-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs NASA mokslininkas: gyvybės egzistavimas Marse galimai buvo aptiktas prieš 40 metų

Gali būti, kad mes jau prieš 40 metų atradome gyvybės Marse įrodymus, bent jau taip tikina buvęs NASA mokslininkas amerikiečių inžinierius Gilbertas V.Levinas, rašo CNN.
Marsaeigio atsiskyrimas numatomas 17 val. 42 min. Lietuvos laiku
Marsas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 NASA Marsas

Gilbertas V.Levinas buvo vienas pagrindinių tyrėjų 1976 metais vykdytoje NASA misijoje „Viking“, kurio metu į Marsą buvo nusiųstas pirmasis to paties pavadinimo kosminis aparatas.

Praėjusią savaitę „Scientific American“ žurnale publikuotame straipsnyje G.V.Levinas aiškina, kad tam tikri „Viking“ eksperimento rezultatai buvo įrodymas, jog raudonojoje planetoje iš tiesų egzistuoja gyvybė.

Eksperimentas, pavadintas „Labeled Release“, buvo sukurtas ištirti Marso dirvožemyje esančias organines medžiagas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marso peizažo nuotrauka, kurią į Žemę perdavė aparatas „Mars Exploration Rover Opportunity“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marso peizažo nuotrauka, kurią į Žemę perdavė aparatas „Mars Exploration Rover Opportunity“

„Atrodė, kad mes atsakėme į tą didįjį klausimą“, – straipsnyje rašė G.V.Levinas.

Vykdant eksperimentą „Viking“ zondai padėjo maistinių medžiagų į Marso dirvožemio mėginius – jei gyvybė egzistuotų, maistas būtų suvartojamas ir liktų tik dujiniai metabolizmo pėdsakai, kuriuos tada ir užfiksuotų radioaktyvūs monitoriai.

Norint įsitikinti, kad tai tikrai biologinė reakcija, šis testas dar buvo pakartotas dirvą pakaitinus aukštame karštyje – kas bet kokiai žinomai gyvybei būtų mirtina.

Jei išmatuojama reakcija būtų atsiradusi pirmame mėginyje, o ne antrame, reikštų, kad čia veikia biologinė jėga – būtent taip, anot G.V.Levino, ir nutiko.

Vis dėlto kituose NASA atliktuose eksperimentuose nepavyko aptikti jokių organinių medžiagų, o laboratorijoje šie rezultatai negalėjo būti dubliuojami – todėl, kaip aiškina G.V.Levinas, „pozityvusis rezultatas buvo atmestas kaip „netikras“, kaip nežinoma cheminė reakcija, o ne kaip nežemiškos gyvybės egzistavimo įrodymas“.

„NASA padarė išvadą, kad eksperimento metu buvo aptikta medžiaga, kuri imituoja gyvybę, bet pati nėra gyvybė. Ir per šiuos 43-ejus metus nuo „Viking“ eksperimento, nė vienas vėliau į Marsą paleistas kosminis aparatas neturėjo gyvybės aptikimo prietaiso, kuris galėtų toliau tirti šiuos rezultatus“, – žurnale rašė G.V.Levinas.

Tačiau dabar praėjus ne vienai dešimčiai metų, yra vis daugiau daug žadančių ženklų.

Marsą tiriantis „Curiocity“ organinių medžiagų raudonojoje planetoje aptiko 2018 metais. O praėjusią savaitę Marse rasta nuosėdų, kurios leidžia manyti, kad kadaise šios planetos paviršiuje buvo druskingų ežerų.

„Kokie yra įrodymai prieš gyvybės galimybę Marse? Nuostabiausias faktas, kad nėra jokių.

G.V.Levinas jau ne vieną dešimtmetį tvirtina, kad yra tikimybė, jog minėto eksperimento metu buvo aptikti gyvybės Marse įrodymai. Dabar jis kartu su eksperimento kolege Patricia Ann Straat prašo atlikti išsamesnį tyrimą.

„NASA jau paskelbė, kad jos 2020 metais Marsą tyrinėsiančiame įrenginyje nebus gyvybės nustatymo įrangos. Tačiau aš, laikydamasis nusistovėjusio mokslinio protokolo, manau, reikia stengtis, kad gyvybės aptikimo eksperimentai būtų įmanomi kitai Marso misijai“, – mokslininkas rašo žurnale.

Anot jo, gyvybės aptikimo eksperimentas Marse turėtų būti pakartotas naudojant tam tikras medžiagas, o surinktus duomenis reikėtų leisti įvertinti ekspertams.

„Taip objektyvi komisija padarytų išvadą, kaip ir aš padariau, kad „Viking“ tikrai aptiko gyvybės Marse pėdsakų“, – tikino mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius