Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusą slėpusi Kinija jau skalbia reputaciją: prisidėti gali ir jos humanitarinė pagalba

Kinijos tikslas – nusimesti atsakomybę dėl koronaviruso pandemijos ir pagerinti įvaizdį pasaulio akyse. Šalies žiniasklaida ir diplomatai pasakoja sėkmės istoriją bei užsimena, neva virusas galėjo būti atvežtas iš kitur. Į Europą ir kitas šalis siunčiamos medicinos priemonės gali padėti pakeisti kai kurių valstybių požiūrį į Kiniją. Vis dėlto, 15min kalbintas politologas teigė: nereikėtų pervertinti Kinijos teikiamos fizinės pagalbos, nes pirmiausia režimas turės pasirūpinti savo žmonėmis.
Medikas prie propagandinio plakato Kinijoje
Medikas prie propagandinio plakato Kinijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Kinijos stebėtojų Vidurio ir Rytų Europoje (CHOICE) konsorciumo ekspertas Filipas Šebokas naujausioje analizėje rašo, kad Kinija pasitelkė įvairias žiniasklaidos priemones ir socialinius tinklus, jog suformuotų ir paveiktų pasaulio suvokimą apie tai, kaip ji kaunasi su epidemija.

Pavyzdžiui, krizės metu buvo sukurtos Kinijos ambasados Slovakijoje „Twitter“ ir „Facebook“ paskyros, didžiąją dalį turinio sudaro Kinijos atsakas į koronavirusą.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas Konstantinas Andrijauskas sako, kad nusimesti atsakomybę dėl COVID-19 protrūkio ir pagerinti įvaizdį pasaulio akyse yra vienas pagrindinių Kinijos tikslų. Politologas neatmetė galimybės, kad iš dalies jis bus pasiektas.

„Scanpix“ nuotr./Uhanas
„Scanpix“ nuotr./Uhanas

„Mažesnė tikimybė jį pasiekti liberaliame, demokratiniame Vakarų pasaulyje, kuriame apskritai Kinija vertinama skeptiškiau, jos drakoniški kovos su protrūkiu metodai taip pat vertinami gana skeptiškai.

Tačiau didelėje dalyje likusio pasaulio Kinijos metodai gali atrodyti labai prasmingi. Ypač atsižvelgiant į tai, kad, Kinijos valdžia, atrodo, labai sumaniai bando savo patirtį pateikti kaip priešpriešą tikram ar tariamam chaosui, apėmusiam daugelį Vakarų pasaulio valstybių“, – 15min sakė jis.

Vasario pabaigoje gerbiamas Kinijos epidemiologas Zhongas Nanshanas spaudos konferencijoje sakė, kad, nors virusas pirmiausia pasirodė Kinijoje, „jis galėjo kilti ne iš Kinijos“. Tiesa, jis vėliau pridūrė, kad kol kas negalima daryti išvados, jog virusas atvežtas iš užsienio – tikino, kad klausimas bus atsakytas tyrimo metu.

Užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Zhao Lijianas pakartojo jau internete spėjusią paplisti sąmokslo teoriją, kad galbūt koronavirusą į Uhaną – jo židinį – atvežė amerikiečių kariai. Jis reikalavo iš JAV skaidrumo ir paaiškinimo.

Kinijos ambasadorius Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) tviteryje rašė, kad virusas nebūtinai buvo „pagamintas Kinijoje“. Toks naratyvas kartojosi ir valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ redakcijos nuomonės skiltyje.

Laikraščio „The Australian Financial Review“ korespondentas kovo pradžioje rašė sulaukęs Kinijos ambasados Kamberoje žinutės, skirtos ir kitiems užsienio žurnalistams. Joje rašoma, kad „labai neatsakinga“ COVID-19 vadinti „Kinijos virusu“ – esą žurnalistai nurodydami, kad virusas kilo iš Kinijos, politizuoja koronavirusą.

Savo ruožtu Kinijos ambasadorius Lietuvoje pasinaudojo Harbino mieste per koronaviruso protrūkį pasilikusio lietuvio studento pasakojimu, pasirodžiusiu Lietuvos žiniasklaidoje, girdamas griežtas Kinijos priemones kovoje su koronavirusu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip koronavirusas pasitarnaus Kinijos autoritarinio režimo įtvirtinimui? 

Pasak CHOICE eksperto F.Šeboko, sėkminga Kinijos kova ir jos žmonių aukos pandemijos protrūkio metu turi būti pripažintos, kitoms šalims būtina pasimokyti iš Kinijos jau išmoktų pamokų. Tačiau F.Šebokas primena, kad protrūkio pradžioje Kinijos komunistų partija (KKP) prastai tvarkėsi su situacija, ir taip padėjo virusui sklisti pasaulyje. „KKP neturėtų būti leidžiama išnaudoti epidemiją sustiprinti pasaulinę propagandą“, – rašo jis.

Humanitarė Kinijos pagalba

„Iš esmės“ suvaldžiusi, kaip pati tikina, koronaviruso protrūkį, Kinija ėmė padėti kitoms jo paveiktoms valstybėms. Kovo viduryje užsakytu skrydžiu į Ispaniją ir Italiją, kurioje nuo viruso mirė jau daugiau žmonių nei Kinijoje, iškeliavo kinų medicinos ekspertų komanda. Kartu su jais į senąjį žemyną išskraidinta 700 vienetų medicininės įrangos, įskaitant plaučių vėdinimo aparatus, monitorius ir defibriliatorius.

VIDEO: Karantine uždaryti italai nepraranda optimizmo – renkasi balkonuose ir dainuoja

Medicinos ekspertų komandos bei įranga taip pat keliavo į Iraną bei Iraką. Kinų milijardierius Jackas Ma JAV ir Europos šalims aukojo chirurgines kaukes. Tuomet Kinijos ambasadorius PAR tviteryje rašė: „Mes veikiame, o ne kalbame. Esame draugai, ne priešai. Ar amerikiečiai galėtų tą patį padaryti dėl kinų?“.

K.Andrijausko teigimu, Kinijai siekiant tikslo nusimesti atsakomybę dėl viruso protrūkio, gali būti pasitelkiama ir humanitarinė pagalba. Tačiau politologas pabrėžė: labai naivu sakyti, kad Kinija su krize susitvarkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius