Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje lankėsi lietuvių kilmės astronautas Karolis J.Bobko

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjo vienas iš trijų astronautų, turinčių lietuviškas šaknis – Karolis Josephas Bobko, šiuo metu gyvenantis Kalifornijoje, JAV. Kiti du kosminėse programose dalyvavę lietuviško kraujo turintys specialistai – Aleksejus Jelisejevas ir šviesaus atminimo Rimantas Stankevičius, kuris buvo ruošiamas tapti vienu iš Sovietų Sąjungos daugkartinio kosminio laivo „Buran“ pilotu. 1990 metais R.Stankevičius žuvo, aviacijos parodoje Italijoje sudužus lėktuvui Su-27.
Lietuvių kilmės astronautas Karol Bobko
Lietuvių kilmės astronautas Karolis Bobko / NASA nuotr.
Temos: 2 NASA Kosmosas

Į Lietuvą Karolis J. Bobko (dažnai astronautų vadinamas tiesiog „Bo“) su žmona Dianne atvyko jau antrą kartą.

Išskirtinį 15min.lt interviu su K.J.Bobko skaitykite jau šią savaitę.

Buvo pramokęs net rusų kalbą

1969-aisiais K.J.Bobko tapo NASA astronautu. Jis dalyvavo sėkmingame „Apollo-Sojuz“ bandymo projekte (tai buvo pirmasis, istorinis tarptautinis bendras skrydis, įvykdytas 1975 m.). Kaip pats pasakoja, tuomet iš skrydžių valdymo centro rusų kalba palaikė ryšį ir su savo tautiečiais, ir su Sovietų Sąjungos kosmonautais.

VIDEO: Astronautas Karol Bobko lankėsi Lietuvoje

Tad nieko nuostabus, kad ir dabar, atvykęs į Lietuvą, K.J.Bobko juokaudamas prabilo rusiškai: „Aš dalyvavau bendrame Apollo-Sojuz projekte...“. Lietuvių kalba su 15min.lt redakcijos darbuotojais sveikinosi „Labas rytas“.

Stulbinama astronauto karjera

Ruošiantis skrydžiui STS-1 į orbitą pirmuoju erdvėlaiviu „Columbia“, Kennedy kosminių skrydžių centre K.J.Bobko buvo vadovaujantis bandymo ir tikrinimo grupės astronautas. Lietuvių kilmės astronautas į kosmosą kilo tris kartus ir iš viso ten praleido 386 valandas.

K.J.Bobko – vienas iš nedaugelio astronautų, skridusių trimis skirtingais erdvėlaiviais (1983 m. balandžio 4–9 d. – vėliau patyrusiu katastrofą „Challenger“, 1985 m. balandžio 12–19 d. – „Discovery“, 1985 m. spalio 3–7 d. – „Atlantis“). Pirmoji ir trečioji K.J.Bobko kosminės misijos buvo ypatingos – tai buvo pirmieji šių daugkartinio naudojimo erdvėliavių skrydžiai. Už šiuos nuopelnus K.J.Bobko pateko į NASA šlovės muziejų („Hall of Fame“).

Lietuvių kilmės astronautas į kosmosą kilo tris kartus ir iš viso ten praleido 386 valandas. 

Lietuvoje lankėsi antrą kartą

Pirmą karą mūsų šalyje astronautas lankėsi 2011 m. – tuomet jis skaitė paskaitą SEMWO konferencijoje. Po poros metų K.J.Bobko skirtas „Globalios Lietuvos“ apdovanojimas Mokslo ir technologijų nominacijoje.

Viešėdamas Lietuvoje praėjusią savaitę, K.J.Bobko lankėsi Klaipėdoje, Vilniuje, Trakuose, Kėdainių rajone (ten iki šiol gyvena tolimi giminaičiai). Kėdainiuose astronautas susitiko ir su kitais giminaičiais, atvykusiais iš Australijos bei Šveicarijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius