Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato kaitos grėsmė žemynui – kiek ilgai Australijoje dar bus įmanoma gyventi?

Kai maži baltų pelenų dribsniai ėmė kristi iš dūmais aptraukto dangaus lyg šiltas sniegas, mes išvažiavome. Keletą savaičių gyvenome su grėsme – šalia mūsų mažo miestelio siautėjo du didžiuliai gaisrai, kurie neišvengiamai judėjo vis arčiau mūsų. Mano gimtasis miestelis Blakhitas, įsikūręs ant Mėlynųjų kalnų šlaitų, apsuptas stulbinančiai gražios, bet sausros nukamuotos Australijos dykumos, buvo šio liepsnojančio žiedo centre.
Gaisras Australijoje
Gaisras Australijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Vaikai buvo ką tik grįžę namo po paskutinės mokslo metų dienos, kai mūsų kaimynas pranešė, kad yra didelis pavojus, jog gaisras, siautėjantis šiaurėje ir jau sudeginęs beveik 2000 kvadratinių mylių nacionalinio parko, tą naktį pasieks ir mus. Priešgaisrinės tarnybos perspėjo apie ugnies plitimui palankias sąlygas, kurios numatomos artimiausias keletą dienų: aukštą temperatūrą, žemą drėgmės lygį ir vėją.

Taigi mes nuokalne žemyn pasitraukėme į rytus. Pasukome pakrantės link, arčiau palyginti saugaus Sidnėjaus. Grįžome po penkių dienų – radome išdegusią žemę, tačiau mūsų narsių kaimynų ir ugniagesių dėka mūsų namas išliko nepaliestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius