Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: patriotizmo kupinos „fritelle“ ir kapsaicino pritvinkęs desertas Valentino dienai

Pernai Vasario 16-osios dieną gaminome trispalvę lazaniją per la Lituania – Lietuvai. Itališkas tešlos lakštų sudėliojimo principas tapo fonu įdarui, kuris atspindėjo mūsų lietuvišką trispalvę. Patiekalas pasisekė. Internete pabiro trispalvių tortų receptai. O mūsų lazanija su gardžiu ir spalvingu įdaru atsidūrė parodoje Vilniuje. Parodos tema – „Lietuva“.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šįmet susimąstėme: kokį patiekalą vasarį skelbtume populiariausiu? Galbūt itališkas fritelle – blynus? Tačiau mes juos gaminame retai. Tiesą pasakius, visai negaminame. Nes nemėgstame tešlos patiekalų kepti. Nei aliejuje, nei taukuose, nei svieste.

Italijoje blynai liejami ant įkaitintos ketaus plokštės, kuri lengvai patepama aliejumi sumirkyta servetėle. Ant smarkiai įkaitintos ir pateptos plokštės išliejamas tešlos sluoksnis, kai jis pradeda geltonuoti – apverčiamas. Toks blynas – fritella – vėliau ištepamas riešutų ir šokolado kremu nutella, sulankstomas į keturias dalis, ir štai jums vienas populiariausių itališkų desertų – crêpes alla nutella.

O ką, jeigu pasiilgome mielinių blynų? Bet ne spirgintų aliejuje, o lengvų, porėtų, putlių ir sočių. Todėl pritaikėme lietinių kepimo principą. Keptuvės pagrindą lengvai patepėme aliejumi. Panašiai kaip kepant – fritella, tik pasirinkome nedidelio skersmens ketaus keptuvę. Ištepėme, išpylėme pakilusią tešlą, vos kelios minutės, ir blynas gatavas. Anksčiau panašius blynus esame ragavę įdarytus tarkuotu kietai virtu kiaušiniu ir raudonaisiais ikrais. Sluoksnis po sluoksnio, ant bokšto viršūnės išlydytas sviestas.

O dabar itališko stiliaus fritelle paryškinsime lietuviškomis spalvomis. Pasiruošėme žalios spalvos įdarą iš trintų špinatų, paskaninome tyru aromatingu žole kvepiančiu alyvuogių aliejumi. Saulėje džiovinti pomidorai harmoningai derėjo ir prie mielinės tešlos ir prie traškių moliūgų žiedų, kuriuos palikome termiškai neapdorotus – kuo daugiau vitaminų, karotino, tuo geriau.

Nepamiršome ir šv. Valentino dienos. Įsimylėjėliams vargu ar norisi ilgai gaišti laiką virtuvėje, todėl desertui pagaminti pasirinkome lengvai derinamus ingredientus – konditerinį juodąjį šokoladą ir grietinėlę. Italų itin mėgstamas semifreddo – minkštas lyg dolce a cucchiaio – valgomas šaukšteliu lyg kremas. Išlydėme šokoladą, pagardinome dviejų tipų pipirais, sumaišėme su grietinėle.

Mažytis iššūkis: ragaujant desertą bus lengva prisiminti, kad meilė – ne tik saldi, kaip šokoladas, bet ir aitri, kaip aštrusis pipiras peperoncino. Būtent aitriajame pipire esantis kapsaicinas – vienas stipriausių afrodiziakų.

Trispalvės fritelle

Ingredientai (4 asm.):

tešlai:

  • 250 g miltų;
  • 1l pieno;
  • 8 kiaušiniai;
  • 20 g alaus mielių;
  • smulkios druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • kokybiškos stambios smulkintos druskos;
  • 160 g sviesto.

įdarui:

  • 8 moliūgų žiedai;
  • 8 saulėje džiovinti pomidorai;
  • 800 g špinatų lapelių;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • susmulkintos stambios druskos.

Gaminimas:

1. Nuplaukite špinatų lapelius, nuplikykite juos verdančiu vandeniu ir suplakite elektriniu plaktuvu į tirštą masę. Įpilkite į gautą masę šaukštelį tyro alyvuogių aliejaus, pasūdykite.

2. Išvalykite moliūgų žiedus, išimdami piesteles ir kotus.

3. Pamerkite saulėje džiovintus pomidorus šiltame vandenyje. Vėliau išlyginkite ir išdėliokite ant sugeriamojo popieriaus. Sudėkite į lėkštę, užpilkite tyru alyvuogių aliejumi, palaikykite apie valandą.

4. Sudėkite į stiklo indą mieles, ištrinkite jas su cukrumi, užpilkite pašildytu pienu, išmaišykite. Suberkite miltus.

5. Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Baltymus išplakite šluotele kartu su druska. Supilkite į tešlą trynius, išmaišykite, o tuomet sudėkite išplaktus baltymus. Įpilkite šaukštelį tyro alyvuogių aliejaus, išmaišykite.

6. Uždenkite indą su tešla rankšluosčiu ir palikite tešlą kelias valandas kilti.

7. Tešlai pakilus stipriai įkaitinkite ketaus keptuvę. Pamirkykite popieriaus servetėlę aliejuje ir ja patepkite keptuvę. Pilkite į keptuvę tešlos, kai blynas pagels, apverskite.

8. Patiekite blynus susluoksniavę su įdarais, šiuos sudėliodami atkartojant trispalvę. Ant gauto blynų bokšto viršaus uždėkite kubelį sviesto.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Trispalvės „fritelle“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Trispalvės „fritelle“

Atšaldytas – semifreddo – šokolado kremas su pikantiškomis braškėmis

Ingredientai (4 asm.):

  • 8 braškės;
  • 180 g juodojo konditerinio šokolado;
  • 1 valg. šaukšt. rožinių pipirų;
  • 180 g plaktos grietinėlės;
  • 0,5 stiklinės pieno;
  • 1 ankštelė pikantiško aitriojo pipiro peperoncino.

Gaminimas:

1. Išlydykite juodąjį šokoladą lengvai atskiesdami pienu, nuimkite nuo ugnies.

2. Susmulkinkite aitriojo pipiro odelę, suberkite į šokoladą, išmaišykite.

3. Imkite braškes už žalio kotelio ir pamerkite iki pusės į šokoladą. Ištraukite ir palikite išdžiūti.

4. Į ataušusį šokoladą supilkite plaktą grietinėlę, sumaišykite, supilkite į formelę. Palikite šaldytuve atvėsti.

5. Patiekite šaltą kremą kartu su pikantišku šokoladu pagardintomis braškėmis, pabarstykite rožiniais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Atšaldytas šokolado kremas su pikantiškomis braškėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Atšaldytas šokolado kremas su pikantiškomis braškėmis

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius