Kaip pasakoja restoranų šefė ir maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, burokėlis nepanašus į jokią kitą daržovę – jis suteikia sotumo,. pasižymi savitu skoniu. Be to, burokėliai puikiai veikia kaip antioksidantas, nes stiprina kraują, valo organizmą ir aprūpina jį įvairiais mikroelementais.
„Ši paprasta ir daug kam prieinama daržovė yra labai turtinga maistinėmis medžiagomis ir skoniu. Žinoma, vertingiausi yra žali burokėliai, tačiau įprastas jų apdorojimo būdas – virimas ar rauginimas – tik minimaliai sumažina vertingąsias savybes. Burokėliuose gausu vitamino C, taip pat jie pasižymi dideliu baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo bei geležies kiekiu“, – prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai teigia A.Matulevičiūtė.
Anot maisto ekspertės, burokėliai yra puikiai virškinami, o nemaža dalis juose esančių angliavandenių yra vienintelis kalorijų turintis elementas. Čia pat ji priduria, kad burokėlių sultys – ypač naudingos, o jų lapeliai taip pat gali būti lengvai panaudojami gaminant maistą.
„Burokėlių panaudojimo būdų gali būti labai daug. Tai ne tik sriuboms ir salotoms tinkantis ingredientas, iš jo šiandien daug kas gamina kokteilius, karpačą, kepa burokėlių kotletus ar keksiukus, daro užtepėles, kremus, burokėlių putėsius, išgauna ledus ar gardina šokoladinius desertus“, – tendencijas komentuoja A.Matulevičiūtė ir siūlo kelis įdomius receptus.
Burokėlių kotletai
Ingredientai:
- 6 vidutinio dydžio burokėliai;
- 1 morka;
- 1 didelis svogūnas;
- 1 kiaušinis;
- 2–3 skiltelės česnako;
- 4 valg. šaukšt. krakmolo;
- 2–3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;
- miltų (jei reikės).
Gaminimas:
1. Burokėlius nuplaukite, išvirkite, o atvėsusius nulupkite ir sutarkuokite per stambią tarką.
2. Nuskuskite morką ir taip pat sutarkuokite, ją ir smulkiai pjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje su aliejumi.
3. Į didesnį dubenį sudėkite tarkuotus burokėlius ir kepintus svogūną bei morką, išmaišykite. Berkite prieskonius, įdėkite krakmolą ir džiūvėsėlius bei viską gerai išmaišykite. Jei masė gaunasi kiek skystoką, įdėkite šiek tiek miltų.
4. Rankomis suformuokite norimo dydžio kotletukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje su aliejumi.
Šokoladinis burokėlių pyragas
Ingredientai:
- 1 puodelis miltų;
- ¼ puodelio kakavos miltelių;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 200 g juodojo šokolado;
- ½ puodelio kokosų aliejaus;
- 3 kiaušiniai;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- ¾ puodelio rudojo nerafinuoto cukraus;
- 1 didelis virtas burokėlis.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai, cukrų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą išplakite iki vientisų putų.
2. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir druską.
4. Galiausiai, visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir ten sudėkite stambiai tarkuotą burokėlį (virtą).
5. Į kepimo popieriumi išklotą skardą supilkite gautą masę. Pyragą pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. Iš orkaitės jį traukite ir tiekite tuomet, kai patikrinus mediniu pagaliuku, jis bus sausas.
Iškepusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su įvairiais priedais: uogomis, ledais, medumi.
Burokėlių virtinukai
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio bulvės;
- 3 vidutinio dydžio burokėliai;
- 70 g pilno grūdo speltos miltų;
- 2 valg. šaukšt. 30 proc. riebumo grietinės;
- žiupsnelio druskos, pipirų ir norimų žolelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros. Neluptus burokėlius ir bulves suvyniokite į atskirus folijos vokelius ir kepkite burokėlius 60 min., bulves – 40 min.
2. Kai daržovės atvės, elektriniu trintuvu sutrinkite jas iki vientisos masės. Į dubenį su trintų bulvių ir burokėlių mase įmaišykite druską, pipirus, pasirinktas žoleles ir miltus. Viską gerai išmaišykite ir formuokite nedidelio dydžio virtinukus. Apvoliokite juos miltuose ir palikite juos šaldytuve pernakt, kad tešla susistovėtų.
3. Iš šaldytuvo išimtus virtinukus virkite 2–4 min. pasūdytame vandenyje. Patiekite su grietine.
Keptų burokėlių salotos su apelsinais
Ingredientai:
- 3 vidutinio didumo burokėliai;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį);
- 1 valg. šaukšt. spaustų apelsinų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- 3 raudonieji apelsinai;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 100 g fetos sūrio;
- kalendros, bazilikų ar kitų mėgstamų žolelių.
Gaminimas:
1. Burokėlius nuplaukite, nusausinkite, apšlakstyti alyvuogių aliejumi (2 valg. šaukšt.), apibarstykite pipirais, dėkite į kepimo indą, uždenkite kepimo folija ir kepti apie 1,5 val. įkaitintoje iki 200 °C orkaitėje. Palikite burokėlius atvėsti.
2. Per tą laiką pasigaminkite padažą: į mažą dubenėlį supilkite apelsinų sultis, balzaminį actą, alyvuogių aliejų (2 valg. šaukšt.) ir gerai sumaišykite.
3. Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
4. Į dubenį dėkite supjaustytus burokėlius, griežinėliais supjaustą svogūną, apelsinų skilteles (pasilikite apelsino skiltelių papuošimui), susmulkintas prieskonines žoles ir užpilkite paruoštu padažu bei atsargiai sumaišykite.
5. Prieš patiekiant ant salotų viršaus užberkite smulkinto fetos sūrio ir likusias apelsino skilteles.