Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Rūkytas Nidos ungurys ir ešerys, šokoladinė mėta kitaip – pastos padaže

Kasmet lankydamiesi Nidoje vieną vakarienę rengiame su rūkyta žuvimi. Keliaujame į Nidos Kuršių marių kranto rūkyklą „Pas Joną“ ir renkamės žuvį. Niekada nežinome iš anksto, kuri žuvis mus sudomins. Tradiciškai svajojame apie ungurį nepamiršdami, kad šią itin riebią žuvį rekomenduojama vartoti saikingai, kaip sako italai, „a piccole dosi“ (it. mažais kiekiais). Rūkykloje renkamės žuvį, kuri tuo momentu sukelia didžiausią apetitą. Tačiau nesėdame kartu su Nidos turistais valgyti žuvies restorane. Ją gabename į namus ir gaminame patys. Šiek tiek kitaip.
 Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko/15min nuotr.

Mums įdomu patiekti žuvį netradiciškai, nes būsto savininkės nidietės Jolandos sodelyje visada atrandame dar nepažintų prieskoninių žolelių. Jos kaskart sudirgina mūsų fantaziją.

Šįmet nusipirkome 250 g ungurio gabaliuką. Sumokėjome 8 eurus. Įspūdingai atrodė ir sukabinti ant virbo oranžiniai rūkyti ešeriai, kurie kainavo 5 eurus. Nusprendėme, jog šios dvi skirtingos žuvys atsiskleis neįprastai, jei vakarienei joms parinksime tinkamus prieskonius.

Iš Italijos atsigabenome sodraus baltojo Lacijaus „Malvasia“ vyno, jį smarkiai atšaldėme. Padengėme stalą Jolandos vešliame sodelyje, pilname žolių ir nuostabių Nidai būdingų daržo gėlių. Ir ėmėme vakarienei gaminti rūkytą žuvį. Ją nusprendėme valgyti kartu su pasta, kurios taip pat visada turime aukščiausios kokybės, perleistos per bronzos formas, atkeliavusios kartu su mumis tiesiog iš Neapolio priemiesčio Granjano.

Šįmet ponia Jolanda mums parodė ilgo daigo žolę su violetiniu pailgu žiedu, kurią pavadino šokoladine mėta. Paragavome lapelius, skonis buvo iš tiesų nepakartojamas. Tuo pat metu ir aitrus, ir saldus. Mums šovė į galvą mintis, jog ši prieskoninė žolė turėtų harmoningai derėti prie ungurio riebumo. Todėl kietai al dente išvirėme kaspinėlius. Į mūsų tyrą Abrucų alyvuogių aliejų nepamiršome įmesti skiltelę česnako, užtikrinančio aromatą ir sveikatą. Nepamiršome iš patiekalo jį pašalinti.

Nusprendėme, jog šis pastos patiekalas vertas „Michelin“ restorano žvaigždės.

Į šiltą aliejų įmetėme šokoladinės mėtos lapelius ir kelis gabaliukus ungurio minkštimo ir visas kiemas prakvipo nuostabiu netikėtu aromatu. Būsime nekuklūs, bet susižvalgėme ir nusišypsojome: nusprendėme, jog šis pastos patiekalas vertas „Michelin“ restorano žvaigždės.

Rūkytą jūros ešerį gaminimui paruošėme panašiai kaip ungurį, tik minkštimo spalva ir struktūra gerokai skyrėsi. Nuėmėme minkštimą nuo odos, pašalinome kaulus. Filė gabaliukus tvarkingai atskyrėme vieną nuo kito, kad išliktų žuvies struktūra. Žuvies minkštimo buvo pakankamai daug, todėl patiekalas išėjo itin sotus.

Padažą nusprendėme gaminti raudoną, su pomidorų tyre, kad išryškintume akinantį rūkyto ešerio baltumą. Tyrą alyvuogių aliejų papildėme pomidorų pasta. Ją ant plytos teko palaikyti kiek ilgiau, mat stengėmės, kad išgaruotų rūgštis, kuri paprastai sudirgina skrandžio sieneles. Pomidorų tyrę pirkome Nidoje, prekybos centre, ji buvo rūgštoka. Tačiau netrukus padažas tapo švelnus, todėl jį dar pagardinome kapsaicino pilna aitriąja paprika peperoncino, kurios atsigabenome iš Kalabrijos.

Padažą paryškinome rozmarino šakelės aromatu. Rozmarino taip pat aptikome Jolandos sode, tiesa, vazonėlyje. Kai į raudoną padažą pakliuvo rūkyto ešerio minkštimas, jis tobulai suskambėjo kartu su egzotiška žole.

Ir su lediniu baltuoju „Malvasia“.

Kaspinėliai su rūkytu unguriu ir šokoladine mėta

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g kaspinėlių formos pastos;
  • 250 g rūkyto ungurio;
  • 1 skiltelė česnako;
  • pluoštas šokoladinės mėtos;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kietai – al dente – išvirkite pastą.

2. Pilkite į puodą su rankena tyro alyvuogių aliejaus, įmeskite skiltelę česnako, pakaitinkite, o kai pagels, pašalinkite.

3. Nuo šokoladinės mėtos stiebo nuskabykite lapelius, meskite juos į aliejų.

4. Nuimkite ungurio odą, išrankiokite minkštimą ir padalinkite jį pailgais gabaliukais.

5. Supilkite pastą į aliejų su mėta, atsargiai uždėkite ungurio minkštimą, išmaišykite.

6. Patiekdami pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, papuoškite keliais šviežiais šokoladinės mėtos lapeliais ir žiedais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Kaspinėliai su rūkytu unguriu ir šokoladine mėta
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Kaspinėliai su rūkytu unguriu ir šokoladine mėta

Spaghetti su rūkytu ešeriu

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g spaghetti;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 rūkytas ešerys;
  • rozmarino šakelė;
  • 250 g pomidorų tyrės;
  • 1 ankštelė aitriosios paprikos peperoncino.

Gaminimas:

1. Kietai – al dente – išvirkite pastą.

2. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Supilkite pomidorų tyrę, sumažinkite ugnį ir kaitinkite 15 minučių.

3. Nuimkite ešerio odą, išrankiokite minkštimą, padalinkite jį stambiais gabaliukais.

4. Suverskite pastą į padažą, gerai išmaišykite, įdėkite pusę atskirto ešerio minkštimo, įmesite rozmarino šakelę, sutrupinkite peperoncino ir atsargiai išmaišykite.

5. Patiekdami ant spaghetti išdėliokite likusius rūkyto ešerio gabaliukus, dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spaghetti su rūkytu ešeriu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spaghetti su rūkytu ešeriu

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius