Virtuvės įdomybės: brangiausi maisto produktai pasaulyje

Kokią pinigų sumą per mėnesį išleidžiate maistui? Kiek kainuoja jūsų perkama kava ar sūris? Ar sutiktumėte už kilogramą bulvių mokėti daugiau nei 8 000 litų? O ką manote apie arbūzą, kurio kaina 16 000 litų? Ar tikrai jis daug saldesnis ir sultingesnis už tuos, kuriuos taip godžiai valgome vasarą? Jeigu būtumėte pats turtingiausias žmogus pasaulyje, ar lengva ranka sumokėtumėte beveik 70 000 litų už porą karališkųjų melionų?
Baltieji trumai, KOBE jautiena ir mėlynasis tunas
Baltieji trumai, KOBE jautiena ir mėlynasis tunas / Fotolia nuotr.

Nors tikrai ne kiekvienas (įdomu, ar bent vienas?) iš mūsų sutiktų ir galėtų mokėti tokias pinigų sumas už prabangiausius pasaulyje maisto produktus, visi esame smalsūs. Taigi žvilgtelėkime į produktus, kurių tikriausiai niekada neparagaus didžioji dalis pasaulio gyventojų...

► YUBARI karališkieji melionai

Kaina: 26 000 dolerių / 2 vnt. (apie 68 700 Lt / 2 vnt.)

Kas galėtų pagalvoti, kad brangiausiai pasaulyje parduotas vaisius yra melionas? Ne bet koks, o YUBARI karališkasis melionas, auginamas Japonijoje! Brangiausiai per visą istoriją du šios rūšies melionai aukcione Japonijoje buvo parduoti už beveik 69 000 litų, nors įprastose prekybos vietose Japonijoje vieną YUBARI karališkąjį melioną galite įsigyti ir už 130–260 litų.

Šie karališkieji melionai auginami tik viename Japonijos mieste Yubari. Mieste užauginamas ribotas skaičius melionų, todėl jų kaina yra kur kas didesnė už įprastų melionų. YUBARI karališkieji melionai yra išskirtinai saldūs ir idealiai proporcingų formų. Dažnai parduodami poromis, kurias sudaro du lygūs, simetriški ir idealiai tarpusavyje derantys melionai. Japonijoje pora tokių vaisių – puiki dovana, galinti padaryti įspūdį darbdaviui ar vadovui.

Kaip atrodo YUBARI karališkieji melionai, galite pamatyti čia.

Youtube stop kadras / YUBARI karaliakieji melionai
„Youtube“ stop kadras / YUBARI karališkieji melionai

► ALMAS ikrai

Kaina: 25 000 dolerių / 1 kg indelis (apie 66 000 Lt / 1 kg indelis)

Pasirodo, ypatinga proga atsidaryti indelį tikrų ikrų nėra jokia prabanga. Tikroji prabanga būtų atsidaryti indelį ALMAS ikrų! Šie Beluga eršketų ikrai parduodami 24 karatų auksinėje skardinėje, tačiau 66 000 litų kainą sudaro ne tik ji. Pasirodo, patys ikrai yra išskirtinai brangūs, nes šios eršketinių šeimos žuvys, plaukiojančios Kaspijos jūroje, dauginasi labai retai.

Išskiriamos trys ALMAS ikrų rūšys, nuo kurių priklauso ir kaina: tamsios, vidutinės ir šviesios spalvos. Kuo šviesesni ikrai, tuo jie brangesni. Nežinia, kiek žmonių pasaulyje norėtų įsigyti tokį indelį ikrų, tačiau verčiau jau jie būna tikri gurmanai: ikrų galiojimo laikas yra labai trumpas, todėl kilogramą jų suvalgyti, deja (juk tokia kaina!), reikėtų gana greitai.  

ALMAS ikrai
ALMAS ikrai

► TIE GUAN YIN arbata

Kaina: 6 600 dolerių / svaras (apie 17 400 Lt / 450 g)

Ar nedrebėtų rankos, jei žinotumėte, kad jūsų puodelyje – arbata, kurios 0,5 kg kainuoja apie 18 000 litų? O tokia arbata tikrai egzistuoja! Tai – TIE GUAN YIN kiniška arbata iš tradicinių kiniškų „Oolong“ arbatų serijos. Šiai arbatai rankomis renkami tik kokybiškiausi, išskirtiniai arbatos lapeliai, atitinkantys keliamus reikalavimus. Lapeliai turi būti su koteliais, sveiki, dideli, su pūkeliu iš lapo apačios. Išskirtinė yra šios arbatos gamybos technologija: lapeliai  džiovinami saulėje, paskui vytinami uždarose patalpose ant bambukinių padėklų ir galiausiai skrudinami, kol atsiskleidžia turtingas arbatos aromatas.

Ši Premium rūšies arbata savo išvaizda labai panaši į žaliąją arbatą, tačiau visiškai skirtinga skoniu, saldaus gėlių aromato. Sakoma, kad ši arbata tiesiog stulbina. Tuo įsitikinti gal ir galime patys, nors dėl kainos ji tikriausiai netaps kasdieniu ryto gėrimu. Keletą lapelių puodeliui arbatos įpirkti įmanoma.

Fotolia nuotr. / TIE GUAN YIN arbata
Fotolia nuotr. / TIE GUAN YIN arbata

► DENSUKE juodasis arbūzas

Kaina: 6 100 dolerių / 1 vnt. (17 svarų) (apie 16 100 Lt / 7,65 kg)

Vos tik prasideda sezonas, į pirkinių krepšelį dedame patį didžiausią ir gražiausią arbūzą. Bet jei tai būtų juodasis arbūzas, vargu ar jis patektų į daugelio mūsų pirkinių krepšelius, o jei ir patektų, tektų jį saugoti lyg savo akį – juk tai 16 000 litų arbūzo pavidalu!

Būtent už tokią sumą prieš kelerius metus aukcione Japonijoje buvo parduotas pats brangiausias DENSUKE juodasis arbūzas, sveriantis beveik 8 kilogramus. DENSUKE juodieji arbūzai auginami tik Japonijoje, Hokaido saloje. Per metus čia užauginama apie 10 000 arbūzų. Vidutinė vieno šio vaisiaus kaina – 25 000 jenų (apie 660 litų). Šių arbūzų augintojai tikina, kad jie yra daug skanesni ir saldesni už mums įprastus arbūzus. O mes užduodame retorinį klausimą, kokia spalva jums patrauklesnė – žalia ar juoda?

Kaip atrodo DENSUKE juodasis arbūzas, galite pamatyti čia.

DENSUKE juodasis arbūzas
DENSUKE juodasis arbūzas

► Baltieji trumai (triufeliai)

Kaina: 3 600 dolerių / svaras (9 500 Lt / 450 g)

Baltieji trumai – brangiausi pasaulyje valgomi grybai. Nors trumų yra daug rūšių, labiausiai gurmanų vertinami ir brangiausi yra būtent baltieji trumai, augantys tik Italijoje, Albos regione. 

Priešingai nei įprasti grybai, trumai auga po žeme, tarp medžių šaknų. Todėl skiriasi ir jų „grybavimo“ metodas: šie grybai ne renkami, o medžiojami. Tokioms medžioklėms dažnai ruošiami ir specialiai dresuojami šunys. Pripažinkime, juk visokios priemonės yra tinkamos, kai turi galimybę iš po žemės iškasti keletą į bulvę panašių grybų, vertų dešimčių tūkstančių litų!

Fotolia nuotr. / Baltieji trumai
Fotolia nuotr. / Baltieji trumai

► Šafranas

Kaina: 2 700 dolerių / svaras (apie 7 100 Lt / 450 g)

Žvilgtelėkite į savo prieskonių lentynėlę, ar matote ten šafraną? Jei taip, žinokite, kad savo rankose laikote brangiausią pasaulyje prieskonį. Visi šafrano prieskoniai surenkami tik rankomis. Darbas vyksta tik dvi savaites per metus, kai žydi krokai – gėlės, iš kurių gaunamas šafranas. Vienam kilogramui prieskonių reikia surinkti 150 000–200 000 krokų žiedų gijų. Perskaičius šiuos skaičius, atrodo šiek tiek lengviau suvokti skaičius kainos etiketėje.

Didžioji dalis šafrano pagaminama Irane, Turkijoje, Maroke, Indijoje, Ispanijoje ir Graikijoje. Nuo senų laikų šafranas naudojamas ir medicinoje, ir kaip maisto prieskonis, ir kaip dažomoji priemonė (geltona spalva). Kadangi šafranas yra intensyvus prieskonis, naudojamas ypač mažais kiekiais, reikia pripažinti – šią prabangą nusipirkti kelis gramus brangiausio pasaulyje prieskonio tikrai galime sau leisti. 

Fotolia nuotr. / `afranas
Fotolia nuotr. / Šafranas

► Japoniški MATSUTAKE grybai

Kaina: 2 000 dolerių / svaras (apie 5 280 Lt / 450 g)

Mes, lietuviai, esame įpratę manyti, kad baravykas – grybų karalius: geras ir brangus grybas, kurio ant kiekvieno samanos kupstelio tikrai nerasi. Tačiau su japoniškais MATSUTAKE grybais mūsiškiams baravykams nėra net ko lygintis – akivaizdu, vos pažvelgus į kainą. Už kilogramą šių grybų teks sumokėti daugiau kaip 10 000 litų. Ir viskas dėl to, kad pušynai, kuriuose jie auga, buvo užpulti kenksmingų parazitų. Taigi, šiandien šių grybų randama itin mažai. Už galimybę pasimėgauti ypač retu delikatesu visuomet reikia sumokėti daugiau nei įprastai. Tik vis tiek neduoda ramybės klausimas, ar tikrai ši Japonijos brangenybė yra skanesnė už mūsų lietuvišką baravyką?.. 

Fotolia nuotr. / MATSUTAKE grybai
Fotolia nuotr. / MATSUTAKE grybai

► Mėlynasis tunas

Kaina: 1 365 doleriai / svaras (apie 3 600 Lt / 450 g)

Laikas sukrusti visiems jūros gėrybių mylėtojams, kurie kartais tyliai pasvajoja, kaip būtų gerai, jei austrės būtų šiek tiek pigesnės. Pasirodo, jos visiškai pigios, jei lyginsime su pačiu brangiausiu jūros skanumynu – mėlynuoju tunu. Šių metų pradžioje Tokijo aukcijone mėlynasis tunas buvo parduotas už rekordinę sumą: 155,4 milijonus jenų (daugiau nei 4 milijonus litų). Maždaug 220 kg sveriantis tunas buvo pagautas šiaurės rytų Japonijoje.

Prognozuojama, kad mėlynieji tunai, dažniausiai naudojami prabangiems sušiams gaminti, artėja prie išnykimo ribos. Nenuostabu, jog aukščiausios klasės restoranai, siekdami toliau lepinti savo klientus milijonierius, varžytinėse moka vis didesnes rekordines sumas, siekdami įsigyti brangiausią pasaulyje jūros gėrybę. 

Fotolia nuotr. / Mėlynasis tunas
Fotolia nuotr. / Mėlynasis tunas

► LA BANNOTTE bulvės

Kaina: 1 543 doleriai / svaras (apie 4 070 Lt / 450 g)

Daugeliui iš mūsų bulvės asocijuojasi su sočiu ir, svarbiausia, pigiu maistu. Tačiau, jei kalbame apie LA BANNOTTE bulves, žodžio „pigu“ pokalbyje negalima vartoti jokiu būdu! Brangiausios pasaulyje bulvės yra auginamos tik Noirmoutier saloje, esančioje Vakarų Prancūzijoje. Tam, kad įgautų tik šioms bulvėms būdingą kiek sūrų jūros skonį, LA BANNOTE bulvių laukai yra tręšiami su jūros dumbliais. Be to, bulvės ir sėjamos, ir kasamos tik rankomis – jos yra pernelyg trapios, kad sėją ar kasimą būtų galima vykdyti su specialiomis mašinomis. Dėl šios priežasties nenuostabu, kad per metus yra iškasama tik apie 100 tonų LA BANNOTTE bulvių. Šiandien jos yra jau prie išnykimo ribos, taigi, ir kaina yra tokia neįtikėtina – galbūt tai paskutinė proga pasimėgauti išskirtinėmis bulvėmis?

LA BANNOTTE bulvės
LA BANNOTTE bulvės

► KOBE jautiena

Kaina: 500 dolerių / svaras (apie 1320 Lt / 450 g)

Esate jautienos gerbėjai? Tokiu atveju kepsnys, paruoštas iš KOBE jautienos turėtų būti didžiausia ir... brangiausia Jūsų svajonė. Beje, šią svajonę išpildyti galėtumėte tik Japonijoje – KOBE jautiena nėra eksportuojama iš Japonijos, todėl aukščiausios klasės kepsniai iš šios jautienos ruošiami taip pat tik šioje šalyje.

Tikriausiai kiekvienam būtų smalsu sužinoti, kaip jautiena gali būti tokia brangi? Apie KOBE jautienos gamybos būdą pasaulyje sklando legendos: sakoma, kad šie jaučiai gyvena kondicionuojamose patalpose, miega ant čiužinių, kasdien yra masažuojami rankomis ir – visų geriausia – kasdien mėgaujasi alumi! Tokios ypatingos priežiūros rezultatas: itin minkšti, sultingi, išskirtinai kokybiški jautienos kepsniai, už kuriuos žmonės moka keliaženkles sumas...

Fotolia nuotr. / KOBE jautiena
Fotolia nuotr. / KOBE jautiena

► Iš briedžių pieno gaminamas sūris

Kaina: 500 dolerių / svaras (apie 1320 Lt / 450 g)

Briedžių pienas – skamba netikėtai, tiesa? Tačiau šis netikėtumas, akivaizdu, gali labai stipriai paploninti piniginę. Iš briedžių pieno gaminamas sūris yra pats brangiausias sūris pasaulyje, o įsigyti jo galima tik vienoje privačioje Švedijos fermoje, įsikūrusioje Bjursholm mieste, šiaurinėje šalies dalyje. Sūris yra gaminamas tik iš trijų prijaukintų briedžių – Gullan, Haelga ir Juna – pieno. Kaip teigia patys ūkio šeimininkai, pamelžti vieną gyvūną užtrunka nuo 30 minučių iki dviejų valandų, be to, melžiama yra ne visus metus, o tik nuo gegužės iki rugsėjo. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl briežių pieno sūris yra toks brangus. 

Fotolia nuotr. / Ia briedžių pieno ruoaiamas sūris
Fotolia nuotr. / Iš briedžių pieno ruošiamas sūris

► KOPI LUWAK kava  

Kaina: 230 dolerių / svaras (apie 610 Lt / 450 g)

Ko gero jau visiems žinoma, „Kopi Luwak“ kava – pati brangiausia kava pasaulyje. Ypatinga ji tuo, jog yra ruošiama iš per laukinių gyvūnų virškinimo sistemą perėjusių kavos pupelių, randamų šių gyvūnų išmatose. Surinkus išmatas, išplovus iš jų pupeles ir jas išdžiovinus, šios pupelės yra skrudinamos ir ruošiama gurmanų vertinama prabangi kava. Didžiausi šios kavos kiekiai yra pagaminami Indonezijoje.

Fotolia nuotr. / KOPI LUWAK kava
Fotolia nuotr. / KOPI LUWAK kava

Tekstas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius