-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 07 /19:53

NASA nuo 2020-ųjų kvies į TKS turistus

NASA penktadienį paskelbė, kad nuo kitų metų kvies į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) turistus ir leis joje vykdyti kitus komercinius projektus, JAV kosmoso agentūrai siekiant atsiriboti nuo aplink Žemę skriejančio tyrimų centro finansavimo.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„NASA atveria Tarptautinę kosmoso stotį komercinėms galimybėms ir pristato šias galimybes, ko niekada nedarėme anksčiau“, – Niujorke sakė NASA finansų vadovas Jeffas DeWitas.

Tuo metu TKS direktoriaus pavaduotoja Robyn Gatens atskleidė, kad kasmet bus rengiamos dvi trumpos privačios astronautų misijos.

Pasak NASA, per šias misijas kosmoso turistai galės gyventi TKS iki 30 dienų. Kasmet apsilankyti stotyje bus leidžiama keliolikai privačių astronautų.

Tokius keliautojus į orbitą gabens tik dvi kompanijos, šiuo metu gaminančios transportavimo erdvėlaivius JAV kosmoso agentūrai: „Crew Dragon“ kapsulę pastačiusi „SpaceX“ ir „Boeing“, vystanti panašų aparatą „Starliner“.

Abi bendrovės galės rinktis klientus ir išrašyti sąskaitas už keleivių gabenimą į TKS: tai bus brangiausia tokio nuotykio dalis, nes kelionės pirmyn ir atgal kainuos apie 58 mln. dolerių (51 mln. eurų).

Tai bus vidutinė suma, kurią į TKS kosmoso nuotykių ieškotojus gabensiančioms kompanijoms turės padengti NASA.

Tačiau turistams taip pat teks susimokėti NASA už viešnagę TKS, maistą, vandenį ir naudojimąsi gyvybės palaikymo sistema orbitoje. Anot J.DeWitto, tai kainuos apie 35 tūkst. dolerių (31 tūkst. eurų) už naktį.

Kosmoso stotis nepriklauso NASA. Ji buvo pradėta statyti 1998 metais bendradarbiaujant su Rusija, o kitos šalys dalyvauja misijose ir siunčia ten savo astronautus.

Vis tik JAV apmokėjo ir kontroliuoja daugumą modulių, sudarančių stotį.

Į TKS skrisiantys naujieji kosmoso turistai nebus pirmieji: tokia garbė 2001 metais buvo suteikta JAV verslininkui Dennisui Tito. Už tą kelionę jis sumokėjo Rusijai apie 20 mln. dolerių (17,7 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius