-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų astronautas išskrenda į TKS – per Kalėdas kosmose galvos apie savo šeimą

Astronautas Timothy Peake'as, pirmas „namuose paruoštas“ britų astronautas, vyksiantis į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), savo kelionės išvakarėse pareiškė, kad per Kalėdas žiūrėdamas į Žemę iš kosmoso galvos apie savo šeimą ir, galbūt, pats ragaus kalėdinio pudingo.
Timothy Peake'as
Timothy Peake'as / „Scanpix“ nuotr.

Buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės majoras – Europos kosmoso agentūros skrydžių inžinierius – antradienį turėtų pakilti iš Baikonūro kosmodromo kartu su amerikiečiu ir rusu į 171 dienos kosminę misiją.

„Aš buvau taip susitelkęs į šią misiją, kad užmiršau, jog čia pat Kalėdos“, – T.Peake'as sakė žurnalistams pirmadienį Baikonūro Kosmonautų viešbutyje.

„Mes mėgausimės fantastišku mūsų planetos Žemės vaizdu ir mintimis būsime su visais, kurie džiaugiasi Kalėdomis Žemėje, ir su savo draugais bei šeima“, – kalbėjo jis.

43 metų buvęs karinio sraigtasparnio pilotas sakė, kad kosmose galės paskambinti savo artimiesiems ir palinkėti jiems linksmų Kalėdų.

„Taip pat girdėjau, kad į stotį pakilo kalėdinis pudingas, taigi mūsų taip pat laukia vaišės“, – sakė T.Peake'as, kurio žodžius palydėjo juokas spaudos konferencijų salėje.

T.Peake'as bus aštuntas į kosmosą pakilęs britas po to, kai antradienį maždaug 11 val. Grinvičo laiku jį su kolegomis iškels raketa „Sojuz“.

Didžiojoje Britanijoje gimę astronautai anksčiau yra skridę į kosmosą kaip JAV piliečiai per NASA programas, arba dalyvaudavo iš privačių lėšų finansuojamose kelionėse, kurios būdavo organizuojamos su Rusijos pagalba.

T.Peake'as žada dalyvauti Londono maratone balandžio 24 dieną, bėgdamas ant bėgimo takelio TKS, maždaug už 400 km nuo Žemės.

Kiti įgulos nariai, Rusijos kosmonautas Jurijus Malenčenko ir NASA atstovas Timas Kopra kosmose anksčiau jau yra išbuvę atitinkamai 641 ir 58 dienas.

Šį trejetą kosminėje stotyje pasitiks jos senbuviai – NASA astronautas Scottas Kelly ir jo kolegos rusai Michailas Kornijenka bei Sergejus Volkovas.

Kosminėje stotyje išbuvę 141 dieną kiti trys astronautai – JAV kosmoso tyrimų agentūros NASA astronautas Kjellis Lindgrenas, rusas Olegas Kononenka ir japonas Kimiya Yui, sugrįžo penktadienį kapsule „SojusTMA-17M“, kuri buvo sėkmingai nutupdyta naktį Kazachstano stepėje.

TKS skrieja aplink Žemę maždaug 28 tūkst. km per valandą greičiu nuo 1998 metų.

Tarptautinis bendradarbiavimas kosmose yra viena iš nedaugelio Rusijos ir Vakarų bendradarbiavimo sričių, kuriems neturėjo įtakos Ukrainos krizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius