-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patikrino Visatos suvokimą keičiančią teoriją – tamsiajai materijai ateina tamsūs laikai

Astronomės Margot Brouwer (Leideno observatorija, Nyderlandai) vadovaujama komanda pirmą kartą patikrino naują fizikos teoretiko Eriko Verlinde (Amsterdamo universitetas) teoriją galaktikų gravitaciniu lęšiavimu. Tikrindami E.Verlinde prognozes, M.Brouwer ir jos komanda matavo gravitacijos išsidėstymą aplink daugiau nei 33 000 galatikų.
Ištemptas galaktikų vaizdas apie centrinį šviesulį – akivaizdus gravitacinio lęšiavimo efekto pavyzdys
Ištemptas galaktikų vaizdas apie centrinį šviesulį – akivaizdus gravitacinio lęšiavimo efekto pavyzdys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ji daro išvadą, kad E.Verlinde teorija gerai atitinka išmatuotą gravitacijos pasiskirstymą. Tyrimo rezultatai priimti publikavimui britiškame „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ žurnale.

E.Verlinde tvirtina, kad jo pasiūlyta alternatyva Alberto Einsteino teorijai paaiškina ne tik gravitacijos mechanizmą, bet ir paslaptingosios papildomos gravitacijos, kurią astronomai dabar prisiiria tamsiajai materijai, kilmę. Pagal E.Verlinde teoriją, gravitacijos turėtų pakakti tiek, kiek galima išskaičiuoti remiantis vien regimos materijos mase.

M.Brouwer pagal E.Verlinde teoriją apskaičiavo 33 613 galaktikų gravitaciją, remdamasi vien regimosios materijos mase. Tikrindama E.Verlinde teoriją ji palygino apskaičiuotus duomenis su gravitacijos poveikiu, išmatuotu pagal gravitacinio lęšiavimo efektą.

VIDEO: Verlindes new theory first tested with weak gravitational lensing

Ji daro išvadą, kad fiziko-teoretiko prognozės gerai sutampa su stebėtu gravitacijos pasiskirstymu, tačiau pabrėžia, kad papildomą gravitaciją gali paaiškinti ir tamsioji materija. Tačiau tamsiosios materijos masė yra laisvas parametras, kurį reikia priderinti prie stebėjimų. E.Verlinde teorija leidžia daryti tiesiogines prognozes, be kokių nors papildomų laisvų parametrų.

Naujoji teorija kol kas taikytina tik izoliuotoms, sferinėms ir statiškoms sistemoms, kai tuo tarpu visata yra dinamiška ir sudėtinga. Daugelio stebėjimų naujoji teorija dar paaiškinti negali, tad tamsioji materija iš trasos dar nesitraukia.

M.Brouwer teigimu, „dabar lieka tik pažiūrėti, kaip teorija vystysis, ir kaip ją galima toliau tikrinti. Bet šio pirmojo testo rezultatai tikrai įdomūs“.

Nemokamai mokslinį straipsnį galima perskaityti „ArXiv“ serveryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius