Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis stebėjo kruvinąjį, mėlynąjį supermėnulį

Sausio paskutinės dienos Mėnulio užtemimas buvo neeilinis. Tai buvo vienu metu ir kruvinasis, ir mėlynasis, ir dar supermėnulis – tokios trijulės nėra buvę nuo pat 1866 metų.
Mėlynojo mėnulio užtemimas
Mėlynojo mėnulio užtemimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mėlynuoju mėnulis vadinamas tuomet, kai išpuola antra pilnatis tą patį mėnesį. Tiesa, tai ne astronominis, o kalendorinis reiškinys: mūsų mėnesiai kartais trunka ir 31 dieną, o Mėnulio fazės pilną ratą apsuka maždaug per 29 dienas su puse.

Kruvinojo Mėnulio vardą Žemės palydovas užsitarnavo dėl to, kad įvyko visiškas Mėnulio užtemimas – Žemė atsidūrė tiesiai per vidurį tarp Saulės ir Mėnulio bei metė savo šešėlį ant palydovo, dėl ko šis pritemo. O Žemės atmosfera, pasižyminti šviesą laužiančiomis savybėmis, Saulės spindulius išbarstė. Spalvos nuo žalios iki violetinės išsibarsto stipriau nei raudona, todėl Mėnulis užtemimo metu atrodys raudonas – kruvinasis Mėnulis.

Trečiasis dėmuo – Supermėnulis – yra reiškinys, stebimas kiekvienais metais. Jis stebimas tuomet, kai pilnatis įvyksta Mėnuliui esant perigėjuje, t. y., Žemei artimiausiame elipsinės orbitos taške.

Geriausiai visiškas užtemimas buvo matomas Azijos šalyse, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Europoje galėjo būti stebimas tik dalinis Žemės palydovo užtemimas, o Lietuvoje silpnas dalinis užtemimas buvo matomas vos kelias minutes – nuo 17:00 iki 17:11 valandų, menką Žemės pusšešėlį ant Mėnulio bus galima įžiūrėti iki 18:08 vietos laiku.

Kitas visiškas Mėnulio užtemimas Lietuvoje bus matomas kur kas geriau - jis prasidės birželio 27 d. vakarą ir baigsis jau po vidurnakčio.

VIDEO: 15min paaiškina: kas yra Mėnulio superpilnatis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius