Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronomai užfiksavo ryškiausią gimstančių planetų vaizdą

Milžiniškas radijo teleskopas Čilėje astronomams leido užfiksuoti ryškiausiai matomą iki šiol darytą besiformuojančių planetų vaizdą. ALMA (angl. Atacama Large Millimeter/submillimeter Array ) teleskopu užfiksuotame vaizde matomi dujų ir dulkų žiedai žiedai, supantys į Saulę panašią žvaigždę HL Tau, kuri nuo Žemės nutolusi maždaug 450 šviesmečių, praneša Space.com
ALMA teleskopu daryta HL Tau ir aplink ją besiformuojančių planetų nuotrauka
ALMA teleskopu daryta HL Tau ir aplink ją besiformuojančių planetų nuotrauka / ALMA nuotr.

„Nuotraukoje matomi žiedai yra jaunų planetas primenančių kosminių kūnų, kurie formuojasi diske, padarinys, – sakė vienas iš ALMA komandos narių Stuarttas Corderis. – Tai – labai netikėta, nes HL Tau žvaigždei ne daugiau nei milijonas metų ir paprastai aplink tokias žvaigždes nėra didelių planetų kūnų, kurie galėtų galėtų suformuoti mūsų dabar matomas struktūras.“

Tačiau labiausiai mokslininkus nustebino ALMA radijo teleskopu darytos nuotraukos ryškumas.

„Pirmą kartą pamatęs šią nuotrauką pamaniau, kad tai yra simuliacija. Ji buvo tiesiog per gera“, – įspūdžiais dalijosi Nacionalinės radijo astronomijos observatorijos Virdžinijoje (JAV) direktorius Tony Beasley'us.

Nuotrauka yra ryškiausia, kurią kada nors pavyko padaryti ALMA teleskopu. Ji netgi ryškesnė ir už daugelį darytų garsiuoju „NASA Hubble“ teleskopu, pridūrė mokslininkai.

HL Tau supa dulkės ir dujos, todėl žvaigždę labai sunku pamatyti regimojoje šviesoje. Tačiau ALMA galėjo užfiksuoti planetos vaizdą ir pro ją dengiantį sluoksnį, nes teleskopas sukurtas taip, kad Visatą būtų galima stebėti gerokai ilgesnėmis bangomis, kurios patenka tarp radijo ir infraraudonųjų spindulių elektromagnetinio spektro. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius