Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio tvarka po pandemijos (I): kitokia globalizacija, biokontrolė ir gynybos permąstymas

COVID-19 pandemija neabejotinai pakeis pasaulio tvarką. Ar reikia baimintis biopolitikos pokyčių? Kodėl reikia permąstyti saugumo struktūras? Kokie ženklai jau dabar prognozuoja globalizacijos pokyčius? Apie tai 15min pasakoja Margarita Šešelgytė, Gintautas Mažeikis ir Linas Kojala.
Stebėjimo kamera Pekino koronaviruso pandemijos metu
Stebėjimo kamera Pekino koronaviruso pandemijos metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atvirumas ir kontrolė sutaps“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinės ir politinės kritikos centro vadovas Gintautas Mažeikis tikino, kad filosofai ir politikos kritikai sutaria, jog pasaulyje pasikeis sienų ir vadinamųjų žaliųjų koridorių sistema.

„Atsiras daug daugiau sienų nei buvo iki šiol. Ankstesnis globalusis pasaulis, kurio idealas buvo atvirumas, išnyks. Tačiau neatsiras ir buvęs nacionalinių valstybių pasaulis, nes formuosis politiškai sutarti koridoriai bei atviros sistemos uždarų sistemų viduje“, – 15min sakė filosofas.

G.Mažeikis prognozavo, kad neabejotinai pasikeis biopolitika. Esą įvairiomis transporto priemonėmis patenkant į valstybes, įvairios kameros ir kitokie elektroniniai prietaisai tikrins asmenų sveikatą, temperatūrą, elgesį, fiksuos veidus, judėjimo trajektorijas.

„Ir tokiu būdu neabejotinai sumažins mūsų viešą anonimiškumą. Kitaip tariant, tos sistemos galbūt ir nesiskverbs į mūsų privatų gyvenimą – jis liks apgintas – tačiau viešas gyvenimas bus daug labiau kontroliuojamas elektroninėmis sistemomis. Biokontrolė labai smarkiai išaugs“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius