Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiai savo tapatybės ieško LDK. Kaip susitarti dėl istorinės atminties?

Savo tapatybę kurianti baltarusių tauta gręžiasi į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) paveldą, su ja siejami simboliai matomi šiuo metu vykstančiuose masiniuose protestuose, baltarusių istorinėje savimonėje egzistuoja ir kryptis, pabrėžianti vien slavišką LDK pradą. Lietuvių istorikai sako, kad baltarusiai turi pagrindą domėtis LDK praeitimi, kuri gali juos priartinti prie Europos, tačiau svarbu keistis nuomonėmis su kolegomis Baltarusijoje.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus universiteto (VU) rektorius, profesorius Rimvydas Petrauskas teigė, kad pastarųjų kelių dešimtmečių baltarusių istorinės savimonės raidoje egzistuoja stipri nacionalistinė kryptis, kuri traktuoja Baltarusiją kaip tikrąją LDK įpėdinę, teigia, kad iš esmės LDK buvo baltarusiška valstybė.

Vis dėlto, pabrėžia R.Petrauskas, tai – tik viena iš krypčių, o akademinėje istoriografijoje „yra gana adekvačiai žiūrima į LDK paveldą“, vyksta Lietuvos istorikų dialogas su kolegomis Baltarusijoje.

„Mes, kaip visuomenė, galime kelti tokį klausimą: ar pavojingas baltarusių susidomėjimas LDK praeitimi? Atsakant į klausimą reikia atsižvelgti, kad Baltarusija tikrai turi pagrindą domėtis LDK istorija ir traktuoti ją kaip savo. Juk labai nemaža LDK dalis teritoriškai yra dabartinėje Baltarusijoje“, – 15min sakė profesorius.

Istorikas atkreipia dėmesį, kad LDK buvo ne tautinė lietuvių valstybė, o daugiatautė, daugiakultūrinė, daugiakonfesinė. Pasak R.Petrausko, LDK plėtėsi prijungiant rusėnų žemės, todėl „tiek lietuviai, tiek ukrainiečiai, tiek baltarusiai turi visišką pagrindą domėtis LDK ir traktuoti jos praeitį kaip savo praeitį.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Nikžentaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Nikžentaitis

Lietuvos istorijos instituto (LII) direktorius Alvydas Nikžentaitis tikino, kad savo istorinės tapatybės ieškodami baltarusiai atranda LDK.

„Rusėnų istorinė tapatybė buvo paremta visai kitokiais istoriniais įvykiais negu etninių lietuvių. Pavyzdžiui, rusėnų istorinėje tapatybėje pirmiausia atsirasdavo santykiai su maskoliais, totoriais, kai etniniai lietuviai ar žemaičiai akcentavo santykius su lenkais ar Vokiečių ordinu“, – 15min teigė istorikas.

Pasak A.Nikžentaičio, kai kada baltarusiams ieškant tapatybės LDK įžvelgiamas vien slaviškas jos pradas. Be to, istoriko teigimu, LDK praeitį baltarusiškos tapatybės kūrimui naudoja ir Aliaksandro Lukašenkos aplinkos žmonės. A.Nikžentaitis atkreipė dėmesį į Baltarusijoje atstatinėjamas LDK pilis, vienas svarbiausių šios programos iniciatorių – protestų metu atsistatydinęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro direktorius Pavelas Latuška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius