Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalnų Karabachas – beveik visiems naudingas nedidelis karas?

Rugsėjo 27 d. prasidėję karo veiksmai Kalnų Karabache ir tiesų yra sudėtingos dėlionės dalis, kurioje matoma viskas: nuo etninių įtampų, įšaldyto postsovietinio konflikto iki naujo globalaus konflikto užuomazgų. Tokiems konfliktams neretai būdinga, kad kiekvienas jo elementas turi daug skirtingų prasmių ir menkai atspindėtų aspektų.
Tėvas kalbasi su karinio konflikto metu sužeistu sūnumi
Tėvas kalbasi su karinio konflikto metu sužeistu sūnumi / „Scanpix“/AP nuotr.

Na, ir, panašu, pastarasis konflikto suintensyvėjimas yra naudingas beveik visiems pagrindiniams veikėjams, išskyrus du: vietos gyventojus ir... Europos Sąjungą.

Bet apie viską – iš eilės.

Visų pirma, konfliktas vyksta ne Kalnų Karabache, arba, tiksliau – Arstache, kaip save vadina ši niekieno nepripažinta Armėnų respublika. Karo veiksmai vyksta septyniuose į buvusios Azerbaidžano SSR autonominės teritorijos Kalnų Karabacho ASSR sudėtį neįeinančiuose Azerbaidžano Respublikos regionuose, kuriuos 1988–1994 m. konflikto metu užgrobė Armėnijos ir Rusijos palaikomos Kalnų Karabache gyvenusių armėnų separatistų pajėgos.

Antra, atidesnis žvilgsnis į žemėlapį atskleis, kad konflikto šalys yra ne Azerbaidžanas ir Armėnija, bet Azerbaidžanas ir Arstacho respublika. Tiesa, taip teigti galima tik nenorint matyti, kad konflikte iš tiesų dalyvauja ir Armėnijos Respublikos ginkluotosios pajėgos.

Konfliktuojančių pusių pajėgos yra labai nelygios. Vien Azerbaidžano karinis biudžetas beveik tris kartus viršija bendras Armėnijos ir Arstacho karines išlaidas. Panašiai tiek kartų daugiau Azerbaidžanas turi tankų, orlaivių, artilerijos. Armėnų padėtis tampa dar liūdnesnė pradėjus vertinti modernias ginkluotės sistemas – bepiločius orlaivius, aukšto tikslumo artilerijos sistemas, šarvuočius bei tai, be ko nėra įmanomas joks šiuolaikinis karas, – gebėjimą greitai papildyti ginkluotės atsargas ir apsirūpinti degalais. Juk net savo bazes Armėnijoje turinti Rusija savo kariškius ten vežti yra priversta aplinkiniais keliais, per Iraną.

Tol, kol konfliktas neišplito už Karabacho ribų, armėnų pusėje yra geografija – 1994 m. paliaubų linijos buvo nustatytos pagal natūralias gamtines kliūtis – kalnus. Kalnuose, kaip žinia, yra gerokai paprasčiau gintis nei pulti. Armėnų pusėje yra ir Rusija – nors po truputį ir stelbiama Turkijos, tačiau vis dar didžiausia karinė galia regione.

Armėnų pusėje potencialiai yra dar vienas svarbus elementas – viešoji pasaulio nuomonė. Armėnai yra ne tik krikščionys – tai ir labai pasaulyje pasklidusi etninė grupė, turinti didelę įtaką formuojant politiką tiek Rusijoje, tiek Prancūzijoje, tiek ir lobistinių pajėgumų JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius