Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neonacių failai II: „Skydas“ ieškojo draugų teroristinėse organizacijose ir naudojosi jų parūpintomis kaukėmis

Lietuvos fašistų organizacija „Skydas“ ieškojo ryšių su tarptautine teroristine organizacija „Atomwaffen Division“, su kuria siejamos 5 žmogžudystės ir kitokie išpuoliai. Savo veidus lietuviški neonaciai slėpė Jungtinėje Karalystėje uždraustos „National Action“ organizacijos vieno iš vadeivų parūpintomis kaukėmis, jie lankėsi svečiuose Vilniuje. Nutekėję „IronMarch.org“ susirašinėjimai atskleidžia, kad lietuviai ryšius mezgė ir su lenkų „Falanga“, – bandė užkasti karo kirvį dėl „Wilno nashe“.
Neonacių susirašinėjimuose – kontaktai su teroristinėmis organizacijomis
Neonacių susirašinėjimuose – kontaktai su teroristinėmis organizacijomis / 15min iliustr.

Pirmoje dalyje 15min apžvelgė nacių feisbuku praminto forumo IronMarch.org nutekėjusius įrašus, susijusius su lietuviškos fašistinės organizacijos „Skydas“ įkūrimu ir veikla.

Straipsnyje buvo atskleista, kad Lietuvos fašistų organizacijos „Skydas“ nariai tiesiogiai bendradarbiavo su rasinę neapykantą skleidusiu IronMarch.org įkūrėju Ališeriu Muchitdinovu iš Uzbekistano.

Forumo steigėjas slėpėsi po Aleksanderio Slavroso slapyvardžiu. Su juo tiesiogiai kontaktavo ir užduotis vykdė lietuvis slapyvardžiu Teliavelis.

Pats „IronMarch“ forumas viename įraše išskyrė keturias fašistų grupuotes, kurias laikė „kietomis“: Lietuvos „Skydą“, Skandinavijos „Nordic resistance movement“, Australijos „Antipodean resistance“ ir Ukrainos „Azov Batallion“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“

Kontaktavo su „Atomwaffen Division“

Rugsėjį Teliavelis ruso A.Muchitdinovo paprašė neonacių teroristų tinklo „Atomwaffen Division“ kontaktų, nes naujai internetinei svetainei reikia kuo daugiau draugų. Tuo metu jis jau džiaugėsi, kad gavo kompiuterį ir vėl gali dirbti su vaizdo įrašais. A.Muchitdinovas pasiūlė susisiekti su nariu Odinu ir atsiuntė vienos „Skype“ paskyros kontaktą. Taip pat jis patarė „Skydui“ susikurti ne tik svetainę, bet ir „Twitter“ paskyrą – ji ir iki šiol aktyvi.

Teliavelis pirmiausia pabandė su Odinu pabendrauti pačiame forume. Jis parašė žinutę:

Sveikas, Odinai. Darau prielaidą, kad žinote, kas stovi už „AtomWaffen“. Aš turiu pasiūlymų nuo savęs ir „Skydo“. Mes kuriame naują internetinę svetainę ir joje yra skyrius „ginklo broliai“, arba „bendražygiai“. Mes čia norime pridėti kuo daugiau fašistų ir nacionalsocialistų judėjimų, kad suerzintume mūsų kairiąsias atmatas ir jie galėtų užsikrušti galvodami, kad „Skydas“ yra tarptautinis ir gali pasiekti tolimiausius pasaulio regionus. Jei jūs norėtumėte būti šio projekto dalimi – pranešk man. Ir jei norėtume, mainais norėtume, kad jūs padarytumėte tą patį, arba dalintumėtės mūsų turiniu feisbuke ar „Youtube“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“

Savo žinutės pabaigoje jis pasirašė „pagarbiai, ginkluotas fašistas“.

Odinas, panašu, buvo apdairesnis nei lietuviškasis arijus, kuris nesaugojo savo privačių duomenų ar net atskleisdavo bendražygių pavardes. Odinas į diskusijas forume nesivėlė:

Sveikas, broli, ačiū, kad kreipeisi į mane. Pridėk mane „Skype“: bcrbbmxÂ. Pašnekėsime vėliau, dabar turiu eiti kelioms valandoms į treniruotę (kariuomenės nesąmonės).“

Tikėtina, kad bendravimas persikėlė į „Skype“. Tik praėjus daugiau nei pusmečiui Teliavelis forume parašė Odinui dar sykį.

Ei, žmogau. Aš galvoju, ar norėtumėte pasikeisti raiščiais. Aš norėčiau turėti tokį. Mes jums galėtume nusiųsti šiek tiek savųjų“, – rašė Teliavelis.

Taip, pasikalbėkim „Skype“, – teatsakė Odinas.

„AtomWaffen Division“ yra tarptautinis neonacių teroristų tinklas, susiformavęs 2015 metais. Šios grupuotės nariai kaltinami žmogžudystėmis, planuotomis teroristinėmis atakomis, taip pat ir kitais nusikaltimais. Ši grupuotė veikia ne tik JAV, bet ir Kanadoje, Vokietijoje, Baltijos šalyse – išskiriama Estija.

Apie šios grupuotės kūrimąsi IronMarch.org forume paskelbė 2015-aisiais, save apibūdindama kaip „labai fanatiškų ideologinių bendraminčių grupę“. JAV ne pelno siekianti tiriamosios žurnalistikos organizacija „ProPublica“ aprašė, kad „Atomwaffen“ propaguoja atakas prieš JAV Vyriausybės organizacijas, tautines mažumas, gėjus, žydus, o savo propagandiniuose vaizdo įrašuose degina JAV konstituciją ir vėliavą. 2018-aisiais su šia grupuote buvo susietos 5 žmogžudystės.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) tik šiemet vasario pabaigoje suėmė įtariamą šios smurtinės grupuotės įkūrėją Johną Cameroną Dentoną, rašo theverge.com. Jam pateikti kaltinimai dėl grasinimų, apgaulingų tarnybų iškvietimų į universitetą, bažnyčią ar kitus taikinius. Internete jis buvo žinomas kaip „Prievartautojas“ arba „Kankintojas“. Jam gresia 5 metai kalėjimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“

Dar vienas JAV „Atomwaffen“ narys šiemet prisipažino esąs kaltas dėl nelegaliai laikomų ginklų. 2018-aisiais šios grupuotės narys buvo nubaustas už bendraklasio nužudymą.

Skydui“ kaukių parūpino Škotijos verslininkas

15min pirmoje dalyje jau apžvelgė, kaip „Skydas“ rinko aukas tam, kad susimokėtų baudas policijai. Tačiau kol vieni forumo nariai siūlė pinigus, būta ir kitokių pasiūlymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius