Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Itališki balandėliai? Violetiniai! Apelsinų insalata – kraujo spalvos

Tik negalvokite, kad italams pavasarį nereikia spalvų ir vitaminų... Reikia ir dar kaip. Šios salotos yra tiesiog būtinas spalvų, vitaminų, antioksidantų koncentratas. Pasigaminti jį – vienas juokas! Tik nereikia taupyti apelsinams ir, be abejo, kokybiškam alyvuogių aliejui. Kadangi pas mus Romoje atėjo pavasaris, su apelsinais tenka atsisveikinti iki kitos žiemos, jų kilogramas kainuoja vos 99 centus.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiai insalata parinkome mažus apelsinus iš Sicilijos, Etnos ugnikalnio papėdės, jų veislė – tarocco. Rasite būtent tokių ar nerasite – ne tai svarbu. Imkite kuo plonesne odele, gal net tiktų ispaniški navel. Šiaip ar taip, violetinį svogūną tikrai rasite, juodųjų alyvuogių rasite, migdolų irgi (o jeigu nerasite, – čiupkite lazdyno riešutus). Viskas paprasta, viskas aišku? Tiesa, dar turėsite įveikti abejonę: kaip čia dabar – apelsiną gardinsime alyvuogių aliejumi? Būtent! Neabejodami gardiname ir turime spalvingą pavasario vitaminų bei sveikų mononesočiųjų riebalų kokteilį!

Dar viena svarbi detalė – niekam nepatinka, kai iš burnos sklinda svogūno kvapas. Būtent čia ir slypi visa tarocco arba navel apelsinų salotų intriga. Paklausykite, ką mums patarė šefai Sicilijoje: svogūnus būtina supjaustyti apvaliais griežinėliais gerą valandą prieš patiekiant. Tą valandą griežinėliai, atskirti vienas nuo kito pirštais, ramiai turi „pagulėti“ ant apelsinų. Nepatikėsite – svogūnai tampa saldūs, tinkami net marmeladui. Ir jokio kvapo. Pabandykite.

Violetinės Trevizo salotos yra maloniai kartokos, ir būtent šis kartumas liudija apie salotų sudėtyje slypinčius antioksidantus.

Na, bet svarbiausia šios vakarienės naujiena vis tik yra involtini. Nuo itališko involgere – susukti, įdaryti. Persmeigti arba ne, spręskite patys, kaip reikalauja jūsų stalo estetika. Žodžiu, tai bus itališki balandėliai, įdaryti ryžiais ir malta kiauliena, tik – neriebia. Bet violetiniai. Ir vėlgi – nestokojantys ne tik sotumo, bet ir antioksidantų. Nes violetinės Trevizo salotos – radicchio trevigiano – yra kartokos, maloniai kartokos, ir būtent šis kartumas liudija apie salotų sudėtyje slypinčius antioksidantus.

Kad violetinės salotos nebūtų pernelyg karčios, kelioms sekundėms įmeskite lapus į jau pasūdytą verdantį vandenį. Tik ne pernelyg ilgam. Kad nesunaikintume taip reikalingų pavasarį mūsų sveikatai vitaminų. Ir, žinoma, apetitą ir vaizduotę dirginančios violetinės radicchio trevigiano spalvos.

Šis mūsų vakarienės valgiaraštis tinkamiausias savaitės vidury darbo dienomis. Tad involtini ir insalata deriname su aukštos kokybės mineraliniu vandeniu. Lengvai mineralizuotu, su nestipriais burbuliukais. Jie padeda virškinimui.

Įdaryti violetinių Trevizo salotų balandėliai – Involtini di radicchio

Ingredientai (4 asm.):

  • 8 vidutinio dydžio violetinių Trevizo salotų lapai;
  • 2 kiaušiniai;
  • 180 g virtų ryžių;
  • 200 g maltos neriebios kiaulienos ;
  • 1 šalotinis svogūnas;
  • 1 morka ;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • kokybiškos stambios druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir meskite po vieną salotos lapus. Palaikykite vos kelias sekundes, o tada žnyplėmis išimkite ir paklokite ant lėkštės.

2. Smulkiai sutarkuokite svogūną, o morką – burokine tarka.

3. Į puodą su rankena pilkite tyro alyvuogių aliejaus, pakepinkite svogūną ir morkas, kol suminkštės, papildydami vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite juodaisiais pipirais.

4. Sudėkite į indą virtus ryžius, maltą mėsą, pakepintus morką ir svogūną, gerai išmaišykite. Iš gautos masės šaukštu suformuokite pailgus kukulius, skirtus įdarui.

5. Gautuosius kukulius sudėkite į violetinius nuplikytus lapus, o tada suvyniokite lyg balandėlius.

6. Pilkite į keptuvę tyro alyvuogių aliejaus, pakaitinkite, dėkite balandėlius. Pakepinkite, kol pagels, apverskite.

7. Pakepintus balandėlius sudėkite į puodą, įpilkite vandens, palaikykite ant silpnos ugnies apie pusvalandį.

8. Patiekite balandėlius dar kartą pagardindami tyru alyvuogių aliejumi, pašlakstykite trupučiu balzaminio acto.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Įdaryti violetinės Trevizo salotos balandėliai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Įdaryti violetinės Trevizo salotos balandėliai

Sicilijos tarocco apelsinų salotos su alyvuogėmis ir migdolais

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 nedidelis violetinis svogūnas;
  • 4 nedideli tarocco apelsinai;
  • 16 stambių juodųjų alyvuogių;
  • 16 migdolų;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • bazilikų lapelių.
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Salotų ingredientai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Salotų ingredientai

Gaminimas:

1. Nulupkite apelsinus ir padalinkite skiltelėmis. Kiekvieną skiltelę perpjaukite į 3 dalis.

2. Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais apvaliais griežinėliais.

3. Sudėkite į salotinę apelsinus, išdėliokite ant jų svogūnus. Berkite alyvuoges, migdolus, gausiai pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi. Neišmaišę palikite valandai kambario temperatūroje.

4. Salotoms pastovėjus atsargiai išmaišykite dviem šakutėmis – darykite tą patiekdami ant stalo. Prie salotų dera minkšta šilta itališka duona ciabatta ir baziliko lapeliai.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Sicilijos „tarocco“ apelsinų salotos su alyvuogėmis ir migdolais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Sicilijos „tarocco“ apelsinų salotos su alyvuogėmis ir migdolais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius