Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA parodė Plutono ledkalnių vaizdus

NASA kosminis zondas „New Horizons“, tiriantis Plutoną, šioje planetoje nufotografavo ledkalnius. Jie susiformavo iš vandens ir slysta šios nykštukinės planetos paviršiumi, dengtu sušalusiu azotu.
Plutono ledkalniai
Plutono ledkalniai / NASA
Temos: 2 Plutonas NASA

Ledkalnių skersmuo gali siekti iki kelių kilometrų. Zondas juos mato kaip nedidelius iškilimus Sputniko lygumoje (daugiau nei 900 km ilgio). 

Cheminę ledkalnių ir lygumų sudėtį planetologai aiškina taip: iš vandens susiformavęs ledas yra be toks tankus, kaip iš azoto. 

Dalis ledkalnių susibūrė į grupes, kurių skersmuo siekia 20 km. Kiti ledkalniai dreifuoja kanalais, kuriuos suformavo didžiuliai šios planetos ledo luitai.

Didžiausios ledkalnių sankaupos randamos teritorijoje, pavadintoje sprogusio NASA kosminio laivo „Challenger“ vardu (60 x 35 km).

Šis reiškinys, mokslininkų nuomone, liudija, kad Plutonas yra geologiškai aktyvus. Ledkalnių nuotraukos gautos pasitelkus „New Horizons“ kamerą MVIC (Multispectral Visible Imaging Camera)., likus 12 min. iki minimalaus priartėjimo prie mažosios planetos.

Automatinis NASA zondas „New Horizons“ tiria Plutoną ir jo palydovą Charoną. Mokslinė įranga, sumontuota zonde, skirta rinkti informaciją apie Plutono magnetosferą, atmosferos sudėtį ir planetos paviršių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius