-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lyderiai Latvijoje ir Estijoje: kurie Lietuvos prekybininkai nukonkuravo ir vietinius žaidėjus

Nutarusios plėstis Lietuvos įmonės pirmiausia žvalgosi į Latvijos ir Estijos rinkas. Kai kurios lietuviškos bendrovės, ypač prekybininkai – „Maxima“, „Apranga“ ar „Kesko Senukai“ – šiose rinkose jau užima lyderių pozicijas, aplenkdamos net vietinius žaidėjus. Ekspertai ir verslininkai tvirtina, Lietuvos mažmenininkams ypač pasisekė Latvijoje, nes dėl mažesnės rinkos ir gyventojų koncentracijos Rygoje latviams nepavyko sukurti stiprių mažmeninės prekybos įmonių.
Labiausiai įsitvirtinę prekybininkai Baltijos šalyse
Labiausiai įsitvirtinę prekybininkai Baltijos šalyse / 15min iliustracija

Šią vasarą po Latviją ir Estiją keliaujančių lietuvių kaip niekad daug. O vaikštinėjant po didmiesčius ar kurortus kiekvienam lietuviui akį maloniai glosto lietuviški prekės ženklai – „Maxima“, „Senukai“, „Euroaptieka“ ir kiti.

Ypač jų gausu Latvijoje. Lietuvos gamintojai ir prekybininkai šioje šalyje taip įsitvirtinę, kad neretai rinkoje užima lyderio pozicijas, pralenkdami vietinius žaidėjus.

Lietuvos ambasados Latvijoje patarėjas Tomas Grabauskas 15min pabrėžė, kad Lietuva Latvijai yra pagrindinė užsienio prekybos partnerė ir labai svarbi investuotoja.

Mažmeninės prekybos ekspertas Justas Gavėnas priduria, kad lietuviai buvo pirmieji užsienio investuotojai, patikėję šia rinka, todėl jiems ir pavyko Latvijoje taip gerai įsitvirtinti.

Asmeninio archyvo nuotr./Justas Gavėnas
Asmeninio archyvo nuotr./Justas Gavėnas

„Latvijos rinka mums artima ir kultūriškai, ir kalbiniu aspektu, ir geografiškai. Istoriškai ji buvo ne tokia patraukli kitiems investuotojams, tad kas pirmas įžengė, turėjo žymiai didesnį potencialą išaugti. Lietuvos verslininkai pirmieji patikėjo, kad gali įkelti čia koją. Kaip „Rimi“ padarė Estijoje, kur lietuviai prisibijojo“, – kodėl lietuviai sugeba nukonkuruoti vietinius žaidėjus Latvijoje, 15min atskleidė J.Gavėnas.

Latvijos rinka mums artima ir kultūra, ir kalbiniu aspektu, ir geografiškai. Lietuvos verslininkai pirmieji patikėjo, kad gali įkelti čia koją, – sakė J.Gavėnas.

Tad 15min apžvelgia, kurie Lietuvos prekybininkai Latvijoje ir Estijoje atsigriebę didžiausią rinkos dalį ir kodėl šiose šalyse – ypač Latvijoje – lietuvių verslininkams taip gerai sekasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius