Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: kiniški valgymo ypatumai

Kinų virtuvę pirmą kartą pažinau Vilniuje. Dabar net sunku prisiminti, kuris kinų restoranas sostinėje buvo pirmasis. Bet kai jie atsirado – išpopuliarėjo greitai. Susidarė ir tam tikri įspūdžiai bei stereotipai apie kinų virtuvę, kurie greitai išsisklaidė, kai pirmą kartą atsidūriau Kinijoje.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštos krevetės kiniškai
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštos krevetės kiniškai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valgo kinai kitaip. Mane net ištiko šioks toks kultūrinis šokas, kai pirmą kartą su kinais prisėdome prie stalo restorane Pekine. Ir nustebino ne maistas, o stalo etiketas. Visus lukštus, kaulus ir servetėles naujieji mūsų draugai metė tiesiog ant žemės. Tai gero tono požymis ir nieko nestebina. O jei kuriam valgytojui staiga prireikdavo padavėjos, ją pašaukdavo garsiu riksmu tarsi futbolo puolėjas šaukdamas prašytų kamuolio perdavimo per visą aikštę. Mūsiškis aptarnaujantis personalas po tokio šūksnio iškviestų apsaugą, o kinų padavėja bėga tekina prie kliento.

Dar keli pastebėjimai. Kinai visada užsako maisto keliais patiekalais daugiau nei yra žmonių prie stalo – kad visi tikrai pavalgytų. Patiekalai sukami ratu ir visų po truputį ragaujama. Kaip man aiškino kinai, po kultūrinės revoliucijos badmečių sotumas ir galimybė pavalgyti yra labai vertinamas dalykas, o neretai ir statuso požymis.

Kitas dalykas, kuris nustebino – ryžius ar lakštinius kinai valgo pabaigoje, jeigu dar jaučiasi alkani. Kaip jie patys sako – uždeda dangtį ant puodo. Ir beveik neteko matyti, kad ryžiai būtų valgomi kartu su pagrindiniais patiekalais.

Jei ant stalo dedama didelė žuvis – galva bus atsukta garbingiausiam valgytojui. Ypač vertinamos žuvies akys ir lūpos – jei kada atsidursite tokioje situacijoje, turėtumėt pradėti nuo šių gardumynų.

Jei ant stalo dedama didelė žuvis – galva bus atsukta garbingiausiam valgytojui. Ypač vertinamos žuvies akys ir lūpos – jei kada atsidursite tokioje situacijoje, turėtumėt pradėti nuo šių gardumynų. Vištienoje vertingiausia dalimi laikomos vištos kojų apatinė dalis su visais pirštais ir nagais – nes tai judriausia kūno dalis. O menkiausiai vertinama krūtinėlė – nes ji beveik nejuda.

Tačiau skonio įvairovės ir šviežumo iš kinų virtuvės neatimsi. Maistas patiekiamas ką tik pagamintas ir dažniausiai termiškai apdorojamas itin trumpai, tačiau aukštoje temperatūroje. Šviežumą apibūdinti gali ir šis pavyzdys – Šanchajaus patiekalas „girtos krevetės“. Prieš valgytoją statomas uždengtas dubuo su alkoholiu kvepiančiu skysčiu. Jį atidengus, skystyje esančios krevetės staiga atgyja ir pradeda duotis po visą akvatoriją – belieka ją pasigauti su lazdelėmis, išsilukštenti ir suvalgyti. Ko gero, šviežiausios krevetės, kokių teko valgyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai

O šiandien siūlau pasigaminti paprastesnį kinišką patiekalą su krevetėmis. Ilgai neužtruksite.

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 450 g nevirtų krevečių (gali būti šaldytos atitirpintos);
  • 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 2 arbat. šaukšt. vandens;
  • 175 g cukrinių žirnių;
  • aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • keli šaukštai smulkintų svogūno laiškų;
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuoto imbiero;
  • 1 arbat. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. chereso arba ryžių vyno;
  • kiaušinio baltymo.

Gaminimas:

1. Jei krevetės nelukštentos – išlukštenkite.

2. Krakmolą sumaišykite iki tyrės su vandeniu. Gautą masę sumaišykite su krevetėmis, kiaušinio baltymu ir žiupsneliu druskos.

3. Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus apie minutę pakepinkite žirnių ankštis. Įdėkite cukrų ir truputį druskos. Pakepinkite vartydami dar minutę. Išgriebkite žirnius į lėkštę.

4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir minutę pakepinkite krevetes. Išgriebkite krevetes, sudėkite į keptuvę imbierą ir svogūnus (jei reikia, prieš tai įpilkite šiek tiek aliejaus) ir pakepinkite apie minutę

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai

5. Sudėkite atgal krevetes, supilkite sojos padažą ir cheresą, pusę minutės pakepkite ir patiekite kartu su žirniais. Esminis dalykas – keptuvė visą laiką turi būti gerai įkaitusi. O jei turite kinišką keptuvę wok – dar geriau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krevetės kiniškai

Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius