-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Diplomat“: kaip Kinija daro įtaką Vidurio ir Rytų Europos žiniasklaidai?

Senovės Kinijos karo strategas Sun Tzu tikėjo, kad geriau pulti priešo mintis negu įtvirtintus miestus. Kinijos Liaudies Respublika (KLR) yra tikrai nuoširdi Sun Tzu filosofijos pasekėja ir tai atsiskleidžia per modernią žiniasklaidą ir socialinius tinklus, kuriuos Kinija sumaniai pasitelkia, norėdama patraukti į savo pusę europiečius.
Žemėlapis
Žemėlapis / 123RF.com nuotr.

Puikus pavyzdys, kaip veikia Kinijos strategija darant įtaką Europos žiniasklaidai, buvo jos bandymas perteikti Honkongo protestų įvykius per savo prizmę. „China Observers in Central and Eastern Europe“ – tinklas, vienijantis Kinijos specialistus Europoje, pastebėjo, jog per Honkongo protestą nuo rugpjūčio iki spalio, Kinijos Liaudies Respublikos ambasados Vidurio ir Rytų Europoje kreipėsi į vietinę žiniasklaidą su pasiūlymu publikuoti ambasadorių paruoštą medžiagą ar surengti interviu su ambasados vadovais, taip siūlydami oficialų ir „tikrą“ protesto pasakojimą.

Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Čekijos Respublikoje Zhang Jianminas paskelbė savo nuomonę apie Honkonge vykstančius įvykius, nepaminėdamas jokios užsienio įtakos rašant pranešimą. Šio pranešimo ištrauka buvo paskelbta „Parlamentni listy“ – kontroversiškai vertinamame, tačiau plačiai žinomame Čekijos naujienų portale. Latvijoje Kinijos diplomatas Sun Yinglai davė interviu vienam didžiausiam Latvijos laikraščiui „NRA“ apie Honkongo protestą. Kinijos ambasadoriaus Estijoje nuomonė buvo išspausdinta didžiausiame šalies laikraštyje „Postimees“. „Vilniaus diena“ Lietuvoje taip pat buvo pateikusi panašaus pobūdžio straipsnį su ambasadoriaus parašu. Kairiosios krypties leidinys Lenkijoje „Trybuna“ ir radikalūs kairieji Slovakijoje „Nove Slovo“ pasidalijo Kinijos ambasadorių tekstais, kurie kritikavo Honkongo įvykius. Ta pačia tema Slovakijoje populiarus dienraštis „Trend“ publikavo Kinijos ambasadoriaus Lin Lino apmokėtą straipsnį. Be Vidurio ir Rytų Europos ES šalių, panašaus tipo straipsniai pasirodė Šiaurės Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Juodkalnijos žiniasklaidos priemonėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius