-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Koronaviruso antrąją bangą Lietuvoje turėtų stabdyti „Korona Stop“ programėlė: kas ją sukūrė ir kokie jos trūkumai?

Kasdien registruojamų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiui artėjant link keturženklio ir paskelbus žinią apie visuotinį karantiną ieškoma pačių įvairiausių „išėjimo iš krizės“ kelių. Vienu iš tokių kelių galėtų tapti programėlė, kuri leidžia nustatyti, kad tam tikrą laiką buvote netoli asmens, kurio teigiama COVID-19 diagnozė yra patvirtinta. Mat galima tikėtis, kad tokiu atveju atidžiau stebėtumėte savo savijautą ir stengtumėtės kaip įmanoma sumažinti tolesnių savo kontaktų su kitais žmonėmis skaičių. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovai jau kelis kartus užsiminė, kad netrukus tokia programėlė gali būti paleista, tačiau daugiau informacijos šykšti. 15min išsiaiškino, kad programėlę „Korona Stop“ NVSC užsakymu už 19 tūkst. eurų kūrė įmonė „Dizaino kryptis“ – ta pati, kuri yra sukūrusi nemažą dalį Vyriausybės interneto svetainių.
Vokiškoji „Corona Warn App“ tapo lietuviškos programėlės „Korona Stop“ pagrindu
Vokiškoji „Corona Warn App“ tapo lietuviškos programėlės „Korona Stop“ pagrindu / „Scanpix“ nuotr.

Tik nepainiokite šios programėlės su programėle „Karantinas“, sukurta bendrovės „Lympo“ ir sukėlusia nemenką skandalą dėl to, kad už ją nebuvo atsiskaityta, nes pasirašytos sutarties tarp kūrėjų ir NVSC nebuvo.

Ką sugebės programėlė?

„Dizaino krypties“ direktorė Vaiva Lukminaitė nurodė, kad iš įmonės pusės programėlės adaptavimo ir testavimo darbai jau yra užbaigti. Šiuo metu yra tik laukiama „Apple“ programėlių parduotuvės sprendimo „įleisti“ šią programėlę į savo prekyvietę, taip pat – Sveikatos apsaugos ministerijos ir NVSC bendro sprendimo pradėti tos programėlės platinimą bei naudojimą.

Bendrovės „Dizaino kryptis“ puslapyje, aprašančiame šią programėlę, nurodoma, kad programėlė gebės įspėti vartotoją apie užsikrėtimą COVID-19, fiksuos sąlyčio tarp išmaniųjų įrenginių artumą ir trukmę per „Bluetooth“ signalą, siųs perspėjimo žinutes asmenims, kuriems bus nustatyta COVID-19 užsikrėtimo rizika, gebės siųsti trumpąsias žinutes (SMS), bus integruota į Užkrečiamų ligų, galinčių išplisti ir kelti grėsmę, stebėsenos ir kontrolės informacinę sistemą (ULSKIS), bus integruota į Europos Sąjungos įspėjimo apie poveikį sistemą (angl. Exposure Notification Framework).

„Dizaino krypties“ iliustr./Programėlė „Korona Stop“
„Dizaino krypties“ iliustr./Programėlė „Korona Stop“

Kokie trūkumai?

IT verslininkas Marius Pareščius išvardijo tam tikrų šios programėlės trūkumų – pavyzdžiui, tai, jog ji veikia naudojantis „Bluetooth“ ryšiu. Viena vertus, tai reiškia, kad telefonai, kuriuose programėlė bus įdiegta, galės „susijungti“ iki 12 metrų atstumu, priklausomai nuo įrenginio ir jame naudojamos „Bluetooth“ protokolo versijos. O tai veikiausiai reikš, kad daug tokių „kontaktų“ bus nebūtinai kontaktiniai: 12 metrų skiria keturis daugiabučio namo aukštus ir gali apimti dvi laiptines.

Antra, nuolatinis „Bluetooth“ signalų skenavimas, M.Pareščiaus manymu, neabejotinai reikš smarkiai išaugusias akumuliatoriaus sąnaudas ir jo visiškai neįtikina „Dizaino krypties“ atstovų tikinimas, kad testavimo metu didesnių energijos sąnaudų nepastebėta.

Trečia – skirtingos „Bluetooth“ versijos nebūtinai „kalbėsis“ tarpusavyje, o naujesnės šio ryšio protokolo versijos turi tam tikrų privatumo nustatymų, kurie gali paversti įrenginį nematomu kitiems jo ieškantiems įrenginiams, todėl galimas šios programėlės veikimo rezultatas gali būti ne tik daug klaidingai teigiamų, bet ir daug klaidingai neigiamų kontaktų.

M.Pareščiaus teigimu, galimai efektyvesnis įrenginio vietos nustatymo būdas būtų jungimosi prie „Wi-Fi“ tinklų analizė: programėlės naudotojai turėtų suteikti jai leidimą aktyviai ieškoti prieigos prie „Wi-Fi“ maršrutizatorių, kurie identifikuotų įrenginius pagal jų unikalius MAC adresus. Žinant, kad besijungiantys įrenginiai „mato“ kiekvieno prieinamo maršrutizatoriaus signalo stiprumą, galima būtų gana tiksliai prognozuoti, ar du skirtingi įrenginiai yra toje pačioje patalpoje, ar gretimose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius