Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš XIX a. Vilniaus pabėgusio žydo prisiminimai: paliko žmoną ir vaiką, nes norėjo kitokio gyvenimo

Prieš kelis mėnesius didžiulio populiarumo sulaukęs TV serialas „Neortodoksė“ (angl. „Unorthodox“) pasakoja apie ortodoksų žydų šeimoje augusią merginą, kuri pabėga iš nelaimingos santuokos, kurią suplanavo jos tėvai, palieka bendruomenę ir kuria naują gyvenimą. Prieš 150 metų labai panaši istorija nutiko Vilniuje. Čia gimęs ir augęs žydas Abraomas Uri Kovneris 1861 m., taip pat būdamas devyniolikmetis, paliko žmoną, vaiką ir pabėgo iš namų, kad galėtų įgyti išsilavinimą, pamatyti platųjį pasaulį ir išsiveržti iš jį varžiusių bendruomenės pančių. Nors jį draskė dvejonės, galiausiai jis suprato – pasmerkti save gyventi tokiame uždarame pasaulyje jis negali.
Vilniaus žydai XX a pradžioje
Vilniaus žydai XX a pradžioje / Yadvashem muziejaus nuotr.

Pabėgimas buvo sėkmingas, A.Kovneris tapo žinomu carinės Rusijos visuomenės veikėju, o 1903 m. parašė atsiminimus apie savo vaikystę ir jaunystę.

Šie atsiminimai – unikalus langas į XIX a. Vilniaus žydų bendruomenės pasaulį, leidžiantis išvysti, kaip atrodė jos kasdienybė ir buitis.

Su A.Kovnerio prisiminimais lietuvių kalba galima susipažinti Lietuvos istorijos instituto 2019 m. išleistoje knygoje „Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius, III dalis“. Būtent šia knyga paremtas ir šis straipsnis. Į lietuvių kalbą prisiminimus vertė ir įžangą prisiminimams parašė Vytautas Petronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius