Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fizinės treniruotės kosmose: kaip jos atrodo?

Žemės gyventojai gali nuspręsti – sportuoti ar ne, tačiau Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautams tai yra gyvybiškai svarbu. Be fizinio aktyvumo jų kaulų tankis ir raumenų masė greitai sumažėtų. Tačiau kaip mankštinti raumenis aplinkoje, kurioje beveik nėra gravitacijos?
Bėgimas TKS: astronautė Karen Nyberg
Bėgimas TKS: astronautė Karen Nyberg / NASA gov. iliustr.

Todėl NASA pasirūpino, kad jų darbuotojai praleistų mažiausiai dvi valandas per dieną aktyviai sportuodami. Pasak „Huffington Post“, yra daug būdų tai daryti, o tam labai puikiai tinka stotyje esanti treniruoklių salė.

VIDEO: Running in Space!

Pirmasis amerikiečių prietaisas – tai naujos kartos bėgimo takelis COLBERT. Žinoma, jis kiek skiriasi nuo mums įprastų treniruoklių: įrenginys kruopščiai renka duomenis apie kaulų tankį ir raumenų masę – kiek jos įgauna ar praranda, toli nuo Žemės esantys astronautai.

VIDEO: "Koichi Wakata Weekly Activity Report" Vol.13

Dviratis su ergometru ir virpesių izoliavimo sistema arba CEVIS, yra dar vienas skambiai pavadintas prietaisas. Iš esmės tai lyg mechaninis dviratis oro pagalvėlėmis besijungiantis su siena, kad kabėtų ore ir taip nekeltų papildomos vibracijos.

Čia taip pat yra svorių kilnojimo įrenginys, arba ARED. Jo stūmokliniai vakuuminiai cilindrai veikia kaip atspirtis, kuri imituoja svorių kėlimo procesą „normalios“ gravitacijos sąlygomis.

Rusijos TKS dalyje taip pat yra fizinių pratimų treniruoklių, įskaitant bėgimo takelį „BD-2“ (panašų į COLBERT) ir „VB-3“ – dviratį, panašų į CEVIS.

VIDEO: Running on the International Space Station With Astronaut Doug Wheelock

Visi TKS treniruokliai turi diržus, kurie prilaiko vartotojus mikrosvarumo aplinkoje. Kitu atveju jie tiesiog nuskristų.

Taigi, jeigu kada nors tingėsite sportuoti, prisiminkite virš jūsų galvos skrendančius astronautus, kurie turi nuolat plušėti ant bėgimo takelių, skriedami aplink Žemę 7,7 kilometrų per sekundę greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius