Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: jūros gėrybių lazanija ir itališkas desertas „sbricciolata“

Nėra Italijoje banalesnio patiekalo už lazaniją. Retai ją gaminame klasikiniu būdu su bešameliu ir faršu. Bet šį pavasarį reikalai taip susiklostė, jog mus įkvėpė net lazanija. Štai vos prieš mėnesį nusprendėme, jog tešlos lakštų kompozicija gali tapti puikiu fonu mūsų lietuviškajai trispalvei, o šiandien – kovo 8-osios proga – lazaniją sukonstravome moterišką: emocingą, spalvingą, netelpančią į jokius gastronominės logikos rėmus. Kitaip tariant – ypatingą. Tokią, kokia yra kiekviena moteris, pasaulio kūrėja.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošta lazanija
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošta lazanija / Jurgos Jurkevičienės nuotr.

Kupina afrodiziakų mūsų kovo lazanija – ne tik originali Jurgos idėja. Neįprasta ir tai, jog šį kartą Jurga savo kūrinį įgyvendino Kaune restorane „Rojalis“ kartu su šefu Tomu Meištininku, kuris mūsų žinias apie banalųjį Italijos patiekalą papildė restorano virtuvėje pagamintu subtilaus skonio bešameliu.

Pieno ir miltų mišinį šefas paryškino švelniu muskato riešuto skoniu, kuris suteikė subtilų prieskonį į lazaniją įsibrovusioms tigrinėms sultingoms krevetėms. Tiesa, krevetės jau buvo „pašokdintos“ desertiniame vyne „Marsala“. Kiti lazanijos ingredientai – midijos ir baklažanai – taip pat kiekvienas paruoštas skirtingu būdu. Tikra kakofonija... Tačiau subalansuota lyg Josepho Haydno simfonija virto harmoningu fusion virtuvės kūriniu.

Trispalvė mūsų lazaniją Vasario 16-ąja tapo itališku reveransu Lietuvai, o jūros gėrybių plokštainis iš tešlos lakštų įprasmino kunkuliuojantį moters temperamentą.

Jūros gėrybių lazanija su baklažanais

Ingredientai (4 asm.):

  • 500 g jau paruoštų lazanijos lakštų;
  • 2 vidutinio dydžio baklažanai;
  • 300 g nelukštentų krevečių su uodegėlėmis;
  • 1 kg midijų;
  • 150 g mocarelos fior di latte;
  • petražolių;
  • žiupsnis kokybiškos stambios druskos;
  • stiklinė pomidorų pastos (mes naudojome Mutti);
  • 4 stiklinės bešamelio padažo;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • desertinio vyno „Marsala“.

Gaminimas:

1. Baklažanus supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais ir pakepinkite ant grilio keptuvės, apverskite.

2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, įmeskite baklažanus, pasūdykite, apverskite, pakepinkite, kol pagels, palikite ataušti.

3. Kitoje keptuvėje alyvuogių aliejuje pakepinkite sukapotą česnaką, stebėkite, kad neparuduotų. Suberkite smulkiai sukapotas petražoles. Supilkite nuplautas midijas su kiautais, kaitinkite, kol visos atsidarys.

4. Atidėkite į lėkštę keturias krevetes su uodegėlėmis ir keturias midijas su kiautais – jas palikite papuošimui. Likusias troškintas midijas išimkite iš kiautų.

5. Įkaitinkite dar vieną keptuvę, dėkite išlukštentas krevetes, kepkite kol paruduos, apverskite, „pašokdinkite“ desertiniame vyne „Marsala“.

6. Kitoje keptuvėje pakepinkite neišlukštentas krevetes, apverskite, ir jas „pašokdinkite“ desertiniame vyne „Marsala“.

7. Metalinėje kepimo skardoje išdėliokite lazanijos lakštus, padenkite juos baklažanais, ant jų dėkite sluoksnį griežinėliais supjaustytos mocarelos, ją padenkite krevetėmis.

8. Vėl dėkite sluoksnį lazanijos lakštų, jį padenkite midijomis, gausiai padenkite bešameliu, vėl dėkite sluoksnį baklažanų ir mocarelos, pabarstykite krevetėmis, vėl pilkite bešamelį.

9. Dėkite dar vieną lazanijos lakštų sluoksnį, pilkite pomidorų pastą.

10. Dėkite kepimo formą su lazanija į iki 180 laipsnių įkaitintą ventiliuojamą orkaitę, kepkite 25 minutes.

11. Išimkite lazaniją iš orkaitės, palikite ataušti, prieš patiekdami dar kartą kiškite į orkaitę – palaikykite 5 minutes 200 laipsnių temperatūroje.

12. Patiekdami lėkštėje kiekvieną lazanijos kvadratą papuoškite neišlukštenta midija ir krevete su uodegėle.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Jūros gėrybių lazanija su baklažanais
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Jūros gėrybių lazanija su baklažanais

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Kaitra suteikia estetikos! Baimė, kad lazanija nesudegtų, kartais sugadina visas pastangas ilgai ir kantriai ruošiant kiekvieną ingredientą. Todėl siūlome lazanijos nepatiekti, vos ją ištraukus iš orkaitės. Geriau ją išsikepti prieš kelias valandas ir ataušinti. Prieš patiekiant supjaustyti porcijomis ir dar kartą įkišti į smarkiai įkaitintą orkaitę, tuomet kraštai dailiai apskrus, o jūsų virtuvėje arba restorane pasklis gardus aromatas, stimuliuojantis apetitą. O jei lazanijos aromatai dar bus paryškinti skirtingų jūros gėrybių prieskoniais, ovacijos užtikrintos.

Derinimas. Kadangi proga – išskirtinė, tiks visi baltieji ir sausi burbuliukai.

Itališkas desertas sbricciolata – sutrupėjęs

Ingredientai (4 asm.):

  • 500 g sluoksniuotos tešlos lakštų (jau iškeptų).

kremui chantilly:

  • 200 g plakamosios grietinėlės;
  • 250 g pieno;
  • 120 g cukraus;
  • 20 g miltų;
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • vanilės.

Gaminimas:

1. Padalinkite cukrų pusiau. Vieną jo dalį supilkite į grietinėlę ir išplakite. Supilkite vanilę ir išmaišykite.

2. Įkaitinkite pieną iki virimo.

3. Atskirkite trynius ir juos išplakite metaline šluotele kartu su antrąja dalimi cukraus. Į kiaušinius suberkite miltus, išmaišykite. Įpilkite samtį pieno, maišydami į vieną ir į kitą pusę metaline šluotele.

4. Vėl pilkite po samtį pieno, atsargiai maišydami, kol supilsite visą.

5. Pasiruoškite didelį metalo indą su ledukais.

6. Kremą supilkite į kitą metalo indą ir jį dėkite į pasiruoštąjį indą su ledukais, intensyviai maišykite.

7. Kai kremas ims tirštėti, supilkite grietinėlę ir atsargiai išmaišykite.

8. Išdėliokite trapios tešlos lakštus į metalo skardą. Pertepkite kremu, dėkite kitą tešlos lakštą ir vėl pertepkite.

9. Prieš patiekdami, supjaustykite desertą kvadratais. Dar kartą viršų patepkite kremu.

10. Vieną lakštą sulaužykite lyg skeveldras, jomis, įsmeigdami statmenai, dekoruokite desertą. Papuoškite raudona spanguole, tarkuota citrinos žievele bei šokoladinių sausainių trupiniais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Itališkas desertas sbricciolata
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Itališkas desertas sbricciolata

Lengvas lyg moters dvasia. Kad ir kokia tvirta išoriškai atrodo moteris, viduje ji yra trapi. Būtent todėl desertas sbricciolata puikiai atspindi moters prigimtį. Italijos konditeriai teigia, kad svarbiausia šiame dolce – saldumyne – yra estetika: kompoziciją būtina pagyvinti fantaziją dirginančiomis detalėmis. Todėl tešla susmaigstoma lyg sutrupėjusios skeveldros. Grietinėlės kremui būtinas arte delle mani – rankų meistriškumo menas. Tai gebėjimas visus skirtingus veiksmus – kiaušinių plakimą, grietinėlės kaitinimą, žaibišką kremo atšaldymą ledukuose – atlikti vienu metu. Jei tai pavyko – complimenti – kaip sako italai.

Sluoksniais suteptas desertas – baltas ir lengvas. Susmaigstytas sutrupėjusiomis skeveldromis atrodo lyg siurrealus be galo sudėtingas moters esybės pasaulis.

Derinimas. Tinka visos virškinamaisiais vadinamos itališkos trauktinės. Moterys paprastai renkasi citrinos žievelių limoncello.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius