Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Žolinės šventei – kvapnios žolės, švieži šaltalankiai, Dzūkijos grybai

Marijos žengimo dangun šventės proga nusprendėme nepersivalgyti. Tačiau atsitiko taip, kad Druskininkų mugės metu susigundėme nusipirkti pas ūkininką rūkytą stambią vištą, už kurią sumokėjome 9 eurus. Ji buvo kvapni, tačiau smarkiai įsisūrėjusi. Paragavome mėsos ir suabejojome, ar verta sūria mėsa kelti kraujo spaudimą. Druskos kiekis iš tiesų vertė abejoti.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko/15min nuotr.

Tačiau pinigų švaistyti nemėgstame, juolab gaila išmesti produktą. Sugalvojome kitą išeitį – nuskubėjome į mūsų neišsemiamą sveikų produktų kasyklą – Druskininkų turgų – ir ėmėme ieškoti, kuo nugesinti vištos sūrumą. Laimei, turguje mūsų žvilgsnį patraukė vieno jauno vaikino prekystalis – jame lyg dekoracijos buvo sudėliotos spalvingos Dzūkijos miško uogos. Nusipirkome sultingų žalių agrastų, aviečių, gervuogių.

Nusprendėme vištą derinti prie lietuviškų traškių žalių salotų, kurių mums parūpina Druskininkų priemiesčio Ratnyčios gyventoja Dalia. Jos salotos primena itališkas, nes jų skonyje jaučiame malonų pikantišką kartumą, kuris itin reikalingas organizmui. Šį unikalų skonį išryškina aukščiausios kokybės tyras alyvuogių aliejus, kurio mūsų virtuvėje niekada netrūksta.

Žinojome, kad vištienos skonį puikiai paryškina raudonieji ir juodieji serbentai arba bruknės, tačiau vaikinas parekomendavo paragauti ką tik nuskintų oranžinių šaltalankių.

Mokėdami už uogas, kurias paprastai naudojame salotų gardinimui, papasakojome jaunam pardavėjui apie mūsų šventinę sūrią vištą. Jis pasiūlė išeitį – derinti sūrią mėsą panašiai kaip kaimo žmonės derina rūkytus kumpius – su rūgščiomis uogomis. Iš tiesų, mintis puiki. Žinojome, kad vištienos skonį puikiai paryškina raudonieji ir juodieji serbentai arba bruknės, tačiau vaikinas parekomendavo paragauti ką tik nuskintų oranžinių šaltalankių. Niekada nebuvome jų turguje pastebėję, nes pirkdavome šaltalankių sultis, kurios gana saldžios. O, koks buvo siurprizas, kai liežuvis ir burna pajuto nuostabų aromatingą rūgštumą. Neįprastą, rafinuotą, su švelniu karstelėjusiu prieskoniu. Nieko geriau nesugalvotum.

Mūsų šventinės salotos tapo harmoningos. Lapų nesūdėme, paryškinome krapais ir dviejų baravykų, kuriuos nusipirkome kelyje prie Druskininkų, karpaču. Šį būdą atvykę į Dzūkiją dažnai taikome ruošdami voveraites ir baravykus. Grybų neplauname, tik nuvalome, supjaustome, kad išryškėtų skersmuo, pasūdome, apšlakstome citrina ir tyru alyvuogių aliejumi. Šį būdą grybams naudojame tada, kai turime itin pikantiško, daug polifenolių sudėtyje turinčio alyvuogių aliejaus. Baravykai šįkart buvo maži, kvapnūs, balti. Keletas skeveldrų mūsų atsigabento iš Italijos grana padano sūrio ir salotos atrodė tobulos. Vištos sūrumas nebedominavo.

Uogas palikome desertui. Citrusus naudojome saikingai, tačiau nusprendėme uogas aplaistyti „Trejų devynerių“ trauktine, panašiai, kaip italai apšlaksto braškių macedonia „Maraschino“ likeriu.

Švenčių valgiaraštis buvo neįprastas, bet jautėmės puikiai.

Žalių lapų salotos su šaltalankiais, baravykais, rūkyta višta

Ingredientai (4 asm.):

  • 800 g rūkytos vištienos;
  • 80 g šviežių šaltalankių uogų;
  • žiupsnis rožinių pipirų;
  • 1 citrina;
  • 2 vidutinio dydžio šviežių baravykų karpačas;
  • 100 g grana padano sūrio;
  • pluoštas krapų;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • kokybiškos stambios druskos, pasmulkintos;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Suplėšykite lietuviško daržo salotų lapus ir išdėliokite lėkštėje.

2. Nuvalykite šviežius baravykus peiliu, supjaustykite taip, kad išryškėtų skersmuo, išdėliokite lėkštėje, išspauskite citrinos sultis, pasūdykite, užberkite pipirų, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi. Palikite marinuotis apie valandą.

3. Į lėkštės vidurį dėkite rūkytos vištos gabalą, padėliokite krapų šakelių, pabarstykite šaltalankių uogomis, rožiniais pipirais, paskaldykite ir uždėkite grana padano sūrio skeveldrų, išdėliokite baravykų karpačą, gausiai sulaistykite tyru alyvuogių aliejumi.

4. Patiekite su skrudinta čiabata.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Žalių lapų salotos su šaltalankiais, baravykais, rūkyta višta
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Žalių lapų salotos su šaltalankiais, baravykais, rūkyta višta

Lietuviškų uogų macedonia

Ingredientai (4 asm.):

  • 150 g šviežių šaltalankių uogų;
  • 150 g šviežių agrastų;
  • 150 g gervuogių;
  • 150 g aviečių;
  • 1 žalioji citrina (laimas) arba bergamotė;
  • pluoštas pipirmėčių;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 50 g klasikinės „Trejų devynerių“ trauktinės.

Gaminimas:

1. Švariai nuplaukite ir nusausinkite uogas. Perpjaukite pusiau stambesnes avietes, gervuoges, agrastus.

2. Ant uogų išspauskite citrinos sulčių, pabarstykite cukrumi, nemaišykite.

3. Susmulkinkite pipirmėtės lapelius, dėkite ant uogų, palikite valandai.

4. Pašlakstykite „Trejų devynerių“ trauktine, viską išmaišykite. Patiekite su pipirmėtės šakele.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Lietuviškų uogų „macedonia“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Lietuviškų uogų „macedonia“

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius