-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„New Horizons“ sėkmingai perdavė pirmąją informaciją į Žemę

NASA zondas „New Horizons“ sėkmingai praskrido pro asteroidą „Ultima Thule“ ir sėkmingai perdavė pirmuosius duomenis. Duomenys, skrisdami šviesos greičiu, iki mūsų planetos keliavo daugiau nei šešias valandas. O ir duomenų perdavimo sparta yra, šiandieniniais mastais, nykstamai maža – vos 1–2 kilobitai per sekundę. Šis duomenų perdavimas patvirtino, kad zondas išgyveno sudėtingą kosminę kelionę.
„New Horizons“ ir „Ultima Thule“
„New Horizons“ ir „Ultima Thule“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV kosmoso agentūra NASA antradienį pasveikino Naujuosius metus istoriniu praskriejimu pro tolimiausią ir galbūt seniausią kada nors žmonių tyrinėtą Saulės sistemos objektą – mažyti tolimą asteroidą, pramintą „Ultima Thule“.

Maždaug 51,5 tūkst. km per valandą greičiu skriejantis aparatas turėjo atsidurti maždaug už 3,5 tūkst. km nuo „Ultima Thule“ paviršiaus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„New Horizons“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„New Horizons“

„Ultima Thule“ buvo aptiktas 2014 metais Hubble'o kosminiu teleskopu. Manoma, kad šio dangaus kūno skersmuo – 19–32 kilometrai.

Pirmadienį buvo paskelbtas neryški nuotrauka, padaryta, kai „New Horizons“ buvo už 1,2 mln. km nuo asteroido. Ji suintrigavo mokslininkus, nes matyti pailgas, o ne apskritas kūnas.

Per kelias akimirkas, kol zondas skriejo netoli asteroido, jis turėjo padaryti apie 900 nuotrauktų. Didesnės raiškos atvaizdų tikimasi gauti per ateinančias tris dienas.

Mokslininkai nusprendė patyrinėti „Ultima Thule“, kai 2006 metais paleistas „New Horizons“ 2015 metais baigė savo pagrindinę misiją – praskriejo pro Plutoną ir atsiuntė iki šiol ryškiausių šios mažosios planetos nuotraukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius