Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UNESCO pripažintas, mūsų nepažintas: kas tas Struvės geodezinis lankas, kuris driekiasi per Lietuvą?

2020 m. minime UNESCO pasaulio paveldo metus Lietuvoje. Mūsų valstybėje yra keturi kultūrinio paveldo objektai, kurie yra įrašyti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Trys jų – Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija ir Kernavės archeologinė vietovė – puikiai žinomi visiems lietuviams. Gi paaiškinti, kuo svarbus yra ketvirtasis – Struvės geodezinis lankas – galėtų retas.
Struvės geodezinis lankas
Struvės geodezinis lankas

Struvės geodezinis lankas yra vienas didžiausių tarpvalstybinių pasaulio paveldo objektų. Jis driekiasi ne tik per Lietuvos teritoriją – iš viso per dešimt skirtingų šalių. Kas apskritai per dalykas yra Struvės geodezinis lankas? Kaip jis atsirado ir kuo jis svarbus?

Apie tai 15min pasakojo matavimų inžinerijos technologijos mokslų daktaras Saulius Urbanas, vienas iš labiausiai Lietuvoje patyrusių Struvės geodezinio lanko ekspertų.

2005 m., Struvės geodezinį lanką įrašant į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą, jis buvo vienas iš nominacijos rengimo koordinatorių, vėliau – tarptautinio 10-ies šalių Struvės geodezinio lanko komiteto pirmininkas ir generalinis sekretorius.

Saulius Urbanas
Saulius Urbanas

UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimo tikslas yra pabrėžti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytų kultūros vertybių – Vilniaus istorinio centro, Kuršių nerijos, Kernavės archeologinės vietovės, Struvės geodezinio lanko reikšmę mūsų valstybei, didinti jų pažinimą, visuomenės supratimą apie šių vietovių išskirtinę visuotinę vertę, išsaugojimo ateities kartoms ir apsaugos svarbą.

Išmatuoti Žemę

Struvės geodezinio lanko paskirtis buvo labai fundamentali – išmatuoti Žemę. Arba, kitaip tariant, kuo tiksliau nustatyti Žemės formą ir dydį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius