Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas pasitrauks iš Baltųjų rūmų. O kas laukia trumpizmo?

Nepaisant į teismus perkeltų kaltinimų sukčiavimu rinkimuose, Donaldui Trumpui, panašu, teks apleisti Baltuosius rūmus. Tačiau trumpizmas iš politikos greičiausiai niekur nedings. Savo ruožtu Joe Bidenui, siekiančiam pagydyti giliai susiskaldžiusią Ameriką, tai padaryti bus nelengva.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pergalės kalboje J.Bidenas sakė, kad „atėjo metas Amerikai sveikti“ ir pridūrė, jog „prasidėjo niūrios Amerikos demonizacijos eros pabaiga“.

Vašingtone įsikūrusio Niskaneno centro politikos studijų direktorius Geoffrey Kabaservice'as mano, kad J.Bidenas „keliais laipsniais sumažins politinę temperatūrą“.

„Jis nuolat nepuldinės pusės amerikiečių, kaip tai darė Trumpas. Bidenas sakys visus teisingus dalykus apie susivienijimą. Tačiau manau, kad šiuo metu susiskaldymas yra pernelyg gilus, jog jį galėtų įveikti koks nors politikas“, – 15min sakė analitikas.

Vadinasi, nieko negalima padaryti? G.Kabaservice'as sako, kad tai nėra visiška tiesa.

„Yra skirtumas tarp pastangų, kad žmonės taptų mažiau pikti vieni ant kitų, ir susiskaldymo įveikimo. Tam reikia programos, kuri atvestų ekonomiškai ir socialiai užnugaryje likusius amerikiečius į klestėjimą. Tačiau tai – ne vien prezidento galioje“, – mano analitikas.

Kolorado universiteto lyginamosios politikos mokslų doktorantė Marija Sajekaitė mano, kad šalies lyderis gali pakeisti visuomenės klimatą.

„Lyderis, kuris akcentuoja kompromisą, ragina remtis mokslu, ekspertais, dėlioja prioritetus ten, kur jie turėtų būti – koronavirusas, ekonomika, sisteminis rasizmas, klimato kaita, gali visuomenei ir jos nuotaikai uždėti teigiamą toną“, – 15min teigė M.Sajekaitė.

Netiki D.Trumpu, bet bijo

Po rinkimų praėjus jau dviem savaitėms, D.Trumpas vis dar nepripažino pralaimėjimo. Jis kaltina demokratus pavogus rinkimus ir užvertė teismus ieškiniais, nors nepateikė jokių sukčiavimo įrodymų.

Respublikonai šiuo klausimu – nevieningi. J.Bideną pasveikino buvęs prezidentas George'as W.Bushas, tokie iškilūs senatoriai kaip Mittas Romney ir Lisa Murkowski.

„Scanpix“/AP nuotr./Mittas Romney
„Scanpix“/AP nuotr./Mittas Romney

Tačiau Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas dar viešai nepripažino demokrato pergalės, valstybės sekretorius Mike'as Pompeo tvirtino, kad ruošiamasi antrajai D.Trumpo kadencijai. Senatorius Roy Bluntas, atsakingas už inauguracijos planavimą, atsisakė pavadinti J.Bideną „išrinktuoju prezidentu“.

Pasak G.Kabaservice'o, valdžioje esantys respublikonai supranta, kad D.Trumpas pralaimėjo ir galiausiai pasitrauks.

Tačiau „POLITICO/Morning Consult“ apklausa rodo, kad net 70 proc. partijos rėmėjų mano, jog rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi.

„Trumpas pasitrauks iš posto tvirtindamas, kad rinkimai iš jo buvo pavogti. Nė vienas respublikonas, kuris norės būti perrinktas, neprieštaraus Trumpui, kol visa tai nėra baigta“, – sakė jis.

M.Sajekaitė tvirtina, kad didesnė dalis respublikonų bijo griežtai pasisakyti prieš D.Trumpą, nes nenori prarasti rinkėjų bazės – trumpistų, kurie labai aktyviai balsuoja už dabartinį Baltųjų rūmų vadovą.

„O tai yra svarbu, nes laukia pakartotiniai Senato rinkimai dėl kelių vietų, tradiciškai į pakartotinius rinkimus susirenka mažiau žmonių, todėl (respublikonai) nori išlaikyti tokią energiją. <...>

Nors niekas niekada netikėjo, kad Trumpo teisinis bylinėjimasis ką nors pakeis, jie laikosi pozicijos, kad jis turi teisę bylinėtis, reikia leisti jam tai daryti: nieko neišeis, bet bus parodytas palaikymas“, – teigė ji.

G.Kabaservice'as prognozuoja, kad D.Trumpo kaltinimai sukčiavimu turės poveikį ateities rinkimams.

„Trumpas stengiasi paminti visuomenės tikėjimą demokratija. Ir esu įsitikinęs, kad tai turės pasekmių: pagilins visuomenės poliarizaciją ir sustiprins tikėjimą, jog tie, kurie palaikė kitą partiją, yra ne oponentai, bet priešai“, – tikino analitikas.

„Trumpizmas niekur nedings“

M.Romney D.Trumpą pavadino „neabejotinai galingiausiu balsu mūsų partijoje“, G.W.Bushas sakė, kad už dabartinį Baltųjų rūmų vadovą balsavusių amerikiečiai „balsai ir toliau bus girdimi per išrinktus respublikonus visuose vyriausybės sluoksniuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius