Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai žvalgosi, kur dėti pinigus Lietuvoje: savivaldybės nesikrato ir rizikų nesureikšmina

Kinijai investuojant užsienio šalyse, kyla išteklių ar infrastruktūros kontrolės praradimo, manipuliavimo rinka ir politinės įtakos rizika, įspėja Lietuvos žvalgyba. Tačiau Lietuvos savivaldybės nesibodi su minėta pasaulio gigante megzti ryšių. Kas Kiniją domina atskiruose mūsų šalies kraštuose ir kaip į tai žiūri miestų bei rajonų vadovai?
Kinijos parlamento metinė sesija
Kinija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos žvalgyba grėsmių Lietuvos saugumui vertinime nurodo, kad didžiausia grėsmė kyla iš Rusijos ir Kinijos, kuri, anot tarnybų, didina geopolitinę įtaką ir kuria prielaidas jos ekonominiuose projektuose dalyvaujančių valstybių pažeidžiamumui.

„Aktyvi Kinijos investicijų skvarba užsienio šalyse kelia išteklių ar infrastruktūros kontrolės praradimo, manipuliavimo rinka ir politinės įtakos riziką“, – rašoma vertinime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymas

Ekonominiais svertais Kinija, anot žvalgybos, „siekia įgyti spaudimo priemonių ir užsitikrinti kai kurių Europos valstybių politinę paramą jai svarbiais klausimais: dėl Taivano ir Tibeto nepriklausomybės, diplomatinių ryšių su Taivanu nutraukimo, aukščiausių šalių pareigūnų susitikimų su Dalai Lama, Pasaulio prekybos organizacijos reformos, rinkos ekonomikos statuso suteikimo Kinijai“ ir kitais.

Nori investuoti į infrastruktūrą

Glaudžių santykių su Kinija, ypač dėl konkrečių investicijų, siekia ne viena Lietuvos savivaldybė. Miestų ir rajonų atstovai lankosi tarptautiniuose Kinijoje organizuojamuose renginiuose, į svečius kviečiasi šios šalies politikus ar verslininkus.

Ar savivaldybių vadovai mato rizikų, o gal visgi tik bendradarbiavimo naudą?

Praėjusių metų birželį į komandiruotę milijoniniame Kinijos Ningbo mieste vyko Alytaus meras Nerijus Cesiulis. Su šiuo miestu, anot mero, Alytus jau keletą metų bendradarbiauja pagal sutartį.

Komandiruotėje N.Cesiulis pasakojo lankęsis parodoje, kurioje prisistatinėjo Lietuva, bei investicijų forume, kur miesto vadovas kalbėjo apie Alytų.

Mūsų tikslas – kad ateitų investicijos.

„Merai, kurie atvyksta į šį forumą, pristato savo miestus potencialiems investuotojams, kurie užduoda daugybę klausimų ir domisi investicijomis. Mūsų tikslas – kad ateitų investicijos.

Be abejo, kinai nori investicijų į savo miestus, į savo infrastruktūras. Tai tas [ryšys] abipusis“, – 15min komentavo N.Cesiulis ir pridūrė, kad Kinijos verslininkai ir politikai yra lankęsi ir Alytuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius