crema di caffe‘ freddo, šaltąja arbata – te‘f reddo. Tai nepakeičiami italų gėrimai paplūdimiuose, greitkelio stotelėse „Autogrill“ ir miestų baruose.

Pradžioje į šaltą kavą žvelgėme skeptiškai, juk kofeinas, tirpstantis didesniame vandens kiekyje, veikia širdies ritmą. Širdies ritmas jau ir šiaip birželį išbalansuotas pragariškos kaitros, prie kurios organizmas po šaltos žiemos dar mažai prisitaikęs, o jei širdį dar apkrausime sklidina stikline kavos?

Tikra tiesa. Tačiau Neapolio baristos mus tikino, kad jausimės žvalūs. O širdies ritmui šis gaivus gėrimas blogos įtakos neturės. Patikėjome. Ir pastebėjome, kad skirtumas, į kurį mes kažkodėl neatkreipėme dėmesio – tai galutinio produkto – caffe‘ shakerato temperatūra. Ji patiekiame šalta, o ne karšta, kaip caffe‘ americano arba mūsų svečių mėgstama latte‘.

Šaltos, išplaktos su ledu kavos galima pasigaminti ir be ypatingų įrenginių namuose.

Stebėjome, kaip Italijos baruose profesionaliuose metalo plakikliuose, kuriuos italai vadina shaker suplakama šaltoji kava. Baristai pamokė, kad šaltos, išplaktos su ledu kavos galima pasigaminti ir be ypatingų įrenginių namuose. Šaltai kavai gaminti, tarkim, galima panaudoti 200 g talpos dangteliu užsukamą stiklainį. Pabandėme. Šaltas tonusą keliantis gėrimas iš tiesų mūsų vakarienei suteikė ypatingą atspalvį. Užtrukome vos kelias minutes.

Šaltoji kava mus taip įkvėpė ir suteikė energijos, jog nusprendėme, kad nuo šiol vasarą gaivinantį gėrimą plaksime kasdien. Patiekiant puodelio arba stiklo taurės estetiką dar sureikšminsime panašiai kaip cappuccino kavą pabarstydami kakavos milteliais. Arba keliomis kavos pupelėmis. O skubėdami gaminsime be puošmenų, klasikiniu būdu.

Citrinų salotas ruošiame jau ne pirmus metus. Jų receptų išmokome keliaudami po Iskijos ir Procidos salas, Sorente, Amalfio įlankoje. Salotos – gaivios ir lengvos, kupinos vitamino C. Gaminant svarbu, kad citrinos būtų sultingos, nerūgščios, su stora oda, iš kurios Kampanijoje gaminamas legendinis gėrimas limoncello.

Storaodžių citrinų kurias vietiniai vadina „pan di limone“ (it. citrinų duona) paprastai parsigabename iš Kampanijos. Neretai šias salotas dar paskaniname sūdytais ančiuviais, sutrintais kartu su tyru alyvuogių aliejumi. Tačiau šiai birželio vakarienei nepageidavome nieko sūraus, tad nusprendėme pirkti kitą produktą – Veneros ryžius.

Riso Venere tai – juodųjų ryžių veislė, išvesta iš Azijos ir Italijos Padanijos lygumos ryžių. Šie ryžiai vadinami „Veneros“ neatsitiktinai. Tai – afrodiziakas. Mūsų salotoms jos suteikė spalvos sotumo. Visi juodieji ryžiai pasižymi maistingumu. Juose gausu cinko, kalcio, magnio ir geležies. Šiais elementais įsodrinti ryžiai papildė mūsų organizmo energijos atsargas, kurios būtinos karštą dieną.

Perkant citrinas būtina atkreipti dėmesį, kad citrusai būtų kuo stambesni, storesnės odos. Nebūtinai salotoms naudoti tik Sorento gigantes. Nusipirkę stambesnės odos citrinas salotas dar šiek tiek pabarstykite cukrumi, kad subalansuotumėte rūgštumą. Sorento citrinos rūgšties turi kur kas mažiau nei klasikinės. Panaudokite didesnį kiekį mėtų lapelių, nes mėtos neutralizuoja rūgštį.

Vakarienės salotas pagardinome saulėje džiovintais pomidorais. Jie suteikė natūralaus sūrumo. Visus ingredientus sujungėme srovele itin švelnaus tyro alyvuogių aliejaus – olio extravergine delicato.

Gėrėme daug natūralaus „Fiuggi“ mineralinio vandens.

Šalta kava – caffe‘ shakerato

Ingredientai (1 asm.):

  • 4–5 ledo kubeliai;
  • 2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 espreso kavos puodelis;
  • kakavos miltelių;
  • kavos pupelių.

Gaminimas:

1. Švariai išplaukite 200 ml talpos stiklainį užsukamu metaliniu dangteliu. Sudėkite į jį ledo gabaliukus, suberkite cukrų.

2. Moka kavinuku pasigaminkite 30–40 g espresso kavos puodelį. Nukėlę nuo ugnies iškart supilkite kavą į stiklainį, uždenkite ir gerai užsukite dangtelį. Išplakite energingai kratydami stiklainį.

3. Supilkite šaltąją kavą į stiklo taurę, patiekdami pabarstykite kakava, įmeskite kelias kavos pupeles.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Šalta kava
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Šalta kava

Citrinų salotos su juodaisiais Veneros ryžiais

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 didelės citrinos stora žieve;
  • saulėje džiovintų pomidorų;
  • pluoštas mėtų;
  • vyno acto;
  • 100 g juodųjų ryžių;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • tyro, švelnaus skonio alyvuogių aliejaus (delicato).

Gaminimas:

1. Supjaustykite trikampiais citriną, lengvai pasūdykite, pašlakstykite vyno actu, sudėkite susmulkintus mėtų lapus ir palikite valandai.

2. Kietai išvirkite juoduosius ryžius, lengvai pasūdykite, pabarstykite pipirais.

3. Saulėje džiovintus pomidorus trumpam pamerkite į šiltą vandenį, išimkite ir nusausinkite sugeriamuoju popieriumi, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir palikite valandai.

4. Suberkite ryžius į citrinas, atsargiai išmaišykite. Patiekdami ant salotų išdėliokite saulėje džiovintus pomidorus, dar kartą gausiai apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi extra vergine delicato.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Citrinų salotos su juodaisiais Veneros ryžiais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Citrinų salotos su juodaisiais Veneros ryžiais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius