Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleisti labiausiai redaguojami „Wikipedia“ enciklopedijos įrašai

Atvirojo kodo internetinė enciklopedija „Wikipedia“ yra išskirtinis informacijos šaltinis, kadangi joje straipsnius pagal nustatytas taisykles rašyti gali kiekvienas pasaulio žmogus, kiekvienas norintis gali juos ir redaguoti. Mokslininkų neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad angliškoje enciklopedijos versijoje daugiausia dėmesio sulaukia straipsniai apie JAV prezidentą George‘ą W. Bushą ir anarchizmą, praneša BBC.co.uk.
Interneto enciklopedija „Wikipedia“
Interneto enciklopedija „Wikipedia“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savo darbe tyrėjai analizavo 10 skirtingų kalbų „Wikipedia“ portalus, siekdami išsiaiškinti temas, kurios yra labiausiai redaguojamos skirtingų interneto vartotojų. Daugelis jų, enciklopedijos įrašų redagavimo funkciją naudoja ne pagal paskirtį ir vietoje nešališko informacijos papildymo ar patikslinimo, tyčia iškreipia faktus, pateikia klaidingus duomenis ar ideologinius faktų bei reiškinių vertinimus. 

Toks „politiškai jautrias“ ar kontroversiškas temas aprašančių enciklopedinių straipsnių redagavimas siekia pačių įvairiausių tikslų – tai gali būti paprasčiausias internetinis vandalizmas, kryptingas politinės propagandos skleidimas arba sąmoningas „Wikipedia“ lankytojų klaidinimas. 

Kadangi šis informacijos išteklius yra atviras visiems, o įrašai keičiami anonimiškai, svetainė dažnai tampa skirtingas ideologijas ar įsitikinimus turinčių asmenų nesutarimų, vadinamųjų „redagavimo karų“, vieta. Jų metu vieno autoriaus pridėta ar paredaguota informacija yra iš karto pašalinama ar pakeičiama kito autoriaus.

Tyrimą atlikę Oksfordo ir trijų kitų institucijų mokslininkai analizavo turinio pakeitimų žurnalus (angl. change logs), kuriuose fiksuojamos visos tam tikro teksto pakeitimo operacijos. Tyrėjai nustatė, kad atvirojoje enciklopedijoje prieštaringus vertinimus sukeliančios temos dažniausiai būna lokalios ir aktualios konkrečiai šaliai ar regionui. Vis dėlto, dėl įvairių religinių subjektų, tokių kaip Jėzus, Dievas, pranašas Mahometas ar kitų, enciklopedijos įrašai redaguojami internautų iš viso pasaulio.

Mokslininkų manymu, „Wikipedia“ straipsnių redagavimo istorijos tyrimas gali atskleisti nemažai įdomios ir vertingos informacijos. Pavyzdžiui, labai daug kartų atnaujinami puslapiai byloja apie tai, kad juose aprašoma tema ar reiškinys yra sparčiai kintantis, o kalbinė redaguojamuose įrašuose pridedamų žodžių ar frazių analizė gali parodyti kokias emocijas autoriams sukelia straipsnių turinys.

Atlikto tyrimo rezultatai apima 10 skirtingų kalbų „Wikipedia“ leidimus, kurie internete buvo publikuojami ir redaguojami 2010 metais. Analizuotos ne tik Vakarų Europos, tačiau ir Artimųjų Rytų kalbų enciklopedijos versijos. Apibendrinti tyrimo rezultatai parodė, kad visų kalbų portaluose labiausiai kontroversiškos temos buvo apie (redagavimo dažnumo mažėjimo tvarka): Izraelį, Adolfą Hitlerį, Holokaustą ir Dievą.

Kitame mokslininkų darbo etape planuojama analizuoti kaip per tam tikrą laiką kinta labiausiai redaguojamų straipsnių turinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius