Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: lengvas kaip sniegas kalėdinis Salomėjos vyniotinis

Neabejoju, kad daugelis žinote dainą „White Christmas“ („Baltos Kalėdos“). Jei nežinote pagal pavadinimą, išgirdę melodiją iškart atpažinsite. Dainą sukūrė amerikiečių kompozitorius Irvingas Berlinas, o 1941 metais ją pirmą kartą atliko Bing Crosby. Daina neįtikėtinai populiari, jos įrašų parduota milijonai. Ir jei nežinojote – ši Kalėdinė daina išgelbėjo gyvybes bene 7 tūkstančiams žmonių.
Vytaras Radzevičius ir kalėdinis Salomėjos vyniotinis
Vytaras Radzevičius ir kalėdinis Salomėjos vyniotinis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai įvyko 1975 metų Pietų Vietname. Balandis. Karšta. Saigono miestą (dabar jis vadinamas Hošiminu), apsupo Šiaurės Vietnamo komunistų kariuomenė. Saigone dar yra apie 1000 amerikiečių ir 6000 Pietų Vietnamo valdininkų ar tarnautojų, kuriems komunistų atėjimas į miestą reiškia vieną – mirtį.

1975 metų balandžio 28 dieną per JAV ginkluotųjų pajėgų radiją pasigirdo pranešimas: „Temperatūra Saigone yra 105 laipsniai pagal Farenheitą ir kyla“. Pagal Celsijų tai būtų 40 laipsnių. Ir spėkit, kokia daina suskamba po šio pranešimo? „White Christmas“. Baltos Kalėdos. Balandį, plieskiant 40 laipsnių karščiui. Žinoma, ši daina buvo grojama ne šiaip sau. Tai buvo aiškus visuotinis ženklas, kad pradedama 7 tūkstančių žmonių evakuacija, kuri, beje, pasaulyje laikoma viena sėkmingiausių evakuacijos istorijų.

Per 19 valandų 81 sraigtasparnis iš Saigono nuskraidino 7000 žmonių į laivus Tonkino įlankoje. Ir netikėk po to Kalėdų stebuklais. Net ir balandžio mėnesį jie įvyksta.

Per kiekvienas Kalėdas mano šeimoje kepamas desertinis vyniotinis. Jo receptą iš kartos į kartą perdavė žmonos „babytė“ Salomėja. O dabar juo dalinamės su jumis.

Gerų artėjančių švenčių!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Salomėjos vyniotinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Salomėjos vyniotinis

Kalėdinis Salomėjos vyniotinis

Ingredientai:

  • 8 kiaušiniai;
  • 8 valgomieji šaukštai cukraus;
  • 1 valgomasis šaukštas krakmolo;
  • 1 valgomasis šaukštas džiūvėsėlių;
  • 6 valgomieji šaukštai miltų;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Kiaušinius su cukrumi gerai išplakite iki standžios masės. Ji turi būti tokia tvirta, kad į ją įsmeigtas šaukštas laikytųsi.

2. Krakmolą, džiūvėsėlius, druską ir miltus sumaišykite dubenyje. Šaukštu pamažu mišinį pilkite į išplaktus kiaušinius ir atsargiai, lengvai išmaišykite.

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu, lengvai pabarstykite džiūvėsėliais. Pyrago masę išpilkite į skardą ir pašaukite į 170 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, kol biskvitas gražiai pagels, galite patikrinti, ar iškepęs, įkišę smeigtuką.

4. Prieš traukdami biskvitą iš orkaitės, ant stalo patieskite drobinį rankšluostį ir ant jo apverskite skardą su biskvitu.

5. Kol šiltas, tepkite, kuo širdis geidžia – kremu, šokoladu ar uogiene. Mums skaniausias – su trintais juodaisiais serbentais. Arba kita rūgštesne uogiene.

6. Biskvitą vyniokite, prilaikydami rankšluosčiu. Viršų pabarstykite cukraus pudra ar aptepkite glajumi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Salomėjos vyniotinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Salomėjos vyniotinis

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius