-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Astronomas Gunaras Kakaras: šiąnakt matyta Šiaurės pašvaistė – toli gražu ne įspūdingiausia

Naktį iš antradienio į trečiadienį Lietuvos dangų įvairiomis spalvomis nudažė Šiaurės pašvaistė, kuri šįkart buvo ryškiai matoma. Kaip teigia astronomas, Etnokosmologijos muziejaus direktorius Gunaras Kakaras, Lietuvos padangėje būta ir dar ryškesnių pašvaisčių, tačiau kada jos nušvies Lietuvos dangų ir kokio ryškumo bus, prognozuoti beveik neįmanoma.
Šiaurės pašvaistė Joniškio rajone
Šiaurės pašvaistė Joniškio rajone / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Saulė yra didžiulių audrų katilas, kuris vizualiai pasireiškia Saulės dėmėmis o specialia aparatūra galime stebėti žybsnius, išsiveržimus ir kitus audringus procesus Saulėje, – aiškino G.Kakaras. – Kai iš Saulės Žemės link ištrūksta pliūpsnis dalelių, srautas, patekęs į Žemės atmosferą, įelektrina atmosferos daleles o, kadangi magnetinis tankis yra didžiausias ties poliais, sušvinta poliarinės pašvaistės.“

Pasak G.Kakaro, yra tikimybė, kad pašvaistę galėsime matyti ir šiąnakt, tačiau ji nėra labai didelė

Prie Pietų ir Šiaurės ašigalio pašvaistės stebimos dažnai. Kuo toliau nuo poliaus, tuo šis reiškinys retesnis.

Lietuvoje, pasak G.Kakaro, šios pašvaistės nėra tokios jau retos – pašvaistes vidutiniškai matome keletą kartų per metus. Tiesa, kartais jų negalime stebėti dėl debesų.

Apie tai, kad galima tikėtis Šiaurės pašvaisčių, byloja Saulės audros ir išsiveržimai. Tačiau prognozuoti, ar jas pamatysime Lietuvoje, labai sunku. Pasak G.Kakaro, yra tikimybė, kad pašvaistę galėsime matyti ir šiąnakt, tačiau ji nėra didelė, mat dalelių srauto maksimumas yra palyginti trumpalaikis.

„Tai – toli gražu ne įspūdingiausia Lietuvoje matyta Šiaurės pašvaistė. Man teko gerokai anksčiau stebėti, tai siekė iki zenito, dominavo ypač raudona spalva, o šįkart pašvaistė buvo stebima prie horizonto“, – sakė G. Kakaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius