Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paštas, koronavirusas ir D.Trumpo kaprizai: JAV prezidento rinkimai prasideda

Kas laimės šių metų JAV prezidento rinkimus, teoriškai turėtų paaiškėti lapkričio 3-ąją – balsavimas pagal tradiciją rengiamas pirmąjį lapkričio antradienį. Tačiau 2020-ieji dėl koronaviruso pandemijos ypatingi, todėl balsuoti skubama jau dabar, o išrinktasis Amerikos prezidentas lapkričio 3 dieną gali ir nepaaiškėti.
Šiaurės Karolinoje rinkėjams paštu jau išsiųsti balsalapiai
Šiaurės Karolinoje rinkėjams paštu jau išsiųsti balsalapiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai oficialu: rinkimai jau prasidėjo. Nuo praėjusio penktadienio Šiaurės Karolinoje jau priimami paštu atsiųsti vokai su balsalapiais, o netrukus prie šios valstijos prisijungs ir visa krūva kitų.

Pradėti balsuoti skubama, nes daugybė dėl koronaviruso būriuotis bijančių amerikiečių jau senokai nutarė, kad savo balsą atiduos paštu, o ne lapkričio 3-ąją rinkimų apylinkėje. Manoma, kad balsuojančiųjų paštu JAV per šiuos rinkimus bus mažiausiai dvigubai daugiau nei anksčiau.

Perrinkimo siekiančiam Donaldui Trumpui tai nepatinka – visų pirma dėl to, kad apklausos rodo, jog dauguma balsuoti gyvai ketinančių rinkėjų palaikys būtent jį, o paštu savo nuomonę išreikš daugelis demokratų. Pastarųjų – daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kritikų teigimu, būtent norėdamas pakurstyti krizę dėl balsavimo paštu D.Trumpas birželį paskyrė JAV Pašto tarnybos vadovu savo artimą sąjungininką Louisą DeJoy, kuris iškart atleido dalį darbuotojų ir ėmėsi kitokių permainų.

Kilus triukšmui, kad iš Pašto tarnybos atimami resursai, pokyčiai buvo sustabdyti. Bet D.Trumpas ir toliau be jokio pagrindo kartoja, kad įžvelgia galimybių masiškai sukčiauti – nors ir pats ketina balsuoti paštu iš Floridos valstijos.

O galbūt tai nuoširdus susirūpinimas ir noras sutvarkyti chaotiškas bei esą nesaugias balsavimo paštu sistemas, be kita ko, skirtingas visose 50 valstijų? Sistemas, kurias užgrius rekordinis rinkėjų skaičius?

Ne, tai politika, interviu 15min teigė JAV Hamline'o universiteto profesorius Davidas Schultzas. Jis priduria, kad šių metų rinkimus jau dabar lydi daugybė teisinių ginčų, o jau po balsavimo tikėtina sulaukti dar daugiau kreipimųsi į teismus.

Galiausiai D.Trumpas, apklausose pagal populiarumą demokratų kandidatui Joe Bidenui nusileidžiantis tiek visoje šalyje, tiek svarbiausiose valstijose, gali tiesiog nepripažinti pralaimėjimo – arba be jokio pagrindo paskelbti pergalę.

Situacija sudėtinga

– Ar jums nėra keista, kai rinkimai prasideda taip anksti?15min paklausė D.Schultzo.

– Tikrai keista. Per kelias artimiausias savaites Šiaurės Karolinos pavyzdžiu paseks ir kitos valstijos, kurios rinkėjams išsiuntinės balsalapius.

Rinkimai jau vyksta, o abiem kandidatams tai tampa dideliu iššūkiu. Tradiciškai masiškai balsuojama lapkričio pradžioje, bet šį kartą rinkimai vyksta net 60 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius