-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiai prieš rinkimus bruzda: ar pasikartos 2010-ųjų protestų scenarijus?

COVID-19 mobilizavo Baltarusijos pilietinę visuomenę, tačiau ji iki prezidento rinkimų likus kiek daug nei dviem mėnesiams nuo politikos laikosi atokiau. Dėl nepakankamo valdančiųjų atsako į COVID-19 pandemiją įpykę baltarusiai renkasi į protestus, kuriuose pagaliau gali veidus pridengti kaukėmis. Priimti sprendimą su jais susidoroti Aliaksandrui Lukašenkai šįkart sudėtingiau nei 2010-aisiais: jis – silpnesnis ir jam reikia Vakarų paramos.
Protestas Baltarusijoje
Protestas Baltarusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalyje, kurioje nebuvo paskelbtas karantinas, o A.Lukašenka koronavirusą yra pavadinęs „psichoze“ bei raginęs gydytis žemės ūkio darbais ir pirtimis, gydytojams į pagalbą stojo iniciatyvos #ByCovid19 kūrėjai.

Už aukojamas lėšas gydytojams perkamos apsaugos priemonės, įskaitant jau daugiau nei 70 tūkst. apsauginių kaukių ir respiratorių, kita kovai su pandemija reikalinga įranga.

Politologas, organizacijos „Freedom House“ Vilniaus biuro vadovas Vytis Jurkonis sakė, kad pagrindinės pilietinės iniciatyvos Baltarusijoje kiek įmanoma labiau vengia politinio aspekto. O šios iniciatyvos tikslas – padėti gydytojams, užtikrinti, kad verslai, savanoriai, aukojantieji jaustųsi saugiai, o ne veltis į politinę kovą ar „rodyti pirštais, kas kaltas“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

„Neabejoju, kad artėjant prezidento rinkimams yra žmonių, kurie norėtų patraukti paklodę į save, bet nuoširdžiai pilietinei iniciatyvai derėtų laikytis nuo to kiek įmanoma atokiau“, – 15min sakė V.Jurkonis.

Pasak politologo, pandemija padėjo mobilizuoti Baltarusijos pilietinę visuomenę, tačiau ji buvo stipresnė nei manyta anksčiau, nepaisant represijų.

„Vertindami situaciją regione, įskaitant Baltarusiją, mes dažnai išskirtinai žiūrime į geopolitinę perspektyvą arba politinį lauką, kuriame ryškiausias – Lukašenka, taip pat į vieną kitą opozicijos atstovą. Net mūsų politikai bendrauja su vienu ar kitu opozicionieriumi ir juos nejučia įvardija kaip pilietinės visuomenės atstovus.

Tačiau tai nėra tiesa, nes pilietinė visuomenė pagal apibrėžimą iš principo nesiveržia į valdžią, nedalyvauja rinkimuose“, – sakė V.Jurkonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius