Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės gidas: retesni grūdai ir kruopos

Labai dažnai mes tarsi „užsicikliname“ ant tų pačių produktų ir perkame juos nuolat, nė nedirsteldami į kitus, dar nė karto neragautus.
Kruopainiai (dar žinomi kuskuso pavadinimu)
Kruopainiai (dar žinomi kuskuso pavadinimu) / Fotolia nuotr.

Bet įsileisti į savo valgiaraštį šį tą nauja, išties naudinga. Ir ne tik dėl naujo skonio. Skirtinguose grūduose bei kruopose yra skirtingų naudingųjų medžiagų.

 

Speltos kviečiai
Speltos kviečiai

SPELTOS MILTAI. Užuot siekusi iš lentynos į pirkinių krepšį įsidėti įprastų kvietinių miltų, bent kartą pasirinkite speltos. Šie miltai gaminami iš ypatingų speltos kviečių. Tinka duonai, bandelėms, pyragams, blynams, picos tešlai, tortų pagrindams, sausainiams, paplotėliams, padažams. Grūduose esančios maistingosios medžiagos lengvai ir greitai įsisavinamos, todėl, skirtingai nuo kitų kviečių, nedidina nutukimo rizikos, bet padeda jį sureguliuoti. Be to, nesukelia alerginių reakcijų.

 

Fotolia nuotr./Bolivinės balandos
Fotolia nuotr./Bolivinės balandos

BOLIVINĖS BALANDOS (quinoa). Pietų Amerikoje augančio itin maistingo augalo vaisiai. Būna šviesios ir raudonos spalvos. Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintumėte kartoką apvalkalą (neretai jį pašalina gamintojai). Ruošti šias kruopas nesunku - panašiai kaip ryžius. Balandas tereikia išvirti vandenyje (prieš virdama galite dar pakepinti). Išvirtos jos būna tarsi su „uodegėle“, malonaus, švelnaus skonio. Galite patiekti vienas, pagardintas sviestu. Arba kaip garnyrą. Tinka dėti į daržovių troškinius, sriubas. Be to, yra lengvai daiginamos.

 

Fotolia nuotr./Bulguras
Fotolia nuotr./Bulguras

BULGURAS. Skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobą (nuvalius sėlenas). Populiarus Magrebo ir Artimųjų Rytų virtuvėse. Iš bulguro gaminamos libanietiškos salotos „Tabule“, verdamos sriubos, ruošiami garnyrai, įvairios salotos.

 

 

 

Fotolia nuotr./Kruopainiai
Fotolia nuotr./Kruopainiai

KRUOPAINIAI (dar žinomi kuskuso pavadinimu). Tai produktas ir patiekalas, plačiai naudojamas Magrebo virtuvėje. Puikus angliavandenių šaltinis. Gaminamas iš rupiai maltų kietųjų kviečių. Kruopos specialiame negiliame inde šlakstomos vandeniu ir tarp delnų trinamos, kol lieka smulkūs rutuliukai. Jie sijojami per rėtį ir džiovinami saulėje. Iš kruopainių gaminamos salotos, troškiniai, jų dedama į įdarus, valgomi su įvairiais padažais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius